Zdravím všechny,
potřeboval bych radu ohledně domácího serveru a možná i sítě.
Nejdříve k serveru - jedná se o starší stroj athlon 3800+ 2gb ram , poběží na něm nejspíš Ubuntu 13.04 Apache s mysql , Samba víceméně datový server s databází + nějaká ta záloha filmu. Tenhle server je asi možno umístit v síti kamkoliv. Stačí mi IP adresa, kterou přidělil router a mám přístup z mrkvosovtu k datům..
Z druhé části, jsem už většinu od školy zapomněl, nepotřeboval a když už tak jsem co dočinění s windows serverem a již nastaveným.. Takže se omlouvám za mezery nebo chyby. Snad si to na tomhle připomenu.
Otázkou je zda u 2 PC , 2 notebooků a občas i pracovního notebooku, kde je vše mimo pracovního noťasu, který výkonem a rychlostí práce neoslní, volně přístupné žralokům v rodině a není dobré mít vše nasdílené na síti. Nevyjde už lepe rovnou tam prásknout doménový řadič s centrální správou sítě a uživatelů

Kde bych měl to nejdůležitější vždy pod přihlášeným účtem a bylo by mne víceméně jedno, kdo který pc okupuje ?
V druhém případě jsem ovšem narazil na svou síť, která díky starému baráku a tomu, že bylo jednoduší UTP do APček táhnou přes půdu a provrtat se stropem než rozbourat nebo olištovat půlku domu vypadá přibližně takto:

Přičemž na internet jsem připojen bezdrátově přístupovým bodem od poskytovatele. Anténa se switchem je zašitá na půdě. Takže kam se serverem a lze vůbec provozovat na této síti doménový řadič aniž by se dns připadně i dhcp pralo s anténou a server nemusel být na půdě před switchem, kde by nejspíš dlouho nevydržel ? Nebo to mám celý pomotaný ?
Děkuju