Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: SLAX - live USB  (Přečteno 7165 krát)

janoada

• Aktivní člen
  • *
SLAX - live USB
« kdy: 04 Září 2013, 15:19:27 »
Zdravím a ospravedlnujem sa, ak to sem nepatrí (keďže nejde ani o ubuntu)
ale chcem sa opýtať, ako vytvorím live usb so SLAX-om, pred nedávnom som sa o ňom dozvedel a chcel by som ho vyskúšať.
Skúšal som ho vytvárať cez základný program v ubuntu. aj pomocou návodou, čo som našiel na internete, ale zasekol som sa.
-tvorca štartovacieho disku mi nebere iso slax-u
-podla návodu  je treba vytvoriť na usb zavádzač, ale nedarí sa mi to. vyhadzuje mi to túto chybu:

viem čo znamená, ale neviem, ako to vyriešiť

ďakujem za pomoc
« Poslední změna: 04 Září 2013, 21:41:30 od janoada »

janek-m

• Host
Re:SLAX - live USB
« Odpověď #1 kdy: 04 Září 2013, 17:30:56 »
Live USB so Slaxom sa vytvára trochu inak. Je potrebné stiahnuť si súbor pre USB (ZIP) a ten potom rozbaliť na USB. Formát kľúča na FAT alebo FAT32 je samozrejmosťou.
http://www.slax.org/en/download.php

Ďalej si pozri aj toto:
http://old.slax.org/forum.php?action=view&parentID=49649 (nižšie je popísaný presný postup)
http://old.slax.org/documentation.php

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 04 Září 2013, 18:47:21 »
práveže všetky tieto návody som si pozrel, ale pri spustení bootinst.sh, mi vypíše hore okazovanú chybu (nešiel mi nahrať obrázok) možno by som to mohol skúsiť dať na druhé usb.... a napíšem čo to urobilo

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 04 Září 2013, 21:46:40 »
stále nič.... na žiadnom usb... stále,
keď spustím bootinst.bat - spustí mi to, ale stále mi vypisuje hore spomínanú chybu
ak chcem spustiť bootinst.sh (ktorím by sa tiež mal inštalovať boot) otvorí mi to v gedit-e, ale je tam na začiatku napísané toto:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
#
#     This script will setup Slax booting from disk (USB or harddrive)
#
#     If you see this file in a text editor instead of getting it executed,
#     then it is missing executable permissions (chmod). You can try to set
#     exec permissions for this file by using:  chmod a+x bootinst.sh
#     Alternatively, you may try to run bootinst.bat file instead
#
...rozumiem, ale nechápem, čo je hlavne chmod.....

ďakujem ešte raz za pomoc

EDIT: hladal som ešte a našiel som jeden článok, ktorý by mi mal pravdepodobne pomôcť, ale nechápem/nerozumiem. Mohol by mi niekto povedať, čo sa snažil autor povedať?
http://www.slax.org/sk/blog/20861-Make-Slax-USB-on-Ubuntu.html Ďakujem
« Poslední změna: 04 Září 2013, 22:00:20 od janoada »

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #4 kdy: 05 Září 2013, 10:16:00 »
Příkaz chmod upravuje práva souboru a tento příkaz:
chmod a+x bootinst.shsoubor "bootinst.sh" udělá spustitelným.
Klikací postup je následující (v Ubuntu a jen jeden z mnoha):
Najdeš si ten soubor v prohlížeči souborů "Soubory", klikneš na něj pravým myšítkem a dáš "Vlastnosti", pak zvolíš stránku "Oprávnění" a zaškrtneš "Povolit spouštění souboru jako programu". Udělá to to samé jako chmod. a pak to jde spustit.
Pozor nejspíše to nebude fungovat pokud ten soubor máš na nějakém disku pro windows.
Pak už jen v terminálu najdeš ten soubor a spustíš ho. Jak, tak to mrkni sem na Ubuntu Wiki: Terminál
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 05 Září 2013, 14:07:57 »
Tak zo zvedavosti som sa rozhodol tiež vyskúšať SLAX a pravdu povediac som zápasil s viacerými problémami. Spustiť toto distro je husársky kúsok a zo začiatku sa mi to vôbec nedarilo. Priložený návod, ktorý je obsiahnutý v stiahnutom súbore je síce uvedený jednoducho, zrozumiteľne a jednoznačne, ale v mojom prípade totálne nepoužiteľne.
Pri vytváraní Live USB z Linuxu je potrebné spustiť súbor bootinst.sh. Aj keď sa mu pridelí znak spustiteľnosti alebo sa použije chmod, nič sa neudeje a súbor sa stále tvári ako textový.
Urobil som pokus pod Windows – tam treba spustiť súbor bootinst.bad, tu sa súbor začal načítavať a aj sa spustil. Po chvíli načítania CHYBA! - súbor nemožno spustiť pre nekompatibilitu so systémom a koniec.

