Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zmena particii disku [vyriešené]  (Přečteno 5654 krát)

janoada

• Aktivní člen
  • *
Zmena particii disku [vyriešené]
« kdy: 18 Srpna 2013, 12:36:43 »
Zdravím, chcem sa opýtať, či je nejako možné zlúčiť dve partície diskov do jednej, aby som nemusel jednu vždy pripájať, prikladám obrázok, ako mám disky rozdelené.
Ubuntu 12.10

v tomto sa moc nevyznám, čiže to opíšem na ďalšom obrázku:

chcel by som zlúčiť sda1 s sda7, aby bol prípojný bod "/home"
na sda1 mám windows

otázky: aké by s tým boli problémy?
Ktoré disky by som musel naformátovať?
Nebude problém so zavádzačom systému?
a základná otázka: Je to vôbec možné, alebo by bolo lepšie naformátovať všetko a prerozdeliť disky nanovo?

Ďakujem za pomoc ( a aj za pochopenie amatéra  ;D )
« Poslední změna: 22 Srpna 2013, 15:20:54 od janoada »

jadd

• Stálý člen
  • **
Re:Zmena particii disku
« Odpověď #1 kdy: 18 Srpna 2013, 12:43:28 »
Jako, že bys měl /home na ntfs? Nejde, Linux používá ve svých FS jiný systém oprávnění k přístupu pro soubory a NTFS má jinou strukturu adr. stromu.
A určitě zruš oddíly pod rozšířeným, protože tam kde máš prázdné místo, asi už víš nepůjde vytvořit žádný FS.

oprava: vše protože tam kde .. je nepravdivá. Vše pod rozšířeným se bere jako by to byl jeden oddíl, takže je MSDOS tabulka bere jako 4 celkově.
« Poslední změna: 18 Srpna 2013, 17:22:33 od jadd »

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 18 Srpna 2013, 12:46:40 »
Ja by som skôr chcel, povedzme naformátovať sda1 a sda7 a zlúčiť ich do jednej particie s pripojným bodom "/home" bol by som totiž rád, keby sa mi systém nastavenie systému zachovalo.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 18 Srpna 2013, 12:58:51 »
Ne, protože nejsou vedle sebe. Zálohuj /home, prostě jen zkopíruj soubory třeba i na ntfs oddíl (některé nepůjde, ale nejsou důležité vytvoří se pak až je budeš obnovovat za chvíli samy (budou to socket soubory)).
S oprávněními k nim si nedělej starosti, protože jim ntfs nebo fat nebude rozumět proto je ani nebude měnit.
« Poslední změna: 18 Srpna 2013, 13:04:35 od jadd »

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 18 Srpna 2013, 13:12:38 »
Takže ako to vidím, pre mňa bude najlepšie urobiť obraz sda6 kde mam ubuntu a všetko naformátovať a rozdeliť disky nanovo. Ale pre isotu zachovám inštalačku windowsu, alebo možno ani to nie. Ako sa dá naformátovať? Myslím že je asi na tej druhej 16 GB particii.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 18 Srpna 2013, 13:24:12 »
Pokud s NTFS oddílem nemáš problémy zachovej ho. Můžeš ale smazat za ním fat, a až defragmentuješ ntfs můžeš ho roztáhnout až po hranici k rozšířenému.
podívej se nahoru, opravím tam svojí chybu kde jsem tvrdil, že už na poslední oddíl nic nedostaneš.

zálohovat zmiňovat doufám nemusím
« Poslední změna: 18 Srpna 2013, 13:32:37 od jadd »

patapon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 18 Srpna 2013, 13:33:18 »
jak si chcete uchovat /home,a len pridat velkost /win patricii do /home.tak to by malo ist cez gparted live.

nieco podobne som robil,ked som mal /home oddiel,a vymazal som jednu windows patriciu,a jednoducho som len rozsiril /home patriciu,a to o taku velkost,ktoru som mal u patricii /win.
neviem ale ci to spravne chapem,co pozadujete.

jak chcete iba rozsirit velkost /home patriciou /win,ktoru idete uplne vymazat,tak to sa da spravit.
Ubuntu 18.04-64 Bit
Snivam otom,ze Linux bude mat plne podporavatelny Hardware,tak jako je tomu u Windowsu.

