Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nastavenie uctov a prava k nim  (Přečteno 1316 krát)

nonpayer

• Návštěvník
Nastavenie uctov a prava k nim
« kdy: 13 Června 2013, 18:55:33 »
Zdravim, potreboval by som poradit. Mam Linux Mint 15 a dva ucty. Chcem ich mat identicke co sa tyka prav. Moj ucet je v poriadku, mozem robit so systemom vsetko, mam plne prava, akurat, ze musim pri nejakych ukonoch zadavat moje heslo. Problem je u druheho uctu, kde ak je uzivatel pod nim prihlaseny a chce sa napriklad dostat na interny HDD, vyskoci oznam, ze pre namounotvanieje je potrebne moje heslo a nie jeho. Bez mojho hesla sa ten druhy pod svojim uctom nikam nedostane. Taktiez sa pod tymto uctom neda doistalovavat software, ani aktualizacie a pritom som oba ucty nastavil ako administratorske. Skusal som vsetko mozne, ale nedari sa mi.
« Poslední změna: 13 Června 2013, 19:01:45 od nonpayer »

RNA

• Stálý člen
  • **
Re:Nastavenie uctov a prava k nim
« Odpověď #1 kdy: 13 Června 2013, 19:49:56 »
..... a pritom som oba ucty nastavil ako administratorske.....
Ako ste to urobil?
Máte obich dvou uživateĺov vo skupinách adminwheel?
Máte ich nastavené v sudoers ?

nonpayer

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Června 2013, 19:58:57 »
Asi bude problem v tom, ze sa moc nevyznam. Ale skusim upresnit ako to mam. Obidva ucty mam account type: administrator. Ak by ste mi pomohli ako ich zaradit do spravnych skupin, bol by som rad. Co je to sudoers? Ja som si myslel, ze pokial su obidva nastavene ako administrator, ze budu mat rovnake prava... Cital som aj nieco o skupinach, ale moc sa v tom nevyznam. Skusal som oboch dat do root a aj tak to nepomohlo...

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 13 Června 2013, 22:25:57 »
Soubor /etc/sudoers obsahuje zvláštní privilegia uživatelů a skupin. Podrobnosti viz man sudoers.
Pozor - pokud v souboru sudoers uděláte chybu, už nenastartujete systém!!!
Můžete pro jeho editaci použít program visudo, který by Vám neměl dovolit udělat něco špatného.
Ale zase musíte znát ovládání editoru vi a to je značně nestravitelné.
Skupinu wheel nepoužívejte, ta patří jiné distribuci, to jsem napsal špatně. V Ubuntu se používají skupiny admin a sudo.
Přečtěte si ten manual a i ten soubor sudoers, jsou v něm komentáře.
Pro jeho editaci nejlépe použijte (když už ne to visudo) editor joe nebo ee. Případně nějaký GUI editor, nezapomeňte ale, že musíte být přihlášen jako root. 

nonpayer

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Června 2013, 14:35:18 »
OK, dakujem za odpoved.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.