Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu VS Linux Live USB - poradíte začátečníkovi se zkouškou Linuxu?  (Přečteno 8335 krát)

rolfen

• Návštěvník
Zdravím všechny.Hodně dlouho jsem odolával pokusu o vyzkoušení Linuxu.
Nedávno jsem se dočetl o možnosti jeho instalace na USB Flash přes „Linux Live USB Creator" s tím,že posléze mohu tento systém vyzkoušet za běhu win7.Dnes jsem se do toho pustil s tím,že jsem vybral právě Ubuntu.Vše se při vytváření USB disku podařilo,nicméně při spouštění samotného Ubuntu proběhne v příkazovém řádku poměrně dost chyb ,posléze naskočí plocha včetně ikon,nicméně za 1.je vše hrozně pomalé a za 2.např při pokusu o spuštění Firefoxu,nebo jiné ikony se nic neděje...
Zkusil sem poté jinou verzi Linuxu,konkrétně „Mandriva" ..ale tam nedošlo ani ke spuštění.
Má s tímto někdo z Vás zkušenost,případně radu,jak postupovat,nebo která verze systému by takto mohla fungovat?Děkuji všem za rady :-)
« Poslední změna: 14 Září 2013, 18:16:16 od rolfen »

janek-m

• Host
Re:Ubuntu VS Linus Live USB - poradíte začátečníkovi se zkouškou Linuxu?
« Odpověď #1 kdy: 14 Září 2013, 17:26:02 »
Ubuntu a aj iné linuxové distrá sa samozrejme dajú nainštalovať aj na USB kľúč, alebo sa vytvorí Live USB. USB kľúč musí byť predtým naformátovaný na FAT 32 (Pri Live USB). Rýchlosť takto bootovaného systému závisí od USB kľúča.

Citace
...že posléze mohu tento systém vyzkoušet za běhu win7....
toto nie je pravda. Ubuntu sa nespúšťa za behu Windows, nakoľko sa po zasunutí USB do PC, musí PC reštartovať a v biose sa vyberie bootovacie médium - buď CD rom, alebo USB.

Ak sa rozhodneš nainštalovať Ubuntu na USB, tak je to pomerne jednoduché, v inštalátore treba vybrať správny disk. Ak máš v PC iba jeden pevný disk, bude označený ako sda, USB zas ako sdb. Spoznáš ho aj podľa veľkosti. Najlepšie je vybrať "Niečo iné" a v tabuľke oddielov vybrať správny disk a vytvoriť / (root): [použiť ako: ext4, prípojný bod: /], na USB swap vytvárať nemusíš. Podrobnejšie info nájdeš tu: http://wiki.ubuntu.cz/instalace

EDIT// Ešte doplním, že prípadné problémy s Ubuntu alebo iným distrom môžu súvisieť s HW. Preto by bolo dobré nejaké to info.  ;)
« Poslední změna: 14 Září 2013, 17:30:23 od janek-m »

rolfen

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Září 2013, 17:56:39 »
Díky za reakci :-)
Nicméně,měla by tu být ona možnost spuštění ve win a to přes VirtualBox.Snad sem mohu dát odkaz,kde jsem čerpal tyto onformace:
http://extrawindows.cnews.cz/spustte-linux-ve-windows-s-linuxlive-usb-creator
Ve finále to ve své podstatě funguje jako virtuálni PC v PC :-)
Zkusím ještě jinou verzi Linuxu...na zkoušku...
Pokud se mi to ale nepodaří,tak zkusím pak stand.nabootovat,viz.tvůj příspěvek  ;)

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #3 kdy: 14 Září 2013, 18:01:33 »
Ano, ale VirtualBox a linux na USB je něco jiného...
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 14 Září 2013, 18:15:35 »
Ja len dam odkaz na ten virtualbox. Vo win to bude podobne.
http://wiki.ubuntu.cz/Virtualizace/VirtualBox?redirect=1#pou%C5%BEit%C3%AD
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

rolfen

• Návštěvník
Re:Ubuntu VS Linux Live USB - poradíte začátečníkovi se zkouškou Linuxu?
« Odpověď #5 kdy: 14 Září 2013, 18:23:03 »
Mě se právě ten VirtualBox už nainstaloval použitím  „ Linux Live USB Creatoru".
A vše v podstatě funguje,při načítání a rozbalování Ubuntu sice v ryhlostí projede X chyb,ale i tak jeho samotné prostředí se spustí,ale je takřka nepoužitelné (krom snad nastavení hlasitosti,atd...)

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #6 kdy: 14 Září 2013, 18:31:27 »
Mě se právě ten VirtualBox už nainstaloval použitím  „ Linux Live USB Creatoru".
A vše v podstatě funguje,při načítání a rozbalování Ubuntu sice v ryhlostí projede X chyb,ale i tak jeho samotné prostředí se spustí,ale je takřka nepoužitelné (krom snad nastavení hlasitosti,atd...)

No ono to bude tím, že používáte nějaký paskvil... prostě běžte na stránky https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads, stáhněte si normální virtualbox pro Win a je to... tyhle obrzličky stojí tak akorát za dvě věci...

