Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bezobslužná instalace  (Přečteno 4278 krát)

bodnula

• Návštěvník
Bezobslužná instalace
« kdy: 21 Června 2013, 11:15:31 »
Dobrý den,
poradíte prosím někdo jak vytvořit bezobslužnou instalaci, včetně konfigurace IP a povolení SSH?
Potřebuji udělat instalaci na PC bez možnosti grafického výstupu :( Tedy jen vložit CD/USB a aby vše proběhlo samo (start instalace, vytvoření oddílů na primárním HDD, samotná instalace a konfigurace IP + povolení SSH a nastavení uživatele a hesla).
Děkuji Vám za rady.

beer

• Host
Re:Bezobslužná instalace
« Odpověď #1 kdy: 21 Června 2013, 13:36:20 »
Možná by bylo jednodušší si vše nastavit jinde, třeba v nějakém virtualboxu, pak udělat image pomocí dd nebo taru, kterou uložíš na flashku, pak bys zapsal zas pomocí dd. Budeš mít alespoň textový výstup? Pokud ano, tak nabootuješ do nějaké live distribuce s textovým rozhraním z jednoho usb a na druhém budeš mít ten obraz disku, který zapíšeš, nebo archiv, ze kterého obraz uděláš následně a pak zapíšeš.

Nebo mrkni sem:
https://help.ubuntu.com/lts/installation-guide/amd64/automatic-install.html

bodnula

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Června 2013, 13:50:33 »
V tom je ten háček... žádný výstup k dispozici nebude:( že vše funguje jak má se dozvím až přes SSH.
O Live CD jsem také uvažoval, ale nenašel jsem žádné, které by mělo defaultně povolen SSH. Instalace by pak byla možná z něj.

Možná by bylo jednodušší si vše nastavit jinde, třeba v nějakém virtualboxu, pak udělat image pomocí dd nebo taru, kterou uložíš na flashku, pak bys zapsal zas pomocí dd. Budeš mít alespoň textový výstup? Pokud ano, tak nabootuješ do nějaké live distribuce s textovým rozhraním z jednoho usb a na druhém budeš mít ten obraz disku, který zapíšeš, nebo archiv, ze kterého obraz uděláš následně a pak zapíšeš.

Nebo mrkni sem:
https://help.ubuntu.com/lts/installation-guide/amd64/automatic-install.html

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Června 2013, 14:09:02 »
Nevím, jak je to aktuální, můžeš zkusit mrknout sem:

http://wiki.ubuntu.cz/vytvo%C5%99en%C3%AD_vlastn%C3%ADho_livecd

Pokud bys netrval na ubuntu, tak by to mohlo jít vše jednoduše nastavit v susestudiu.

susestudio.com

Zároveň bys sis musel to zapnout ve virtuálu někde, abys viděl, v jaké jsi zhruba fázi a mohl potvrdit eulu, atd.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #4 kdy: 21 Června 2013, 15:10:18 »
Instalovat systém na jiném PC je nerealizovatelné?
Myslím vyjmout disk vložit ho do jiného PC nainstalovat Ubuntu a pak vrátit disk.
Ještě jsem to nezkoušel, tak neznám všechny záludnosti tohoto postupu, berte to jen jako nápad.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 21 Června 2013, 15:15:41 »
Instalovat systém na jiném PC je nerealizovatelné?
Myslím vyjmout disk vložit ho do jiného PC nainstalovat Ubuntu a pak vrátit disk.
Ještě jsem to nezkoušel, tak neznám všechny záludnosti tohoto postupu, berte to jen jako nápad.

Já to dělal několikrát, naprosto v pohodě, jediná věc, co jsem hlídal, tak arhitekturu a ovladače :). A samozřejmě, aby cílový PC na distro stačil po výkonové stránce. Těžko budete dávat třeba na 486 ubuntu 13.04.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #6 kdy: 21 Června 2013, 18:27:16 »
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 24 Června 2013, 08:33:10 »
Ten odkaz, který postnul ntz, jsem taky dával, je v mé první odpovědi.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #8 kdy: 24 Června 2013, 09:27:25 »
tak dobre .. sikovny beer :)
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

beer

• Host
« Odpověď #9 kdy: 24 Června 2013, 09:30:14 »

bodnula

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 25 Června 2013, 09:25:07 »
Tak jsem zkusil instalaci na jiném PC a přesun HDD..
 1. boot bez potíží, v pohodě jsem se připojil na SSH. Dal jsem hned restart a ten zůstal vyset. Když se nic nedělo, tak jsem ho na tvrdo kilnul. Od té doby OS nenaběhne. Když dám disk zpět do instalačního PC, tak v pohodě fachá, v cílovém ne.
Máte nějaké nápady čím by to mohlo být? ;))

beer

• Host
« Odpověď #11 kdy: 25 Června 2013, 09:47:38 »
co máš v /etc/fstab?

