Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Formátování nového HDD s chybou: The partition is misalignet by 512 bytes [vyř]  (Přečteno 3240 krát)

vanad

• Aktivní člen
  • *
Koupil jsem nový 2 TB disk. Otevřel jsem "Diskový nástroj", že jej naformátuju na ext4. HDD byl z výroby rozdělen na části asi 230 GB a zbytek do 2 TB. Spustil jsem tedy nabídku "Zformátovat disk" s cílem jednoho velkého oddílu. Pak když jsem chtěl vytvořit oddíl s ext4, tak to vyhodilo tuto hlášku:
Citace
The partition is misalignet by 512 bytes. This may result in very poor performance. Repartioning is suggested

GParted si s tím také neporadil. Nevím, co s tím. Na internetu jsem našel důvod hlášky - třeba zde: http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-4kb-sector-disks/, ale nějaký solidní návod, jak to spravit ne.
Děkuji za veškeré rady.

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 25 Září 2013, 13:48:18 od vanad »
Ubuntu 18.04 LTS, Intel® Core™ i7-6700 CPU @ 3.40GHz × 8, Intel® HD Graphics 530 (Skylake GT2), www.mineralion.cz, www.vitatrend.cz

Rover623

To spravit nejde, protože ten křáp má AF. Můžeš při formátování zadat podmínku, že chceš sektor velikosti 4096 aby odpovídal velikosti sektoru fyzického, jenže u některých šmejdů s AF to elektronika nedovolí.

Jinak disky s AF neoplývají zrovna velkou životností, ani rychlostí. Obvykle je nelze s kapacitou 2TB a výše formátovat na GPT, ale je nutné je rozdělit na několik částí, aby bylo možné použít klasické MBR.

Jinak si všimni, že tahle technologie (AF) se používá opravdu jen u těch nejlevnějších šmejdů.

vanad

• Aktivní člen
  • *
Te disk jsem teď kupoval. Co bys mi tedy radil udělat?
Ubuntu 18.04 LTS, Intel® Core™ i7-6700 CPU @ 3.40GHz × 8, Intel® HD Graphics 530 (Skylake GT2), www.mineralion.cz, www.vitatrend.cz

vanad

• Aktivní člen
  • *
Už se mi podařilo disk zformátovat na 1 velký oddíl ext4.

GParted mi předtím pořád psal, že je zařízení systémem využíváno. Měl jsem sice spuštěný Testdisk, ale tím jsem kontroloval jiný HDD. Pro jistotu jsem Testdisk ukončil a pak si dal GParted říct a naformátoval to bez chybové hlášky. Výpis z fdisk -l je stejný, jako jsem posílal prvně v příloze. Je to tedy vpořádku?

vanad

• Aktivní člen
  • *
Jak poznám, že je disk správně zarovnaný na Advanced Format?

vanad

• Aktivní člen
  • *
Konečně jsem našel odpověď.

http://www.root.cz/clanky/jak-rozdelit-disk-spravne-s-gnu-parted/

Podle tohoto návodu by měl být 2TB disk už zarovnaný správně.  :)

Rover623

Disky s AF se nedají zarovnat správně, díky vlastnostem moderních FS na nich lze vytvořit obvykle jeden souvislý nebo několik primárních oddílů, které začínají a končí správně. Jakmile se vytvoří oddíl rozšířený, celé formátovaní za ním se rozpadne.

Problém těchto disků je ovšem rychlost a spolehlivost, kdy elektronika disku hlásí velikost sektoru 512B a skutečná je 4096B, systém na disk potom zapisuje a čte jako by měl sektor 512B, jenže to není pravda, tedy elektronika disku musí provést přepočet. Data se při zápisu ukládají do vyrovnávací paměti a v momentě kdy jich je 4096B jsou teprve zapsána.

Problém jsou moderní FS, které se pokouší udržet prostor disku víceméně bez fragmentů a tak neukládají data tupě do řady za sebou, ale i na takových zastaralých FS jako je NTFS dochází po čase k obrovské fragmentaci souborů kterou prakticky nejde řešit. Při čtení i zápisu to od hlavy vyžaduje až 50x více přesunů než u disku normálního, protože jsou jednotlivé fragmenty souboru doslova rozesety po celém disku (elektronika totiž samozřejmě neumí určit co patří k sobě aby to uložila do jednoho bloku). Disk potom pří čtení nebo přepisu musí přečíst celý blok (včetně dat které systém nechce), pozměnit jen určitou část a zase to celé uložit.