Pak si klasicky stáhnete iso soubor jakéhokoli OS a můžete ho pod virtualboxem zprovoznit. Toliko vše.
« Poslední změna: 14 Září 2013, 18:35:47 od Tadeáš Pařík »

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5

pariktadeas@jabbim.cz

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 14 Září 2013, 18:34:48 »
Nicméně,měla by tu být ona možnost spuštění ve win a to přes VirtualBox.Snad sem mohu dát odkaz,kde jsem čerpal tyto onformace:

Tak o tomto som nevedel.  ;D Zas som sa niečo nové dozvedel.
Ja by som ti odporučil otestovať Ubuntu "normálne" ako Live systém - buď cez DVD alebo USB. Systém sa týmto spôsobom správa oveľa svižnejšie ako cez virtualizáciu, kde môže byť funkčnosť dosť obmedzená.
« Poslední změna: 14 Září 2013, 18:37:01 od janek-m »

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #8 kdy: 14 Září 2013, 18:37:38 »

Tak o tomto som nevedel.  ;D Zas som sa niečo nové dozvedel.
Ja by som ti odporučil otestovať Ubuntu "normálne" ako Live systém - buď cez DVD alebo USB. Systém sa týmto spôsobom správa oveľa svižnejšie ako cez virtualizáciu, kde môže byť funkčnosť dosť obmedzená.

No nějak jsem si nevšiml, že by systémy ve virtuálu byly nějak "omezené"... dokonce i celý náš server, stránky a vše okolo běží ve virtuálu a pozorujete nějaké omezení?  ;D Daleko pomalejší budou naopak LiveCD/DVD/USB...

pariktadeas@jabbim.cz

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #9 kdy: 14 Září 2013, 18:38:49 »
Kolko mas RAM a kolko z nej je priradenych virtualnemu systemu vo VB?
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

janek-m

• Host
« Odpověď #10 kdy: 14 Září 2013, 18:44:37 »
@Tadeáš: Asi som sa zle vyjadril. Myslel som to tak, že systém vo Virtualboxe sa môže správať dosť pomaly, prípadne nemusí fungovať 3D akcelerácia. Napr. na PC mi ide systém pod VBoxom celkom svižne, ale na NTB je to bieda, odozvi sú strašne pomalé. Čiže dosť záleží aj  od HW. Takto som myslel to obmedzenie.  ;)

ukomir

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 14 Září 2013, 19:00:28 »
Ubuntu sa dá nainštalovať vo windows cez wubi(.exe).(Súčasť stiahnutého ISO Ubuntu)
Nainštaluje sa ako normalny program,ktorý sa dá potom zase normálne odinštalovať.
Na live USB treba kvalitné USB s vatšími zapisovacími a čítacími rýchlosťami aby to dobre fachčilo.

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #12 kdy: 14 Září 2013, 19:02:58 »
Ubuntu sa dá nainštalovať vo windows cez wubi(.exe).(Súčasť stiahnutého ISO Ubuntu)
Nainštaluje sa ako normalny program,ktorý sa dá potom zase normálne odinštalovať.

No hlavně to ne... Wubi pro poslední verzi Ubuntu v podstatě není (je, ale ve spojení s Win 8 je to tragédie, musí se stáhnout separé), čili hlavně ne Wubi... s tím může být víc problémů než užitku.

Virtualizace nebo Live CD/DVD/USB je nejlepší řešení, aby si to člověk zkusil.

pariktadeas@jabbim.cz

rolfen

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 14 Září 2013, 19:03:31 »
Tak jsem ještě v průběhu řešení dostahoval „ Kubuntu 12.0.4 a s tímto ten postup frčí ! :-)
Ale je to spíše takové nouzové řešení na zkoušku,reakce jsou mírně přibržděné (teda aspoň předpokládám,že stand.to běhá trošku jinak  ;D )
Ale postup,jako takový,funguje a na rychlé odzkoušení asi stačí.
Stejně ale nakonec zřejmě vyzkouším plnohodnotně přímo nabootováním při startu PC.
Díky Vám všem za rady! Když se do toho opřu a Linux se mi zalíbí,tak se tu zase určitě s něčím (úplný začátečník) ozvu  :P :)

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 14 Září 2013, 19:50:52 »
Citace
No nějak jsem si nevšiml, že by systémy ve virtuálu byly nějak "omezené"... dokonce i celý náš server, stránky a vše okolo běží ve virtuálu a pozorujete nějaké omezení?  ;D Daleko pomalejší budou naopak LiveCD/DVD/USB...
tak u CD je jednoznačné že je pomalé, u USB bude záležet na rychlosti klíče i portu počítače. Virtual Box ale nemůže využít všechny prostředky protože mu je uloupne OS ve kterém běží. Pokud tolik prostředků potřeba není je lepší VB protože se přitom dá použít i hostitelský OS. Akcelerace ale i nativních 3d aplikací v hostovaném OS je omezená narozdíl v live, problém je, že tam ale zase není ovladač který by to umožnil. Pokud to není nějaké Knoppixové speciálně herní live, které může mít v sobě nějakou akcelerovanou grafiku pro starší karty.
« Poslední změna: 14 Září 2013, 19:54:22 od jadd »

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #15 kdy: 14 Září 2013, 19:54:06 »
Citace
tak u CD je jednoznačné že je pomalé, u USB bude záležet na rychlosti klíče i portu počítače. Virtual Box ale nemůže využít všechny prostředky protože mu je uloupne OS ve kterém běží. Pokud tolik prostředků potřeba není je lepší VB protože se přitom dá použít i hostitelský OS. Akcelerace ale i nativních 3d aplikací v hostovaném OS je omezená narozdíl v live, problém je, že tam ale zase není ovladač který by to umožnil.

