Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Novy uzivatel  (Přečteno 2530 krát)

nuclex

• Aktivní člen
  • *
Novy uzivatel
« kdy: 06 Února 2007, 15:42:21 »
Dobry den

Kdyz v Ubuntu zalozim novy uz. ucet.. bude konfigurace (mysql, cron, smb atd) platna pouze pro noveho uzivatele t.z nic z toho co nastavim tam se nebude spoustet na jinem uz. uctu a taky nic s toho co jsem vytvoril na prvnim uctu nebude automaticky nakonfig. a pouzitelne na uctu novem? [aplety atd]

Dik.
Pentest Tutoriály :: WiFi Hacking Ubuntu :: FreeWiFi HotSpot :: Gnome #LTS 10.04 / 2.6.32.24

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
Novy uzivatel
« Odpověď #1 kdy: 06 Února 2007, 15:52:20 »
Tyhle aplikace nemají s uživatelem moc společného, běží nezávisle i po odhlášení.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

Guido

• Aktivní člen
  • *
Novy uzivatel
« Odpověď #2 kdy: 06 Února 2007, 16:08:53 »
Mícháte dohromady 2 věci:

1) To co běží jako služby (mysql, apache, atd.) uživatelská nastavení ignoruje. Klidně můžete mít milión uživatelů, nebo žádného a s těmi službami to ani nehne.

2) Uživatelské nastavení, tj. to co si nastavíte na desktopu, .bashrc[/] atd. se vztahuje vždycky k jednomu konkrétnímu uživateli.

O jaké nastavení Vám konkrétně jde?
Guido

nuclex

• Aktivní člen
  • *
Novy uzivatel
« Odpověď #3 kdy: 07 Února 2007, 03:38:13 »
Citace: Guido
O jaké nastavení Vám konkrétně jde?
Dobry den.

Presne o to ab jsem se mohl logovat do systemu kde pobezi mysql, apache, smb, ftp, ssh jenom kdyz bude potreba..
Jinak bych rad uzival "odlehceny" user ucet..
Pentest Tutoriály :: WiFi Hacking Ubuntu :: FreeWiFi HotSpot :: Gnome #LTS 10.04 / 2.6.32.24

ped

• Aktivní člen
  • *
Novy uzivatel
« Odpověď #4 kdy: 07 Února 2007, 04:05:27 »
nuclex: lze vypnout veskere daemony aby nestartovali zaroven se systemem
(t.j. mysqld, apache, ftpd, sshd, u samby nevim co je daemon).
Ftp, ssh a pod. bude fungovat porad kazdemu (to jsou klientske programy, ne servery), ty by se museli zakazat jinak (ale proc??).

A pak u vami vyvoleneho uzivatele jde udelat shell script ktery jednotlive daemony (sluzby) nastartuje.
A podobny script ktery je pak na povel ukonci.

K cemu vam to je?
Jestli potrebujete obcas odlehceny stroj, tak se to da resit i pres boot do jineho levelu init.d ktery si nastavite tak aby nastartoval jen minimum sluzeb.
Ale standartne pritomnost sluzeb apache/mysql/etc.. na slusnem HW moc nepocitite (jeste tak na volne RAM trochu jo). Hlavne kdyz se vam tam nikdo zvenku nepokousi pripojit a neco po nich chtit.

Proste reseni je nekolik, ale zadne z nich neni trivialni klikaci GUI, vsechno vyzaduje pomerne slusnou znalost init.d / konfigurace sluzeb a nejake zaklady psani scriptu + chapani uzivatelskych prav.
Takze by mozna bylo lepsi nejdriv vedet co chcete vlastne dosahnout, treba existuje jeste elegantnejsi reseni.