Před lety se to řešilo jako parkování hlaviček (jasně, to cvakání může být otravné), jenže mám ve staré Toshibě disk co má odparkováno 4 miliony cyklů a je zcela OK, také mám jeden z prvních WD Green, který nemá AF, ale parkuje jak nemoudrý a i tak je OK. Výrobci poté přišli na to, že problém než časté parkování je právě Advanced Format (u Seagate to nazývají SmartAlign) při kterém hlava disku kmitá po plotně jako šílená.

Pokud ten disk můžeš ještě vrátit, tak ho vrať a vyber si něco bez AF, riziko selhání u disku se sektory 512/512 nebo 4096/4096 je o nějakých 70% nižší než u těchto šrotů.

vanad

• Aktivní člen
  • *
Děkuju za vysvětlení. WD green mě zaujal samozřejmě cenou, nízkými otáčkami -> nízká teplota -> vyšší životnost, taky o něm psali, že je na vhodný na nepřetržitý provoz. Mám ho určený jao externí na zálohu dat a občasné zálohování.

Rover623

Green nemá nižší teplotu, to je blud. Na nepřetržitý provoz se hodí z toho důvodu, že má krátké časy do odstavení, ale nehodí se pro systémy kde je vyžadováno časté čtení nebo zápis. Jeho spolehlivost je ovšem značně diskutabilní, většina jich jde totiž do háje až po záruce, takže se do statistik poruchovosti ani nezapíšou.

Jen tak mimochodem, WD prodává parametricky stejné Greeny bez AF, které stojí asi 2x tolik a mají 4 roky záruku (dávají se hlavně do DVD rekordérů a domácích kin), co bude asi na těhle levných špatně, že stojí půlku a záruku mají 2 roky

vanad

• Aktivní člen
  • *
Co bys tedy doporučoval z hlediska životnosti pro: 1. systémový disk, 2. datový disk, který se bude připojovat jen pro zálohování?

Myghael

• Návštěvník
  • Si vis pacem, para bellum.
    • FantasyWiki
Jako systémový disk doporučuji SSD s řadičem Intel, pokud možno přímo od Intelu (např. Intel SSD 520), jako datový disk... Pro nepřetržitý provoz bych doporučil WD Red (do domácího systému), Green nebrat. Na občasné připojování vyhoví WD Blue, spolehlivější než Green, pomalejší než Black, ale jinak jsou to IMHO dobré disky.
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

vanad

• Aktivní člen
  • *
Díky za pomoc a za rady.  ;)

Rover623

Pro systém bych volil SSD (jedno jaké, zatím nejlepší zkušenosti s AData, najdi si nějaké starší, poznáš je podle toho, že mají téměř synchronní rychlost zápisu a čtení), doplněné o obyčejný disk kam přemístíš /home a /tmp. Pak ti to SSD bude stačit malé (32GB).

Jako doplňkový disk a to i na data jedině WD Blue nebo Black (ve velkých kapacitách, nad 2TB, jsou Black hlučné, je nutné jim trochu umravnit časy zápisu), případně Samsung nebo Hitachi. Novým Seagatům bych se raději vyhnul, mám jich několik a všechny hlásí minimálně jeden vadný sektor, ale je fakt, že některé ten vadný sektor hlásí už pár let a jinak nic.

Na WD Red bych si dal pozor, opět se dělají (jako Green) ve 2 verzích, bez a s AF. Hodí se spíš do NASů a věcí které běží nonstop a probíhá u nich skoro stále nějaký traffic. Do klasického PC se moc nehodí, protože se skoro nevypínají (dlouhé časy do odstavení při nečinnosti), snad jedině jako externí (dobře odolávají otřesům). Ty s AF (na které u nás narazíš častěji) jsou po nějaké době hrozně pomalé, ale hrozně. Obyčejný Green s AF je proti nim rychlík

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.