Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Win + Lin  (Přečteno 6911 krát)

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« kdy: 08 Února 2007, 19:04:48 »
Zdravím!
Potreboval by som poradiť.
Doma máme 1 PC, ktoré je bratove. Má 250GB HDD rozdelený na 3 časti, pričom jeho OS sú Wokna. Ja by som chcel do tohto PC zapojiť 20GB HDD a naňho nainštalovať Linux (konkr. nejaké (k)Ubuntu ). Problém je v tom, že nechcem bratovi do ničoho príliš šprtať (meniť bootloader apod.), aby som nechtiac niečo nespravil (som začiatočník) a nepoškodil aj tie Wokna (spadli by alebo by som pobabral do bootloadera apod.).
Chcel by som sa teda spýtať, či sa dá ten Linux nainštalovať, aby bežali aj Wokna, aj Linux a ak by som nechtiac poškodil Linux alebo bootloader, aby to neovplyvnilo bratove HDD. Dá sa niečo také spraviť?
Nechcem totiž, aby keď brat preinštaluje svoj systém, som musel aj niečo odznova inštalovať (aby mi šiel aj ten Linux v pohode).
Vopred thx
Nikdy nebolo tak dobre, aby nemohlo byť ešte lepšie....

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Win + Lin
« Odpověď #1 kdy: 08 Února 2007, 19:14:39 »
No pokud mu nevadí, že tam bude mít jinej zavaděč co bude umět zavést Win nebo Linux tak je to v klidu ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

neveceral

• Aktivní člen
  • *
Win + Lin
« Odpověď #2 kdy: 08 Února 2007, 19:17:31 »
můžete v bios vybrat z kterého disku bootovat? a co takhle odpojit 250gb, připojit 20gb na něj nainstalovat ubuntu, poté připojit tu 250gb a vždy při bootování (u mé asus přes F8) vybrat z čeho. Nic snadnějšího mne nenapadá. Navíc windows se to vůbec nedotkne.

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2007, 19:26:46 »
No to by som sa tiež chcel spýtať, ak by som tú 250ku odpojil a dal iba tú 20ku, nainštaloval Linux a potom naspäť zapojil 250ku, či by sa potom tie Wokna nezbláznili.
Čo by sa potom dialo?
Bolo by treba vždy manuálne vybrať systém?
Nevedeli by ste mi napísať nejaký link na jednoduchý návod, čo presne je potrebné spraviť?
btw: Brat tam príliš nechce ten iný zavádzač. A pri reinštalácii Win by asi bolo treba odznova nainštalovať aj ten zavádzač a to mi nie je príliš po vôli (som v praxi v Linuxe veľmi neskúsený).

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
Win + Lin
« Odpověď #4 kdy: 08 Února 2007, 19:32:25 »
Dělo by se to, že po zapnutí by pořád najížděly Windowsy... a tou F8 třeba (podle desky a biosu) by sis vybral, že chceš hledat zavaděč na druhým disku a zavedl by se Linux.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

neveceral

• Aktivní člen
  • *
Win + Lin
« Odpověď #5 kdy: 08 Února 2007, 19:38:27 »
na mnou navržené řešení není třeba žádného návodu, je to jenom tak prosté :) Té 250GB se Linux ani netkne. Jenom v biosu necháte tu 250GB jako první pro bootování a potom případně přes F8 (či jinou klávesu) provedete boot z jiného disku tj. té 20GB.

TIGER

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #6 kdy: 08 Února 2007, 19:41:54 »
Kdyz se bojite sahnout do jakekoliv konfigurace, zkuste si "windowsackej" instalator Ubuntu. https://wiki.ubuntu.com/install.exe jak funguje se muzete docist treba na http://www.abclinuxu.cz/clanky/ruzne/distribucni-novinky-5-2007 .

Jeste je druha varianta a te bych se drzel spise: Zapojte tu dvacitku tak, at neni prvni .... po jejim zapojeni odpojte vsechny ostatni disky, nechte zapojen ten 20 GB disk a CD mechaniku, nainstalujte UBUNTU, po jeho instalaci zapojte zpet zbyvajici disky, stahnete si GAG BOOT MANAGER (je v cestine), vytvorte disketu a kdyz pujdete k pocitaci, noste si ji sebou a bootujte z ni a nemusite do niceho zasahovat. Musi byt vsak nastaven boot z diskety a system na ni musi sahat pred bootem z disku.

Preji hodne zdaru.

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #7 kdy: 08 Února 2007, 22:00:29 »
Veľmi pekne Vám ďakujem.
Ale chcel by som sa ešte spýtať, odkiaľ by som si ten program (GAG BOOT MANAGER) mohol stiahnuť a ako to potom nahodiť na tú disketu, aby ten zavádzač bol na nej.
Ináč, toto riešenie sa mi zdá momentálne pre mňa asi najlepšie a ešte raz vďaka :) .

