Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: 3D výkon v Linuxu ?  (Přečteno 14789 krát)

HouBa

• Návštěvník
3D výkon v Linuxu ?
« kdy: 06 Února 2007, 15:21:08 »
Zdravím,

tak nějak poslední dobou pořád nemůžu přijít na to, proč "každý" hned jak nainstaluje nějakou distribuci, tak se okamžitě shání po tom jak rozchodit 3D...

Když vezmu běžného uživatele, který si pořídil Linux na Internet, poštu, nějaké to psaní a tabulky (OO), mp3, filmy.
Na to přeci není potřeba hned 3D výkon karet ?

Když 3D nebylo tak vše fungovalo stejně jako dnes, a výkon nebyl potřeba a najednou s 3D akcelátory je to potřeba ?

Mě jako obyč usera nezajímá 3D dektop (věc jen tak pro srandu na vyzkoušení to jo ale jinak zbytečné, hry mi sou taky fuk, a ty co šli dříve hrát jdou i bez 3D)...

Vždyť přeci stačí nějaký základní ovladač a 3D vůbec nezapínat, i s integrovanou grafikou mi Gnome sviští bez problému (celeron 2,5, 1gb ram).

Jak se na to dáváte Vy ostatní ?
Intel Atom D2700MUD - nekupovat na desktop ! Neexistují ovladače VGA pro Linux.

ASRock E350M1/USB3 (jediná funkční mobilní platforma), Crucial 8GB RAM, Crucial M4 128GB

Jakub Zelenka

• Aktivní člen
  • *
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #1 kdy: 06 Února 2007, 15:47:34 »
Tak já osobně hry hraju hlavne na Woknech ale i tak mi například 3d desktop - beryl-manager příde jako solidní věc ...
Navíc občas si zahraju i nějakou tu 3D hru linuxu ...
Proč by měl být 3d desktop zbytečný ??? - mě to přijde jako dost dobrá věc .. jednou mam linux tak může alespoň solidně vypadat ...
Mainboard DFI Infinity nF4 Ultra-U, AMD Athlon 64 3200+ 939, MSI nVidea NX7300GT, 2×512 MB RAM  Kingston HyperX , 80 + 250 GB HDD ,
Ubuntu 6.10 -> Ubuntu 7.04 -> Debian Unstable -> Fedora 8

drat

• Aktivní člen
  • *
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #2 kdy: 06 Února 2007, 15:49:56 »
Pro me napriklad 3D desktop predstavuje moznost jak se zbavit zateze na CPU kvuli vykreslovani grafickeho prostredi. Efekty me moc neberou i kdyz obcas oku polahodi.

Guido

• Aktivní člen
  • *
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #3 kdy: 06 Února 2007, 15:56:51 »
Proč to všichni chtějí? Mmj. proto, protože je to vlastnost dnešních (myšleno dnes běžně používaných) karet - když si koupím auto, tak chci, aby mělo 4 kola (i když na 3 by to "taky jelo").

A těch důvodů je víc. I když dost z nich by bylo sociologických (nebo psychologických :-).
Guido

Guido

• Aktivní člen
  • *
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #4 kdy: 06 Února 2007, 16:01:10 »
Citace: drat
Pro me napriklad 3D desktop predstavuje moznost jak se zbavit zateze na CPU kvuli vykreslovani grafickeho prostredi. Efekty me moc neberou i kdyz obcas oku polahodi.
Jo, to je další důvod. A nemusí to být přímo 3D desktop, stačí ta akcelerace. Kdysi na Ubuntu 5.10 mi neakcelerovaná (a v Linuxu neakcelerovatelná) grafika žrala 20 % systémových prostředků v klidovém stavu. Ale byl to nějaký problém Ubuntu - na Slackovi to jelo dobře.
Guido

HouBa

• Návštěvník
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #5 kdy: 06 Února 2007, 16:02:34 »
Citace: linux77
Proč by měl být 3d desktop zbytečný ??? - mě to přijde jako dost dobrá věc .. jednou mam linux tak může alespoň solidně vypadat ...
Já sem to myslel z mého pohledu, proto sem napsal zbytečné.

