Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: přidání Win8 do grubu [vyřešeno]  (Přečteno 1741 krát)

fretka323

• Návštěvník
přidání Win8 do grubu [vyřešeno]
« kdy: 11 Října 2013, 15:19:39 »
Zdravím,
už delší dobu řeším problém se super chytrými Windows 8. Jediný způsob jak spustit linux je při spuštění PC mačkat F12 a vybrat HDD pro bootování (na HDD je i nainstalovaný grub) a win se spouští automaticky protože v biosu mám nastaveno jako první Window boot manager. A navíc chytré windowsy něák zablokovaly veškeré akce před spuštěním Win. Takže aby jsem se dostal i do obyčejného biosu tak musím zapnout počítač hned vypnout a znova zapnout. Dokud tohle neudělám tak nefunguje žádné tlačítko Fx během spouštění. Jenže mi přestalo toto vyhovovat (divím se že jsem to vydržel tak dlouho) a chci něák  narvat widle do grubu (právě proto že se mi to nepovedlo jsem to řešil takhle). Průser nastává ve chvíli kdy grub windows nevidí. Jaky by tam nebyl. tak se chci zeptat co přesně musím udělat aby jsem windows do grubu přidal? Dělení disků je přiložené k postu. Acer je oddíl s widlema Data jsou data :) linux je na sda7 a ostatní jsou všelijaké oddíly vytvořené widlema. Jak teda přidat widle do grubu?

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 15 Října 2013, 16:16:25 od fretka323 »

UfoNet

• Stálý člen
  • **
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
Re:přidání Win8 do grubu
« Odpověď #1 kdy: 12 Října 2013, 22:38:47 »
Ahoj, po pravdě z tvého popisu nejsem moc moudrý. Samotné Windows 8 v tom prsty asi nemají, možná nějaký oddíl Aceru, který je napojený na bios pripadne na uefi //pokud tam nějaké máš... fakt hádám  :P

zkus nabootovat Ubuntu z CD nebo z USB flash disku a do terminálu
Citace
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair
boot-repair

Spustí se ti pěkná grafická aplikace, pro začátek zkus "Recommended Repair" a restartuj PC. Mělo by to detekovat všechny OS a přidat do GRUB2, zárověň by měl ten grub být viděť ihned po startu počítače. Pokud ne, tak opakuj celý proces znovu, s tím že klikněš na addvanced a zkušíš ručně donastavit.
Sám mám na jednom notebooku Windows 8 a Ubuntu, funguje bez problému uefi mám vypnuté
« Poslední změna: 12 Října 2013, 23:32:22 od Sentello »
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

fretka323

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Října 2013, 09:36:52 »
Díky zkusím hned jak se dostanu k něáké flešce. Ono (aspoň já si to myslím) kvůli tomu že během prvního spuštění win z neznámého důvodu nejde žádná klávesa (F1, F2, F3, ...) a já se do linuxu dostanu jen přes F12 (boot menu) a kvůli té neznámé ,,chybě" (M$ to asi zamýšlel schválně) musím zapnout hned natvrdo vypnout (ale mezitím (aspoň si to myslím) stihnou widle přimountovat oddíly) znova zapnout a mačkat F12.je to dost zdlouhavé a nedostanu se potom na sd5 ani sda4 což někdy potřebuji.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 14 Října 2013, 15:49:26 »
A ten notebook máš nový? Ten Win jsi instaloval ty nebo je to verze od výrobce notebooku? Je dost možný že tam výrobce něco přídal, nějaký balast tzv. crapware
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

fretka323

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Října 2013, 20:27:33 »
Ntb je předinstalovaný od výrobce.

fretka323

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 15 Října 2013, 16:16:04 »
Díky jsi můj guru! Funguje bez problému!

UfoNet

• Stálý člen
  • **
Re:přidání Win8 do grubu [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 19 Října 2013, 11:25:14 »
Hale nemáš vůbec zač, já tu aplikaci nepsal :-)

Odesláno z mého Nexus 4

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.