Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Domácí síť / server  (Přečteno 3009 krát)

pvl23

• Návštěvník
  • Linux Lama :))
Domácí síť / server
« kdy: 20 Září 2013, 15:34:08 »
Zdravím všechny,
potřeboval bych radu ohledně domácího serveru a možná i sítě.
Nejdříve k serveru - jedná se o starší stroj athlon 3800+ 2gb ram , poběží na něm nejspíš Ubuntu 13.04 Apache s mysql , Samba  víceméně datový server s databází + nějaká ta záloha filmu. Tenhle server je asi možno umístit v síti kamkoliv. Stačí mi IP adresa, kterou přidělil router a mám přístup z mrkvosovtu k datům..

Z druhé části, jsem už většinu od školy zapomněl, nepotřeboval a když už tak jsem co dočinění s windows serverem a již nastaveným.. Takže se omlouvám za mezery nebo chyby. Snad si to na tomhle připomenu.

Otázkou je zda u 2 PC , 2 notebooků a občas i pracovního notebooku, kde je vše mimo pracovního noťasu, který výkonem a rychlostí práce neoslní, volně přístupné žralokům v rodině a není dobré mít vše nasdílené na síti. Nevyjde už lepe rovnou tam prásknout doménový řadič s centrální správou sítě a uživatelů ??? Kde bych měl to nejdůležitější vždy pod přihlášeným účtem a bylo by mne víceméně jedno, kdo který pc okupuje ?

V druhém případě jsem ovšem narazil na svou síť, která díky starému baráku a tomu, že bylo jednoduší UTP do APček táhnou přes půdu a provrtat se stropem než rozbourat nebo olištovat půlku domu vypadá přibližně takto:

Přičemž na internet jsem připojen bezdrátově přístupovým bodem od poskytovatele. Anténa se switchem je zašitá na půdě. Takže kam se serverem a lze vůbec provozovat na této síti doménový řadič aniž by se dns připadně i dhcp pralo s anténou a server nemusel být na půdě před switchem, kde by nejspíš dlouho nevydržel ? Nebo to mám celý pomotaný ?  ::)
Děkuju

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re:Domácí síť / server
« Odpověď #1 kdy: 20 Září 2013, 15:44:06 »
AD resp. DC nemusí být jako DHCP server, takže klidně to může fungovat se serverem připojeným kdekoliv.

Jen bacha na ty cestovní profily - pokud tam je jen 100Mbps, obzvláště starší profily mají tendenci bobtnat a přihlašování bude pomalé ...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

pvl23

• Návštěvník
  • Linux Lama :))
« Odpověď #2 kdy: 21 Září 2013, 12:34:23 »
S tou rychlostí by to časem mohlo být horší. No příští týden budu mít čas si s tím hrát. Datový server udělám určitě. DC si ještě rozmyslím, ale je dobré vědět, že to fungovat může. Díky

Myghael

• Návštěvník
  • Si vis pacem, para bellum.
    • FantasyWiki
« Odpověď #3 kdy: 21 Září 2013, 12:50:46 »
V případě použití cestovních profilů rozhodně doporučuji plně gigabitovou síť, o 100Mbps ani neuvažovat.
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.