Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nežádoucí spuštění Synapticu a Firefoxu při startu / sudo práva [vyřešeno]  (Přečteno 2014 krát)

fidibonus

• Návštěvník
Dobrý den,
při přihlášení se mi spustí Synaptic (s ohlášením, že se spouští bez práv superuživatele) a Firefox. Přitom v [Správce nastavení->Relace a spouštění->Automatický start aplikace] nic takového nastaveno nemám. Vím, že jsem nedávno omylem spustil Synaptic bez práv superuživatele. Domnívám se, že tento stav nastal po nějakém pádu (hlásil se mi pád Caffeine). Start obou programů je po každém rebootu i po vypnutí NTB a následném startu. Chci se proto zeptat:

1) Nevíte prosím, jestli je někde konfigurační soubor, kde je možné změnit nastavení těchto, nežádaně, spouštěných programů (který ale nemůže ovlivnit přes GUI aplikace "Relace a spouštění")?
2) Kde najdu výpis (log - je-li nastaveno jeho ukládání) s crash reporty, abych případně mohl upřesnit svůj dotaz?
3) Nemáte někdo prosím nápad, jak danou situaci vyřešit?

Vím, že podávám v tuto chvíli málo informací, proto rád svůj dotaz upřesním, poradíte-li mi jak.

PS: Teď se po vyzkoušení ukázalo, že synaptic mi při spuštění (kliknutí na spouštěč, nebo v xfce menu) nespouští, při startu přes terminál (emulátor terminálu) nenabídne heslo pro superuživatele, spouští se bez jeho práv (se sudo to jde bez problémů).

BTW: Systém jsem instaloval nedávno, teď jej různě nastavuji, seznamuji se s novými programy... je možné, že jsem něco na/od-instaloval, co mělo zůstat a naopak. Odinstalovával jsem naposledy části lsb, ale hlídal jsem si závislosti, abych neodstranil to, co nechci.

XFCE 4.8
Xubuntu 12.04.2 LTS (64 bit), Lenovo Ideapad Z500

Děkuji za přečtení a případné rady.
« Poslední změna: 01 Srpna 2013, 21:26:23 od fidibonus »

menganito

• Závislák
Re:Nežádoucí spuštění Synapticu a Firefoxu při startu
« Odpověď #1 kdy: 18 Července 2013, 13:12:04 »
v xfce sa to stava casto.
odstranenie problemu s nechcene spustanymi aplikaciami: povypinaj vsetky programy, v nastaveniach session (neviem teraz presne, ako sa tam ide) zaskrtni "obnovit sedenie pri dalsom spusteni" (alebo tak nejak), rebootni (problem by mal zmiznut) a opat toto policko odznac.

Co sa tyka synapticu a sudo prav, vypise aj nejake dodatocne info v terminali?

fidibonus

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Července 2013, 16:13:21 »
Zdravím,
tak se mi objevil nový problém. Nemůžu se přihlásit ke svému "uživatelskému účtu" v (X?)DM. Vždycky mě problikne tmavá obrazovka a jsem zase na přihlášení. Ale někde jsem to tu na foru viděl. Hned jak to vyřeším, ozvu se. Díky

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 18 Července 2013, 18:51:19 »
Deaktivuj si ukládání session. Co se týká nemožnosti se přihlásit, možná si manipuloval s .xsession? Nebo měnil práva? Máš namountovanou domovskou složku a máš do ní přístup z konzole?

fidibonus

• Návštěvník
Re:Nežádoucí spuštění Synapticu a Firefoxu při startu / sudo práva
« Odpověď #4 kdy: 18 Července 2013, 21:37:39 »
Je cosi shnilého ve státě Dánském...
Zatím se probírám těmito možnostmi:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=67417.0
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=67395
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=67426.0;topicseen
... protože mi přijdou velmi podobné mému problému.

Ano - mea culpa, mea maxima culpa... spouštěl jsem z konzole (terminálu) pomocí sudo grafické programy... - tedy to by mohlo vysvětlit, proč se nedostanu ke svému "účtu" (sezení - session); totiž narušené X session v souborech .ICEauthority, .xsession-errors, .gtk-bookmarks (viz odkazy výše). Dříve jsem byl na fedoře, proto jsem se ještě dostatečně neseznámil se SU přístupem k systému v ubuntu.

Nastavil jsem tedy v Guestu nového uživatele, dal mu práva správce (předpokládám, že je to typu sudoers), ale stejně - krusader mi nejde spustit v superuživatelském režimu. Ani přes gui rozhraní - rozbalit myškou v menu krusaderu, ani přes terminál pomocí gksudo krusader. Píše mi to, že mám chybné heslo, což by mě odvolávalo třeba i na diskusi:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=68084.0

Hm. Jdu teď zkusit nějak zkopírovat ty 3 "X" soubory - viz výše - do svého účtu, rebootnu a zkusím pokračovat.

BTW: v Guestu problém s přihlášením coby su(do) nebyl. Zajímavé...

to beer: vědomě jsem s .xsession nemanipuloval. Narušil-li, či změnil-li se tento soubor, bylo to jaksi "bonusově" - viz. doznání se spouštěním grafických programů z terminálu pomocí sudo. Práva jsem neměnil nikomu. Do domovské složky se dostanu (např. v Krusaderu), ale změny tam neudělám, protože se mi nedaří přihlásit s právy SU. V konzoli moc kovaný nejsem, ale dostanu se do své domovské složky, tudíž mountnutá by měla být.

to menganito: vzhledem k tomu, že jsem se propadl o řád níž ve svých problémech, vyzkouším Tvou myšlenku až dořeším přihlášení přes sudo. Pracoval jsem s tímto zaškrtnutím, ale je fakt, že jsem mohl mít nějaké spuštěné procesy na pozadí, proto nemůžu s určitostí říct, jestli mi Tvá rada pomohla - ale budu si ji pamatovat propříště, třeba na ni ještě dojde. Synaptic - k tomu se teď nedostanu, kvůli nefunkčnímu sudo přihlášení:

Kód: [Vybrat]
"... ~$ gksudo synaptic
GNOME_SUDO_PASS
GNOME_SUDO_PASS
Sorry, try again.
GNOME_SUDO_PASS
GNOME_SUDO_PASS
Sorry, try again.
sudo: 3 incorrect password attempts"

Díky, jdu dál zápasit...