Po rôznych pokusoch sa mi nakoniec podarilo vytvoriť LIVE USB pod Linuxom. V terminále je potrebné presunúť sa do  adresára boot a zadať:
sudo bash bootinst.sh
Live USB so Slaxom funguje naozaj svižne a aj boot trval rádovo niekoľko sekúnd. Zaznamenal som však chybu s číslami (arabsko-indické), známa chyba v KDE.

V každom prípade, aj keď sa o inštalácii SLAXU hovorí ako o jednoduchej, začiatočník sa môže dosť potrápiť :)

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 05 Září 2013, 18:32:58 od janek-m »

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 06 Září 2013, 12:52:46 »
Ďakujem za odpovede, skúsim všetky navrhované postupy.
    (Skúšal som spustit bootinst.bat pod win xp na inom kompe - išlo mi to, ale slax pri nacitavani nejak sekol)

EDIT:
Takže, použil som
sudo bash bootinst.sh- všetko prebehlo v poriadku, ale pri načítaní slax-u mi to urobilo to opäť ostalo stáť - čierna obrazovka + kurzor, mal by som sa prihlásiť, ale ani mi neponúka tú možnosť
« Poslední změna: 06 Září 2013, 13:09:17 od janoada »

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 06 Září 2013, 13:26:35 »
Ja som nezaznamenal, že by bolo nutné sa prihlasovať. Po reštarte a zvolenie boot-u z USB sa nabootoval hneď Slax a naskočil desktop.
Aj keď sa uvádza, že sa má stiahnutý súbor ZIP rozbaliť na USB, ja som ho rozbalil na HDD a na kľúč som presunul iba priečinok "slax" a súbor "slax.txt", ktorý však tiež nie je potrebný. A už ako som spomenul, treba sa najprv presunúť v terminále k súboru bootinst.sh (cd /media/presná/cesta/k súboru/slax/boot - Enter, a potom sudu bash bootinst.sh - Enter). Následne sa otvorilo ďalšie okno terminálu a prebehlo tam pár riadkov úkonov. Po skonšení som reštartol PC a bolo to OK.
Ak aj u teba prebehlo všetko v poriadku, tak problém, ktorý opisuješ môže súvisieť aj s GK.

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 07 Září 2013, 20:16:07 »
Všetko som urobil, ako popisuješ, ale aj tak mi to nejde..... a absolutne netuším, čo je GK

janek-m

• Host
« Odpověď #9 kdy: 07 Září 2013, 22:36:53 »
..... a absolutne netuším, čo je GK

GK = grafická karta  ;)

Je USB kľúč naformátovaný na FAT 32??
urobil by som ešte pokus s Live CD, aj keď je to len niečo cez 200 MB, čo sa veľmi neoplatí napaľovať na CD, ale ak sa toto spustí bez problémov, tak je na chybe USB kľúč. Už ma v tomto smere nič iné nenapadá  ::)

janoada

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 09 Září 2013, 12:13:32 »
ano, kľúč je naformátovaný na FAT 32
-skúsil som aj kubuntu- a to mi ide len s menšími problémami (kvôli garfike, nakoľko mám Eee pc) takže KDE to asi nebude.... skúsim to ešte raz, a skúsim dlhšie počkať.
a áno, aj v kubuntu mi blbli číslice

h.giuseppe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 26 Září 2013, 10:35:49 »
Já jsem slax taky zkoušel a použil jsem unetbootin a fungovalo krásně.
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

Jarda1003

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 27 Září 2013, 16:34:17 »
 Mám podobný problém.Po restartu a zvoleni boot-u z USB sa nabootoval hned Slax a naskočil desktop.Otevřel jsem prohlížeč a zčernala obrazovka nic nereaguje jen uprostřed monitoru je okno signál mimo rozsah.Zkoušel jsem změnit rozlišení monitoru ale nic nepomáhá tak nevím co s tím.

[příloha smazaná administrátorem]

janek-m

• Host
« Odpověď #13 kdy: 27 Září 2013, 17:25:28 »
Podľa obrázka a hlášky  ide pravdepodobne o zlé rozlíšenie. Nie som si istý, či spôsob opravy, bude úplne totožný ako u Kubuntu, predsa je to distro založené na Slackware, ale môžte vyskúšať:
Otvoriť terminál a zadávať:
kdesudo kate /etc/default/gruba riadok
# GRUB_GFXMODE=640x480
upraviť na
GRUB_GFXMODE=640x480 (# odstrániť)
Alebo tam prepísať iné rozlíšenie.
Po tomto úkone by sa mal zaktualizovať GRUB.
sudo update-grub
Uvedený postup som na Slaxe neskúšal, tak neviem, či pomôže.

Jarda1003

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 27 Září 2013, 18:09:22 »
Hm,dík za pomoc ale jsem naprostý starší laik ohledně pc a pokud by jsem se začal do toho hlouběj vrtat mohl by jsem přijít i o vše co mám v pc.Pokus omyl to u mě nepřipadá v úvahu :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.