bodnula

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 25 Června 2013, 10:31:58 »
co máš v /etc/fstab?
bez zakomentovaných...
Kód: [Vybrat]
proc         /proc     proc nodec,noexex,nosuid 0 0
/dev/mapper/ubuntu-boot / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=xxxx /boot ext2 defaults 0 2
/dev/mapper/ubuntu-swap_1 none swap sw 0 0
Což mi přijde OK, nebo tam něco vidíte?

beer

• Host
« Odpověď #13 kdy: 25 Června 2013, 11:41:26 »
Podívej se, jak zhruba vypadá vzorový /etc/fstab

UUID=cc5e7789-1a0d-4874-9664-73cb358399b0 /               ext4    defaults,errors=remount-ro 0       1
UUID=69634b26-fede-4fa2-880b-104347f19305  /home         ext4    defaults                          0       2
proc                                                           /proc           proc    defaults                         0       0
UUID=85277f95-8555-4989-b1ec-62a2315f90cb none           swap    sw                                0       0

Ty tam máš nějaký /dev/mapper, to je LVMko? Nebo nějaký software Raid? Nevím, jestli to máš OK...
V tom UUID=xxxx máš skutečně ty xka, nebo tam máš alfanumerický kód?
V tom proc by nestačilo mít klasický:
proc            /proc           proc    defaults        0       0?
« Poslední změna: 25 Června 2013, 11:44:42 od beer »

beer

• Host
« Odpověď #14 kdy: 25 Června 2013, 11:47:59 »
Jestliže ti to jinde funguje, tak netuším. Předpokládám, že si žádné nesvobodné ovladače neinstaloval, nebo jo?

Mrkni do logů... A bylo by dobré zkontrolovat z jiného pc filesystém na chyby.

bodnula

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 25 Června 2013, 11:53:49 »
Podívej se, jak zhruba vypadá vzorový /etc/fstab

UUID=cc5e7789-1a0d-4874-9664-73cb358399b0 /               ext4    defaults,errors=remount-ro 0       1
UUID=69634b26-fede-4fa2-880b-104347f19305  /home         ext4    defaults                          0       2
proc                                                           /proc           proc    defaults                         0       0
UUID=85277f95-8555-4989-b1ec-62a2315f90cb none           swap    sw                                0       0

Ty tam máš nějaký /dev/mapper, to je LVMko? Nebo nějaký software Raid? Nevím, jestli to máš OK...
V tom UUID=xxxx máš skutečně ty xka, nebo tam máš alfanumerický kód?
V tom proc by nestačilo mít klasický:
proc            /proc           proc    defaults        0       0?
Je to čistá instalace, nic jsem tam zatím neměnil (serverová verze a jen další --> další...). Takto se fstab vytvořil. XXX tam nemam, je tam alf. kod.
LVM ani RAID jsem nevolil
Nejde mi do hlavy, proč to 1x naběhlo ok a teď už ne (ale na instalačním PC bez potíží fachá).
Díky

bodnula

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 25 Června 2013, 11:55:09 »
Jestliže ti to jinde funguje, tak netuším. Předpokládám, že si žádné nesvobodné ovladače neinstaloval, nebo jo?

Mrkni do logů... A bylo by dobré zkontrolovat z jiného pc filesystém na chyby.
JJ, jinde fachá bez potíží.
Je tam jen základ + SSH. Nic jiného.
Logy projdu, máš nějaké doporučení kam se kouknout? Zatím se moc nevyznám :(
Díky

beer

• Host
« Odpověď #17 kdy: 25 Června 2013, 11:58:01 »
asi zejména /var/log/syslog... /var/log/boot.log, /var/log/dmesg

Dobré by bylo vědět, jak máš rozdělený disk. Nevím, jestli náhodou se při instalaci serverové verze nepoužívá LVM2 jako defaultní, je to nějaké divné... Vypadá to na LVM2, software raid, nebo nějaké šifrování, alespoň dle wikipedie.
« Poslední změna: 25 Června 2013, 12:01:41 od beer »

bodnula

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 25 Června 2013, 12:04:41 »
asi zejména /var/log/syslog... /var/log/boot.log, /var/log/dmesg

Dobré by bylo vědět, jak máš rozdělený disk. Nevím, jestli náhodou se při instalaci serverové verze nepoužívá LVM2 jako defaultní, je to nějaké divné... Vypadá to na LVM2, software raid, nebo nějaké šifrování, alespoň dle wikipedie.
Prověřím a případně přejedu čistou a vytvořím oddíly manuálně. Ale šifrování jsem nezapínal...
Kouknu do logů a pak dám vědět.
Díky

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.