EDIT: Aby nedošlo k omylu: v Guestu se mi jako sudo přihlásit nedaří, není to povolené, ale podařilo se mi tam přihlásit su heslem, abych mohl vytvořit nového uživatele.
« Poslední změna: 18 Července 2013, 21:48:08 od fidibonus »

fidibonus

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Července 2013, 22:06:22 »
Tak tohle už mi hlava nebere. Když spustím synaptic přes XFCE menu - systém, naběhne mi okénko k ověření su hesla. Nacvakám ho a přihlásím se. Vše OK.
Když chci spustit synaptic z konzole pomocí "gksudo synaptic", naskočí mi okénko k ověření su hesla (graficky maličko odlišné), nacvakám heslo a objeví se "password incorrect".

To už by skoro bylo na založení nového tématu, ne?

fidibonus

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Července 2013, 22:11:04 »
Napadá mě ještě, že jsem možná v relacích a spouštění u svého domovského účtu omylem odškrtnul automatické spuštění polkitu. To by možná mohlo hrát roli, nemýlím-li se?

fidibonus

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 19 Července 2013, 10:43:12 »
Tak jsem v náhradním účtu přiinstaloval LXDE, změnil přihlašování na LXDM, přihlásil se pod původním účtem a jede to bez problémů. Ukazuje se, že by problém mohl být v LightDM a v XFCE.

Co se týče toho synapticu a jeho automatického spouštění bez SU práv v XFCE, myslím si, že jsem to způsobil tím, že jsem jej spouštěl z konzole pomocí sudo. "Někde se to tam" (vím, je to blbé určení) zaseklo a už se začal spouštět automaticky při přihlášení. (Proč s sebou přivzal i firefox netuším. :) )

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 19 Července 2013, 12:32:57 »
synaptic spouštěj bez konzole pomocí alt+f2
gksudo synaptic, nebo z konzole přes
sudo synaptic.

Pokud spouštíš z menu, tak se spouští příkaz
synaptic-pkexec, a ten dialog na heslo může být trošku jiný. Aktuálně se doporučuje používat spíše synaptic-pkexec, případně by mohl fungovat ještě příkaz:

pkexec --user root synaptic
Ten jsem nezkoušel, z konzole by měl fungovat na 99 %, přes dialog netuším.

fidibonus

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 01 Srpna 2013, 21:24:24 »
Dobrý den,
nakonec jsem to udělal jinak. Nevím, jestli mám označit toto téma za vyřešené, protože jsem ani nepochopil v čem spočívá problém, ani nepoužil standardní řešení. Poté, co jsem chvíli fungoval v LXDE, bez úspěchu rozchodit XFCE, jsem se rozhodl pro kompletní reinstalaci, včetně pro mě lépe vyhovujícího rozděleného disku. Napadlo mě zkusit netinstal - minimální iso a zbytek nainstalovat z netu. Začal jsem blackboxem (chystal jsem se ho použít jako zálohové prostředí, kdyby zase něco nevyšlo), a začal pracovat v X-kách. Poté, co jsem nainstaloval XFCE jsem se rozhodl ho spustit a pokračovat s instalací v něm. Nerozchodil jsem to. Měl jsem LXDM a nedostal jsem se dál. Znovu mě to hodilo na přihlašovací obrazovku. Tak jsem se přepnul do LXDE (bez problémů) a zkusil hledat a doinstalovávat v Synapticu další balíky. Když mi nadto vypadlo připojení k zrcadlu (nevím, jestli výpadek serveru, nebo chyba na pc, či mezi mou klávesnicí a židlí), už jsem přestal řešit, kde je problém. Nainstaloval jsem CD s Debianem XFCE (amd64) a všechno zatím funguje dobře. Budu tedy pokračovat v tomto.

Jen mě to trochu mrzí, celá ta anabáze. Zůstanu u ubuntu a debianu, o tom není pochyb. Nerozumím tomu, protože na starém notebooku mi Xubuntu 12.04 (x86) jede bez problémů od první instalace (červen 2012). A tak zůstávám se smíšenými pocity. To, co se jevilo jako problém se Synapticem a Firefoxem přerostlo do komplikací při přihlášení a nemožností pracovat v XFCE. Nepopírám, že v tom mám svůj podíl, ale nepodařilo se mi lokalizovat problém, a nadto jsem ztratil trpělivost řešit to precizně a do detailů k vítěznému konci. Přešel jsem na XFCE v době, kdy KDE přešly na Qt 4, a zvykl jsem si na ně. Nechci si ještě se zvykáním na nový hardware (což je příjemnější zvykání) zvykat znovu na nové prostředí. Děkuji všem, kdo se nad mými problémy a starostmi zamýšleli a snažili se mi pomoci najít řešení. Chci jen říci, že nabyté zkušenosti a vaše pomoc se zhodnotí v mém dalším linuxování... a třeba to někdy jindy budu moci ještě lépe zhodnotit v pomoci nějakému trumpetovi jako já.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.