Ano, jedna věc je samozřejmě HW, který bude limitující, následně je zde 3D akcelerace, ale tak VB tu není od toho, abychom v něm hráli hry, že...

pariktadeas@jabbim.cz

rolfen

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 15 Září 2013, 13:13:23 »
Tak se nakonec stejně ještě ozvu :-) Nechci hned zakládat nové téma,věřím,že mi tu ještě poradíte:-)
Zkusil sem tedy nabootovat z flash disku...trošku bojuji s Biosem,kde nedokáži donutit prvotní boot z flash,jelikož není v daném výběru,ale dokáži jej spustit z biosu přímo...No nic,na odzkoušení to zatím extra neřeším...
Prvotní pocit z Ubuntu je fajn:-) Mám rád nové věci,šťourat se,kde co je,hned sem věděl kde nastavit síť,atd..
Problém nastal při pokusu o vypnutí.PC nešel ani vypnout,ani restart,pouze odhlášení uživatele.

Nicméně,zde tedy jen pár dotazů:

1.Dočetl jsem se,že by nemožnost vypnutí mohlo stále (údajně dlouhotrvající problém) způsobovat LibreOffice.Je tomu tak i v posledních verzích?
2.Nainstalovat jsem i plnohodnotný VirtualBox .Jaká je teoretická „bezpečnost" takto spuštěného virtual.systému?(procházení netem,případně třeba int.bankovnictví,apd.)

Děkuji předem za rakce :-)

Cuore

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 15 Září 2013, 14:33:08 »
1. to bylo myslím Ooo kde se pro rychlejší spuštění načítala část na pozadí a pak to blokovalo vypnutí. Libre ofice tím netrpí, alespoň jsem se s tím nesetkal. Virtualbox je klasické PC, takže bezpečnost je srovnatelná, ne-li lepší.

rolfen

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 15 Září 2013, 15:45:16 »
No já se právě dočetl,že to patří ke quickstartu LibreOffice (a v mém případě mám v panelu rychlého spuštění také kanc.aplikace od LibreOff.) s tím,že při prvním použití dokumentu se samovolně quickstart nastaví na automatické spuštění při náběhu PC.
Vytvořil sem si znovu USB flash s Ubuntu a dosud nezkoušel nic z tohoto office balíku - vypnutí i restart zatím v pořádku.
Jinak ale PC se dá vypnout přes příkaz v terminálu,to jediný prve zabíralo.Někde je i řešení tohoto problému,ale v tom se zatím, jako začátečník, raději vrtat ještě nebudu  ;D

Cuore

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 15 Září 2013, 16:25:49 »
no pokud to přetrvává i pod Libre Office tak to je pro mě novinka  :D pokud se ti to potvrdí, napiš a vyřešíme to. U Ooo jsem to taky řešil, tak bych pohledal řešení v historii  ;)

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 15 Září 2013, 18:08:34 »
18-19stol nebo 19-20stol?

michal__

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 16 Září 2013, 15:30:33 »
Zkoušel jsem xUbuntu liveCD (přesUSB) a je tam spousta věcí v ENG, např. Firefox, ale i jiné položky v menu. Bude to tak i v případě instalace na HDD? S Ubuntu nemám žádnou zkušenost. Mimochodem je to dobrá varianta na netbook? díky

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 16 Září 2013, 15:37:51 »
Na netbook bude vhodnější Lubuntu. Po instalaci na HDD můžeš nainstalovat (otevře se automaticky po prvním spuštění okno pro instalaci jazyka) lokalolizační balíčky.

janek-m

• Host
« Odpověď #23 kdy: 16 Září 2013, 17:40:38 »
Zkoušel jsem xUbuntu liveCD (přesUSB) a je tam spousta věcí v ENG, např. Firefox, ale i jiné položky v menu. Bude to tak i v případě instalace na HDD? S Ubuntu nemám žádnou zkušenost. Mimochodem je to dobrá varianta na netbook? díky

To je úplne normálne, nakoľko je to LIVE Systém. Počas inštalácie sa vyberá preferovaný jazyk, rozloženie klávesnice a stiahne sa vybraná jazyková lokalizácia. Po inštalácii a reštarte PC bude systém plne preložený. Ak by nejaká aplikácia bola v angličtine, je možnosť siahnuť po jazykových balíčkoch v Synaptiku - to už ale uviedol aj jadd.

michal__

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 16 Září 2013, 22:15:45 »
jadd, janek-m

díky a vyzkouším to Lubuntu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.