Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nenalezené CD/DVD  (Přečteno 1356 krát)

peceny

• Návštěvník
Nenalezené CD/DVD
« kdy: 09 Června 2013, 02:33:02 »
Mám podobný problém: z CDčka 'Ubuntu 12.04.2 LTS' jsem nainstaloval fungující systém do jednoho z Pentií IV Compaq (upravené, 3GHz, RAM 2GB) a vyzkoušel jsem ho jako LiveCD v Pentiu III.
Teď jsem to CDčko opakovaně zkusil použít jako LiveCD v druhém skoro stejném Pentiu IV (3GHz, RAM 1GB,
z jeho mechaniky DVD jsem si před chvílí pouštěl nahrávku videa, obsahuje grafickou kartu pro zobrazení 16:9 a ovladač 3D brýlí).
   Při těch pokusech o "bootování" se vždy objevil nápis Ubuntu i červenobílé tečky ukazatele, ale pak se napsalo '
BusyBox v1.18.5 (Ubuntu 1.18.5-1ubuntu4.1) build-in shell (ash)
Enter 'help' for list of build-in commands.
(initramfs) Unable to find a medium containing a live file system
   ' a grafické okno se neukázalo.
S Unixem (Ubuntu) začínám, přecházím na něj z Windows XP, která mi na všech těch Pentiích fungují správně. Prosím o radu, mám-li kontrolovatobraz pro vypálení toho CDčka, stažený z Internetu (to se dělá snad nějakým kontrolním součtem), nebo kde je spíš chyba jinde.
   Dík!
      Tomáš Pečený

Cuore

• Závislák
Re:Nenalezené CD/DVD
« Odpověď #1 kdy: 09 Června 2013, 09:05:22 »
jako první proveď kontrolu staženého iso souboru. Tady máš MD5 součty https://help.ubuntu.com/community/UbuntuHashes jak provést kontrolu máš tady http://wiki.ubuntu.cz/instalace/kontrola_md5 Pokud bude vše v pořádku, pak má přímo instalátor kontrolu správného vypálení. Jmenuje se to zkontrolovat disk na chyby. Pak by ti možná pomohlo =bootovac%C3%AD&s[]=parametry#zm%C4%9Bna_bootovac%C3%ADch_parametr%C5%AF_p%C5%99i_instalaci]http://wiki.ubuntu.cz/bootovac%C3%AD_parametry?s[]=bootovac%C3%AD&s[]=parametry#zm%C4%9Bna_bootovac%C3%ADch_parametr%C5%AF_p%C5%99i_instalaci

peceny

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Června 2013, 17:09:46 »
Dík za radu (začínám zkoušet Ubuntu, s PC pracuji od jejich začátku). Kontrolní součet obrazu ubuntu-12.04.2-desktop-i386.iso pro vypálení souhlasí s kontrolním součtem na té doporučené stránce; kontrola po vypálení byla v pořádku. Mně ty pokusy o boot nedojdou ani k té obrazovce s nabídkou instalace nebo zkoušení (= použití jako Live CD).

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 09 Června 2013, 17:27:11 »
Tady je několik možností, grafika, špatný obraz (doporučuji použít pro stažení torrent), médium se kterým si mechanika nerozumí. Zkusit použít volby startu, nomodeset

peceny

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Června 2013, 10:14:08 »
   Dík, ale prosím trochu konkrétněji. Když si přeložím to 'Unable to find a medium containing a live file system' jako 'nemohu najít nosič obsahující "Live" systém souborů', mohu to vykládat jako
'nemám k dispozici "Live CD" ', což je divné, protože snad jen jednou za ty desítky let se mi něco stáhlo špatně, obraz *.iso, stažený  z české http://releases.ubuntu.cz/precise, souhlasí kontrolním součtem s https://help.ubuntu.com/community/UbuntuHashes#A12.04_LTS a vypálení bylo v pořádku. Navíc na jiných těch mých počítačích jsem si z toho CDčka tu verzi Ubuntu nainstaloval, na jednom trvale a na dalším jako z Live CD.
   Jiný výklad té anglické hlášky je možná 'nemohu najít nosič obsahující systém souborů ve formátu pro Live CD'. Ale to je zase jen pochybnost o obsahu toho, jinak osvědčeného, CDčka.
   Jako začátečník s Ubuntu mohu mít pochybnosti o té verzi 12.04.2 LTS samé, protože mi ta nainstalovaná nereaguje na napsání 'firefox' do příkazového řádku vyvolaného stiskem Alt, přestože prohlížeč Firefox se mi normálně vyvolá klepnutím na jeho ikonku vlevo. Ale v minipočítači ani v PC s MSDOS a Windows jsem nezažil, že by taková chyba byla v něčem jiném než ve špatném postupu uživatele a proto si stahuji manuály Ubuntu pro začátečníky. Nicméně vidím, že na použití CD/DVD v tom Ubuntu si tu stěžuje i někdo jiný.
   Jako nejpravděpodobnější mi připadá, že ta verze Ubuntu špatně spolupracuje s konkrétní mechanikou DVD nebo, jak píšete, poznala, že nemůže dost pracovat s grafikou toho počítače (ale z toho DVD aspoň přečetla, že se jedná o Ubuntu a tou grafikou mi napsala ty hlášky). "Hardware Manager" toho počítače, kde nejde to "bootování", ukazuje jako jeho grafický adaptér 'NVIDIA GeForce FX 5200' a jednotku DVD nebo CD-ROM 'TSSTcorp CDDVDW SH-S223C'. (Ten ovladač 3D brýlí od eDimendional v "Hardware Manager"u nevidím, to je v XPčkách puštěný program.) Mohu nějak šikovně zjistit jestli ta verze Ubuntu má umět ta zařízení používat (odpovědi od výrobců starých zařízení se získávají těžko), nebo nějak ovlivnit "bootování" z toho CDčka a pak si drivery doinstalovat?

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 10 Června 2013, 12:46:29 »
Podle mě si ta mechanika prostě nerozumí s tím médiem. Zkusit jinou mechaniku, zkusit jiné médium, případně obraz stáhnout znovu, vypálit jiným programem a pomaleji.

Grafika by měla být v tomto případě v pohodě.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.