Třeba mě osobně se líbí obyčejné jednoduché prostředí, nenáročné.
Hodně se mi líbí třeba Enlightement, libí se mi Gnome, protože není "eye candy" jako KDE /které mi příjde přeplácané)

Proč používat 3D když to člověk nepotřebuje, je to něco navíc, někdo to chce někdo ne...
Myslel sem to spíš obečně, že mi příjde že doslova každý musí mít hned Linux 3D jen proto, že to prostě linux umožňuje a že to zrovna frčí, to že to hroamda lidí ani nepotřebuje už jim uchází :)

Dokonce sem "downgradnul" protože to co jsem měl doma výkonově převyšovalo mé možnosti využití PC...
Když vyhodím grafickou kartu a nechám integrovanou tak ušetřím taky celkem dost energie :) a výkon ve 2D je stejný.

ASRock E350M1/USB3 (jediná funkční mobilní platforma), Crucial 8GB RAM, Crucial M4 128GB

HouBa

• Návštěvník
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #6 kdy: 06 Února 2007, 16:04:53 »
Citace: drat
Výkon CPU který člověk (běžný uživatel jak jsme psal nahoře) při dnešních frekvencích v linuxu zdaleka nevyužije :)

HouBa

• Návštěvník
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #7 kdy: 06 Února 2007, 16:07:30 »
Citace: Guido
Proč to všichni chtějí? Mmj. proto, protože je to vlastnost dnešních (myšleno dnes běžně používaných) karet - když si koupím auto, tak chci, aby mělo 4 kola (i když na 3 by to "taky jelo").

A těch důvodů je víc. I když dost z nich by bylo sociologických (nebo psychologických :-).
To ale není důvod, rozdíl ve 2D na integrovné grafice (nebo Matroxu) a 2D na 3D akcelerátoru je totožný, 2D není o nic ochuzené (oboje má 4 kola :))

3D je prostě technologický bonus navíc který se líbí :), pro obyč uživatele (podle mě) zbytečný.

drat

• Aktivní člen
  • *
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #8 kdy: 06 Února 2007, 17:20:12 »
Citace: HouBa
Výkon CPU který člověk (běžný uživatel jak jsme psal nahoře) při dnešních frekvencích v linuxu zdaleka nevyužije :)
Tak to byste se naopak velmi divil. Zkuste si napriklad otevrit sledovani vykonu systemu nebo jak se jmenuje ta utilitka podobna utilitce z win a vzit nejake okno a jezdit s nim po obrazovce. Uvidite ze vam zatez na CPU pekne stoupne ;). Samozrejme pokud mate neco jako Core 2 Duo asi mene poznate zpusobenou zatez nez muj Athlon XP 1600+. Podle me ale Linuxove graficke prostredi uzira CPU v nekterych akcich vic nez je mi po chuti. Tohle akcelerace desktopu resi. Kdyz uz tu kartu mam tak proc neodlehcit CPU. Za druhe nevim jako vam ale me se obcas stane ze se mi na malou chvilicku treba cukne myska kdyz delam nejaky operace a okny, oteviram programy apod. Neni to nejak pravidelne, ale pri nejake zobrazovaci aktivite plus nejaka zatez typu start FF se mi to stava.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #9 kdy: 06 Února 2007, 17:42:22 »
Pripajam sa k ostatnym, ovsem nikto tu neuviedol podla mna hlavny dovod a to ze po nainstalovani 3d akcelerovanych ovladacov zmizne chyba posunuteho obrazu. :-)
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Skeletonix

• Host
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #10 kdy: 06 Února 2007, 17:47:13 »
já jsem jedině pro 3D Desktop .. ať se o grafiku stará grafická karta a ne CPU :D

Jony

• Stálý člen
  • **
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #11 kdy: 06 Února 2007, 18:05:12 »
... komandlajna vám nestačí? =)

drat

• Aktivní člen
  • *
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #12 kdy: 06 Února 2007, 18:39:24 »
Mno staci ale FF nebo film si tam nepustim ;) Myslim ale jako samozrejme system bez desktopu.

Jony

• Stálý člen
  • **
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #13 kdy: 06 Února 2007, 23:10:56 »
... no za chvíli si třeba film nepustíme ani s desktopem... pouze s tím jehoVistou =)

Jenda

• Stálý člen
  • **
    • http://launchpad.net/people/jenda
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #14 kdy: 07 Února 2007, 11:40:11 »
Jony++
:D
Navštivte nás na IRC: #ubuntu-cz @ irc.freenode.net
K mání trika a samolepky Ubuntu - případní zájemci nechť se mi ozvou.

