Tak alespoň trochu posun. Připojil jsem zároveň sluchátka, zároveň reproduktory - tj. věž zapojená normálně přes 3.5 jacka zezadu, sluchátka zapojená do předního panelu. V "Předvolbách zvuku" se mi objevila "napevno" položka "analogové stereo sluchátka", u kt. jsem nastavil hlasitost také na 100%. Takže nyní, i když při přehrávání jakékoli hudby ubnutu schizofrenicky neustále přepíná mezi "vnitřním stereem analogovým a sluchátky", nehýbe mi při tom s hlasitostí, viz video. Ergo, hudba se nechá poslouchat.
Ještě bych měl dodat, že předtím jsem měl zapojený zezadu do zdířky na 3.5 jacka, rozbočovač na 2x 3,5 jacka a do něj zároveň sluchátka i věž. Sluchátka jsem nyní odpojil úplně, stejně tak i rozbočovač a jedinou věc, kt. mám zapojenou je věž. Schizofrenické přepíná mezi sluchátka a vnitřním stereem ale probíhá, ǎt zapojím a)pouze věž, b) věž a sluchátka přes rozbočovač, nebo za c) věž zezadu, a sluchátka zepředu, dokonce i za d)pouze sluchátka. I když při možnosti d) to není tak intenzivní.
Primárně mi takto "vyřešený" problém asi stačí, tipoval bych že to bude chyba mé 4 roky staré základovky gigabyte, no příště jdu asi rovnou do intelu.