Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalacia .run  (Přečteno 3335 krát)

pepops

• Návštěvník
instalacia .run
« kdy: 11 Října 2013, 10:37:42 »
zdravim mam mensi problem. potrebujem si nainstalovat par .run balikov ako ts3 a podobne ale skusam to podla navodov a nic mi nejde.
Ked nastavim vo vlastnostiach spustat ako program otvara mi to vo writeri a ja neviem akym programom to otvorit skusal som cokolvek ale nic mi nejde a v ponuke nic nemam ako terminal a podobne.

Som amater podla navodov mi to nejde prosim o radu

Rover623

Re:instalacia .run
« Odpověď #1 kdy: 11 Října 2013, 10:45:57 »
Musíš v terminálu jít do umístění kde je ten skript a tam zadat spuštění, tedy třeba něco takového, nejdřív přemístění
Kód: [Vybrat]
cd /home/tvůjnick/Plocha a potom
sudo ./ts3.run

pepops

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Října 2013, 11:14:40 »
dakujem zabudol som ze je podpora velkych a malych pismen .run mi takto ide este musim vyriesit grafiku ta mi cez run nejde ale to musim v inej sekcii dakujem

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 11 Října 2013, 21:28:30 »
Jestli jde o ruční kompilaci Ati ovladačů, tak postup je na Wiki

pepops

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Října 2013, 16:35:40 »
tak mi to zas nejde dam cestu na plochu mam tam run subor urobim to podla navodu vyssie napise mi ./ command not found

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 12 Října 2013, 17:16:35 »
sudo ./ts3.run
rozeberu:
sudo = spusti prikaz s pravy roota
./ts3.run = spusti soubor ts3.run z adresare ".", tedy ze "soucasneho".
Mezi lomitko a nazev souboru nesmis psat mezeru, to lomitko je tam jako oddelovac cesty.
Proc se to takhle pise a proc nemuzes zadat "jen" jmeno souboru bez cesty? Je to z bezpecnostnich duvodu. Linux hleda soubory na cestach ulozenych v promenne PATH, a tam "soucasny adresar" neni uveden (a neni dobry napad ho tam pridavat).
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

erichos

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 09 Prosince 2013, 10:50:00 »
Problem je, ze najprv musis ten .run subor nastavit aby bol spustitelny, mozes aj jednoducho cez nautilus, pravym myšítkom klikni na subor TeamSpeak3-client-linux...x.x.xx.run a daj Vlastnosti, preklikni na Opravnenia a dole zaškrtni Povoliť spustenie suboru ako programu. Potom mozes ten subor v terminaly spustit prikazom: sudo ./TeamSpeak3-client-linux...x.x.xx.run
Samozrejme to v pohode urobis cele z terminalu ale nechcem ta myliť. Okrem toho nie je dobre robit bordel v poriadkumilovnom linuxe a instaliť tie programy hocikde, rovno si ten spustaci subor presuň do adresara /opt a tam ho spusti, tym padom sa ti tam aj nainstaluje.
Maj sa.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #7 kdy: 09 Prosince 2013, 10:52:28 »
to delate spatne !!!

nepousti se to rozhodne se sudo, ale s pomoci sh:

sh /nejakej/soubor.run

^^ neni na to potreba root a typicka instalace bude smerovat do $HOME/opt .. dokonce ani neni potreba nastavovat +x, kdyz to poustis se .sh .. jinak kdyz napises `file /soubor', tak ti to rekne, co to je za soubor
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

erichos

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 09 Prosince 2013, 10:59:19 »
Nie som ziadny odbornik takze mas asi pravdu, ale ja bohuzial v mojom ubuntu ziadny adresar opt v home adresari nemam, da sa vytvorit to ano ale nebude potom treba instalovat ten program pre vsetkych uzivatelov znovu. Snazim sa tymto sposobom vobec neinstalovat, ale urobil som to pre teamspeak, blender a eagle novsej verzie ako bola v aktualnom ubuntu. Nainstaloval som to ako root do /opt a kazdemu uzivatelovi som spravil spustac. Vsetky jeho nastavenia isli potom do jeho domovskeho adresara, ale instalacia programu bola len jedna. Co je teda na tomto sposobe zle? Ak to robim zle rad sa poučím, vopred dakujem za vysvetlenie.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 09 Prosince 2013, 11:02:11 »
zarazi me, ze tady vsichni sdili s jinejma lidma sve pocitace .. pokud to das do $HOME/opt, tak si to samozrejme budou muset ostatni uzivatele nainstalovat taky, coz bych u programu do velikosti 50MB nevidel jako problem .. urcite to vidim jako mensi problem, nez to poustet pod rootem a instalovat to do /opt

erichos

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 09 Prosince 2013, 11:17:20 »
Chapem ako to mysliš, a mas pravdu ze u programu typu teamspeak to je ohladne velkosti jedno, ale pri vacsich programoch sa mi to nezda ako korektne riesenie, HDD nie je nafukovací. No a ze si pustam inych ludi k mojmu pocitacu, ide len o rodinu ale aj to su +3 ludia. Alebo je lepsie mať doma 4 počitače?  :)
Takto ale tato debata nezacala a ak to zhrniem tak pokial chce uzivatel mat program len pre seba, moze to urobit tak, že si v domovskom adresari /home/janoduro/ vytvori adresar opt v nom spusti .run subor takto:
sh ./TeamSpeak3-client-linux...x.x.xx.run

v tomto pripade nepotrebuje rootovske prava a okrem toho po pripadnej cistej instalacii linuxu ale zachovani particie s adresarom /home ma hned vsetky svoje programy k dispozicii.
Suhlas?

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 09 Prosince 2013, 11:24:03 »
ano,

ja si do sveho optu instaluju veci kvuli vyse uvedenemu standardne, samozrejme se to da dat i do /opt, ale zasedne nespoustim pod rootem na svem linuxu proprietalni programy

> ls -F ~/opt/
ApacheDirectoryStudio-linux-x86_64-2.0.0.v20130628/  firefox/         flash112_amd64/   LO@           qemu-kvm-015/
desura/                                              firefox-25.0.1/  libreoffice4132/  playonlinux/  tor-browser_en-US/

erichos

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 09 Prosince 2013, 11:28:04 »
OK, len od zaciatku si pisal len, že je to ZLE, ale mna zaujimalo PREČO? Musel som to z teba ťahať sakriš, ako sa u nas hovorí - ako z chlpatej deky  :)

Som rad ze sme sa teda dopracovali zdarne az na koniec. Vdaka. Myslim, že ukončené. Ahoj.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 09 Prosince 2013, 11:30:19 »
OK, len od zaciatku si pisal len, že je to ZLE, ale mna zaujimalo PREČO? Musel som to z teba ťahať sakriš, ako sa u nas hovorí - ako z chlpatej deky  :)

Som rad ze sme sa teda dopracovali zdarne az na koniec. Vdaka. Myslim, že ukončené. Ahoj.

1) z "chlpatej deky" :D .. dyk to rikam od zacatku
2) ze je vlakno [vyreseno] by spise mel zhodnotil zakladatel ;)

donny

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 10 Prosince 2013, 00:13:25 »
obcas si rikam, ze je zbytecny se tady vubec snazit neco resit, kdyz je tu ntz
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.