Ondrowicz

• Návštěvník
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #15 kdy: 07 Února 2007, 17:20:59 »
Citace: HouBa
tak nějak poslední dobou pořád nemůžu přijít na to, proč "každý" hned jak nainstaluje nějakou distribuci, tak se okamžitě shání po tom jak rozchodit 3D...
Tohle taky nikdy nepochopím...vlastně ne, kecám, já sám jsem se choval naprosto přesně podle tohoto modelu :)
Řekl bych, že je to docela logické, každý chce rád vyzkoušet něco, co v obyčejných Windows (nepočítám Vistu) není, chce mít ten suprový pocit, že má systém, který je nejen zadarmo a nejen dobře běhá, ale i suprově vypadá a obsahuje něco extra..
Řekl bych, že docela slušné procento uživatelů tyto extra efekty po několika dnech/týdnech omrzí (když jim například kvůli tomu nejde plnohodnotně používat nějaký program - například u mě, ještě s Mandriva Linuxem, dělalo problémy přehrávání videa), nicméně není nic lepšího než možnost výběru ;)
Toshiba Satellite A10-S103 se 768MB RAM, Kubuntu Edgy Eft

donny

• Závislák
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #16 kdy: 07 Února 2007, 19:16:59 »
Ja jsem se treba po 3D akceleraci shanel, protoze si bez toho nepustim v klidu film, aby se to netrhalo. Nerikejte mi, ze to nema s 3D nic spolecneho,proste je to tak. Jo a jeste mi neoriginalni ovladace nedovoli nastavit vyssi freq monitoru nez 56 Hz, a to je sakra malo.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #17 kdy: 07 Února 2007, 20:10:13 »
Jak říká donny, akcelerace přehrávání videa je rozhodně nezanedbatelná a co se mě týká, pařím hry už jen v Linuxu, ať nativní, nebo pod Wine či Cedega.
Kubuntu forever :-)

Jony

• Stálý člen
  • **
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #18 kdy: 07 Února 2007, 20:14:24 »
Je pravda, že od doby, kdy jsem zprovoznil 3D a nainstaloval "autíčka a střílečky", tak ani desetiletý syn nepotřebuje XP-čka =)

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #19 kdy: 07 Února 2007, 22:47:42 »
Pokud chce linux konkurovat winxp na desktopech pak by 3D akcelerace měla jít sprovoznit co nejsnadněji... od toho se odvíjí pak to video a gamesy asi jedny z nejběžnějších věcích co se v domácnosti dělaj na PC.

PS: Jony gamesy v linuxu nejsou špatný, ale bohužel moderní hry pro widle jsou o něčem jiným stále. ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #20 kdy: 08 Února 2007, 08:42:45 »
Napríklad ak si chce BFU spustit GoogleEarth, tak tiež potrebuje 3D akceleráciu....
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

donny

• Závislák
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #21 kdy: 08 Února 2007, 17:59:26 »
..., a pokud ma grafiku nVidia jako ja, tak nenovejsi stable driver 9746, ktery ale neni v repozitarich na serveru Ubuntu (nebo se mylim?). Bez nej je totiz Google Earth trosku naprd, kdyz se mapy prakticky nevykreslujou.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #22 kdy: 08 Února 2007, 19:40:16 »
Ja som nemal problem ani zo starsim ovladacom a najnovsim googleearth 4 asi to zalezi aj od karty.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Engi

• Aktivní člen
  • *
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #23 kdy: 08 Února 2007, 20:10:31 »
jA SOM SI TO NAINSTALOVA A HNED AJ ODINSTALOVAL aj ked sa mi zda prakticke napr to rychle rozlozenie okien a tak ale neako mi to neslo podla predstav ... pomaly ... tak som to odstranil
Intel Pentium 4 1700 Hz 640 DDR Nvidia GeForce FX 5200 128 RAM
OS: Kubuntu 6.10 + moje nesikovne ruky ktore ho casto d****u :D ... kazdy sa raz uci :D

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
3D výkon v Linuxu ?
« Odpověď #24 kdy: 08 Února 2007, 20:13:10 »
Citace: Engi
jA SOM SI TO NAINSTALOVA A HNED AJ ODINSTALOVAL aj ked sa mi zda prakticke napr to rychle rozlozenie okien a tak ale neako mi to neslo podla predstav ... pomaly ... tak som to odstranil
JJ, u mě to bylo velmi podobné - sice pěkná "hračičika" ale ty nároky na můj trochu starší ntb příliš.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.