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 18 Srpna 2013, 14:03:44 »
ešte pred odpoveďou som zisťoval, či to nepojde urobiť cez správcu diskov čo tam je.

nebude tam inac problém, že je ten disk definovaný ako zavádzací. nevznikne problém ak ho nejakým spôsobom zmením, alebo odstránim windows? A ako mám potom urobiť zavázací disk?

Teraz mám problém už len s prácou s gparted, musím tie disky pred tým formátovať? 
Alebo mám iba ntfs sformátovať na ext4 ako mi to tam ponúka?

dakujem za pomoc
« Poslední změna: 18 Srpna 2013, 14:09:11 od janoada »

jmp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 18 Srpna 2013, 14:07:58 »
stejně tam máte vadné sektory, tak si sežeňte nový disk a rozdělte si jej, jak bude potřeba...

patapon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 18 Srpna 2013, 14:19:07 »
ked odstranite windows patricu,tak uz ani grub prakticky nepotrebujete,kedze na vyber uz bude iba OS ubuntu.
A aj keby sa vam nieco s GRUB stalo,tak je program nato,ktory vam ten grub nahodi,a kde sa aj ma nainstalovat,tak zavadzaci disk,si potom vyberiete.

ale urcite si zozente novy disk,ako hovory kolega.na disk s vadnimi blockmi,by som uz nic nedaval.mozne nejake totalne necenne subory.
Ubuntu 18.04-64 Bit
Snivam otom,ze Linux bude mat plne podporavatelny Hardware,tak jako je tomu u Windowsu.

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 18 Srpna 2013, 14:25:19 »
To že tam mám chybné sektory som si už všimol.... amožno s tým niekedy niečo urobím, no zatial mi to je jedno.

Ďakujem za pomoc, takže ak správne rozumiem, tak na odstránenie windowsu mi stačí naformátovať disk kde je a nebudú žiadne problémy?
A ešte jedna vec, nebude problém ak odpojím particiu ext4 pre jej upravu?

EDIT: pre istotu prikladam ďalší obrázok pre prehľad.
« Poslední změna: 18 Srpna 2013, 14:29:56 od janoada »

patapon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 18 Srpna 2013, 14:38:20 »
ak odstanite win patricu,tak asi budete musiet este nastavit grub,alebo sa vam uz nacita priamo ubuntu (nie som si tym isty teraz)
ak odpojite ext patriciu,by nemal problem nastat ziadny,ale pravdepodobne ju potom budete musiet znovu pripojit,ak nebude zapisana v /etc/fstab.
Ubuntu 18.04-64 Bit

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 18 Srpna 2013, 14:44:57 »
No tak to je na mňa už moc komplikované, asi dám všetko preč a urobím všetko nanovo. Pretože mi to ani odpojiť nejde a už mam z toho poriadne velkú hlavu.

patapon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 18 Srpna 2013, 14:49:32 »
odpojit by to mozno slo cez prikazovy riadok
Kód: [Vybrat]
umout /dev/sdxx nahradte spravnym pismenkom.
Ubuntu 18.04-64 Bit

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 18 Srpna 2013, 14:49:56 »
Citace
ak odstanite win patricu,tak asi budete musiet este nastavit grub,alebo sa vam uz nacita priamo ubuntu (nie som si tym isty teraz)
nebude muset
Citace
ak odpojite ext patriciu,by nemal problem nastat ziadny,ale pravdepodobne ju potom budete musiet znovu pripojit,ak nebude zapisana v /etc/fstab.
i kdyby byla zapsána, mount čte automaticky z fstabu jen při zavádění.
Citace
Ďakujem za pomoc, takže ak správne rozumiem, tak na odstránenie windowsu mi stačí naformátovať disk kde je a nebudú žiadne problémy?
disk je to celé, oddíl je ten chlívek, nepleť to. Ano, pořád bude 1. takže sda1, zavaděč se upravovat nemusí.
Citace
odpojit by to mozno slo cez prikazovy riadok
Kód: [Vybrat]