Nebo se rozhodnout pro nejakou z techto moznosti (jestli nekdo neprida dalsi), a tu pak rozebrat co a jak presne udelat.

nuclex

• Aktivní člen
  • *
Novy uzivatel
« Odpověď #5 kdy: 07 Února 2007, 13:01:27 »
Jak jsem psal.. jeden ucet.. kde nepobezi nic... vubec nic.. ani konfugurace site.. a na druhem uz. uctu vse.. jak jest nastaveno..

Kdyz to ale neni trivialni.. du od toho.. Vysledek nebude adekvatni namaze :-)

Pavelp

• Host
Novy uzivatel
« Odpověď #6 kdy: 07 Února 2007, 13:17:32 »
napiste v konzoli /etc/init.d/single
a je to.

Guido

• Aktivní člen
  • *
Novy uzivatel
« Odpověď #7 kdy: 07 Února 2007, 16:19:34 »
Já jsem to kdysi řešil tak, že jsem povypínal všechny nepotřebné služby (Apache, MySQL, Tomcat atd. - pozor! cron nevypínejte!) a pak jsem si udělal spouštěcí a ukončovací shellový skriptík kde jsem si pouštěl potřebné služby (třeba Apache+MySQL).

Ale jak psal ped, pokud nemáte nějaký superslabý počítač, tak k tomu není důvod - nečinné služby si ze systému skoro nic neberou (jestli jo, tak je nějaký problém).

Zkuste si pustit top s těmi zapnutými službami, uvidíte že nejvíc Vám budou brát X-ka.
Guido

ped

• Aktivní člen
  • *
Novy uzivatel
« Odpověď #8 kdy: 07 Února 2007, 16:56:41 »
Citace: nuclex
Jak jsem psal.. jeden ucet.. kde nepobezi nic... vubec nic.. ani konfugurace site.. a na druhem uz. uctu vse.. jak jest nastaveno..

Kdyz to ale neni trivialni.. du od toho.. Vysledek nebude adekvatni namaze :-)
No, takhle ve svy podstate funguje recovery mod (single user a bezi opravdove minimum sluzeb).
Ale zase ten mod neni temer na nic dobry.
Nevim co presne si od toho slibujete.

Jestli si nastudujete mechanizmus bootovani a jaky je rozdil mezi recovery modem a normalnim bootem, urcite pak snad si v /etc/init.d prislusny adresar se stupnem bootu upravite aby tam bezelo jen to co opravdu chcete a muzete si to pak do /boot/grub/menu.lst (? jestli si to pamatuji spravne) pridaj normalne jako dalsi moznost bootovani.

Ale nejdriv asi stravite 1-3 dny studovanim bootovaci sekvence a jak se vlastne konfiguruje start jednotlivych sluzeb pri ruznych urovnich bootu. (informace ktera se docela hodi i obycejnemu uzivateli jestli si planuje ten linux administrovat sam, takze to nebude uplne vyhozeny cas)

- opacny postup je zase se dobre vyznat ve vsech server sluzbach ktere tam mate a vedet presne jak se spousti... staci je pak zakazat v default boot levelu (lze i v GUI pres nastaveni Services, alespon v kubuntu) a tim ty sluzby nebudou fungovat zadnemu uzivateli.
 A pak si u konkretniho uzivatele udelat shell script typu:
 sudo /etc/init.d/apached start
 sudo /etc/init.d/mysqld start
 ... atd ...

kterym ty sluzby nastartujete v pripade ze je budete vyzadovat.
Ale mam pocit ze Vas spis zajima jeden odlehceny uzivatel, nez jeden "vylepseny" uzivatel.

-- trivialni neni ani jedno, bud at vam to nastavi nejaky linux administrator, nebo si radeji predem nastudujte nejake zaklady o tom jak linux / boot / sluzby  / single-user-mode funguji, ziskate nejspis lepsi predstavu o tom co vlastne chcete a jestli tyhle navrhy to vubec resi.

nuclex

• Aktivní člen
  • *
Novy uzivatel
« Odpověď #9 kdy: 07 Února 2007, 16:58:49 »
Dekuju vam. Neco snad provedu...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.