umout /dev/sdx

x nahradte spravnym pismenkom.
proč by to dělal, když to může provést z toho okna. navíc příkaz je špatně.
Citace
No tak to je na mňa už moc komplikované, asi dám všetko preč a urobím všetko nanovo. Pretože mi to ani odpojiť nejde a už mam z toho poriadne velkú hlavu.
co nejde odpojit, oddíl ve kterém jsi? to by bylo logické.
Takové změny ovlivňující celý obsah na disku, se dělají na všech odpojených oddílech a to je možno provést jen z jiného zařízení.
« Poslední změna: 18 Srpna 2013, 15:04:56 od jadd »

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 18 Srpna 2013, 15:15:37 »
Takové změny ovlivňující celý obsah na disku, se dělají na všech odpojených oddílech a to je možno provést jen z jiného zařízení.

vlastne fakt, na to som uplne zabudol.
a ešte malá otázka. je nutné zálohovať absolutne všetko, alebo stačí odiel s win? riskuje sa strata všetkého?

patapon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 18 Srpna 2013, 15:20:59 »
asi uz nato odpovedal kolega--->

Citace
Takové změny ovlivňující celý obsah na disku

takze asi celi disk.
Ubuntu 18.04-64 Bit

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 18 Srpna 2013, 15:23:50 »
je bych na to odpovedal, osobní věci. a nastavení provedené tebou, ze všech fs. o /home už jsem psal.

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 18 Srpna 2013, 15:36:37 »
Tak teda vďaka, keď budem mať poruke externy disk, tak idem zalohovať.

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 18 Srpna 2013, 16:59:39 »
Mám ešte jeden problém. Chcem spustiť iný systém cez live USB ale systém mi ho ignoruje. V biose som všetko nastavil ako som mal. Mám dokonce dve USB s ubuntu a lubuntu.
(Alebo treba ten disk menit ešte nejako inak?)

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 18 Srpna 2013, 17:15:39 »
Máš laptop nebo stolní s určitou značkou zákl. desky?
V BIOSe jsi nastavil pořadí zavádějících zařízení. Nestačí použít jen kl. zkratku?

Citace
To že tam mám chybné sektory som si už všimol.... amožno s tým niekedy niečo urobím, no zatial mi to je jedno.
je ti to jedno protože formátovací program je při formátování vynechal, a už jen informuje, že tam jsou. O data se tudíž bát nemusíš.
« Poslední změna: 18 Srpna 2013, 17:29:44 od jadd »

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 18 Srpna 2013, 18:01:50 »
mam asus Eee pc 1001 PX ...neviem aké ďalšie označenie by som mohol napísať, mám ho už asi 3 roky a už mam info poriadne zošúchané
Akú sratku máš na mysli, o tom som nikdy nepočul.
Vďaka za info o tých chybách.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 18 Srpna 2013, 18:23:39 »
Už jsem si toho všiml v tvém jiném vlákně ve kterém jsem ti také odpovídal.
Zkratka by mohla být v příručce k tvému netbooku pokud by nebyl google.

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 18 Srpna 2013, 18:56:09 »
Vďaka skúsim pozreť

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 20 Srpna 2013, 14:11:34 »
Tak už som to vyriešil bez manualu. V biose som musel nastaviť <Hard Disk Drives> a tam dať na prvé miesto usb - problém bol v tom, že to teba robiť vždy keď chcem načitať z usb.

Ale mám iný problém; riešenie rovnakého som tu nedávno čítal, ale už som to nenašiel. Na USB som si dal lubuntu 12.10 kde už je gparted. Skúsil som zmenšiť ntfs -> čo išlo bez problémov, ale keď chcem nevyužité miesto priradiť k sda7 tak sa to nedá. opäť pre prehĺadnosť prikldám obrázok:

Rozmýšlal som, či nebude problém v tom, že sda5, sda6 a sda7 mám nejak "pod" sda3. -nepodarilo sa mi to nijako vyriešiť.
Alebo: ako ich mám dať vedĺa seba?

A otázka pomimo, čo s tým sda4?
« Poslední změna: 20 Srpna 2013, 14:50:45 od janoada »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.