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #8 kdy: 09 Února 2007, 18:50:36 »
Ktorú by verziu kUbuntu by ste mi pre tento účel odporúčili viac (Dapper Drake al. Edgy Eft)?
Ako by som mal postupovať, aby mi to spúšťalo z diskety (ako nainštalovať ten Linux/kam nechať zapísať na začiatku ten zavádzač)?
Potom stačí len stiahnuť ten Gag Boot Manager a tam nastaviť, aby mi Linux bootoval odtiaľ (samozrejme, že v biose predtým nastavím, aby mi bootovalo OS z FDD)?

ped

• Aktivní člen
  • *
Win + Lin
« Odpověď #9 kdy: 09 Února 2007, 22:05:14 »
pocas instalacie Linuxu uplne odpoj ten 250GB disk, tak mas istotu ze sa tam nic nezapise. A nechaj Edgyho (IMHO skor Edgyho nez Dapper) nech si spracuje ten 20GB disk sam. Potom to odskusaj ci to cele funguje pri boote z HDD.
A na zaver pripoj Windows disk naspat.

Gag Boot nepoznam, neviem v ktorom kroku je ho nutne zapojit a rozchodit.
(ak mas v BIOSe moznost prepinat bootovaciu mechaniku pocas bootu (u mna F8), tak je vyhodnejsie tam ten Gag Boot nedat, a len prepnut boot na ten disk s Edgym)

Este sa moze stat ze po zapojeni Windows disku naspat Edgy odmietne nabootovat lebo mu nebude sediet jeho /etc/fstab na novu situaciu s diskami. V takom pripade bude potrebny boot z liveCD, namontovat ten 20GB disk, a zeditovat /etc/fstab na nove hodnoty. (ale to ries potom ked to nebude fungovat :), mam pocit ze s tymi UUID cislami by to malo byt bez problemov na Edgym)

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #10 kdy: 10 Února 2007, 14:06:35 »
Bude v kUbuntu 6.06.1 fungovať takýto postup?

Začnem inštalovať Linux. Pri otázke, či chcem nainštalovať Grub loader do MBR zvolím odpoveď nie a vyberiem možnosť pre nainštalovanie tohto zavádzača na disketu.
Myslím, že potom bude inštalácia pokračovať normálne.
Toto všetko by som spravil, keď by bol zapojený iba 20GB HDD. Potom by som zapojil aj ten 250GB HDD s Windows.
V Biose by som mal nastavené bootovanie z FDD/CD-ROM.
Pred bootom by som vložil disketu so zavádzačom (grub) a nabehol by mi Linux. Ak by som tam tú disketu nedal, normálne by nabehol Windows.

Podľa tohto mi to vychádza, že nie je potrebný ani ten Gag Boot Manager.

Chcem sa teda uistiť, že to bude takto fungovať v spomínanom kUbuntu 6.06.1 (či tam bude tiež tá otázka a možnosť dať zavádzač na Floppy disk), príp. ak tam taká možnosť nie je, či je v Edgy Eft.

Vopred thx.

neveceral

• Aktivní člen
  • *
Win + Lin
« Odpověď #11 kdy: 10 Února 2007, 14:15:27 »
no nevím, ale na disketu bych osobně nic nedával - je to zbytečné, můj postup budu fungovat jak v 6.06 tak i 6.10. O fstab nemějte obavy, mně bios občas nenajde cd-rom mechaniky a edgy to vůbec nevadí

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #12 kdy: 10 Února 2007, 15:27:10 »
hmmm...
Lenže vždy chodiť do Biosu nie je príliš dobré.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Win + Lin
« Odpověď #13 kdy: 10 Února 2007, 16:17:53 »
Tím se do BIOSu nechodí...
jde jen o boot menu...
ESC+dolů+enter a je to... (možná to budete mít malinko jinak, místo ESC jiná klávesa)
A vzhledem k vašim požadavkům je to asi jediné schůdné řešení...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #14 kdy: 10 Února 2007, 16:45:16 »
A kam mám nainštalovať ten GRUB?
Môžem ho dať aj do MBR na tej 20ke, a potom nastaviť ako primárny HDD 250GB?

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Win + Lin
« Odpověď #15 kdy: 10 Února 2007, 17:30:02 »
Ano, GRUB nainstalovat na tu 20ku...
a 250GB nastavit jako primární bootovací...

Pak pokud zapnete počítač, naběhne WinXP...
pokud zapnete počítače a vlezete do bootmenu, dáte bootovat z druhého HDD, pak vám naběhne GRUB a s ním Linux....

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Win + Lin
« Odpověď #16 kdy: 10 Února 2007, 17:34:05 »
Pak ani nebude vadit, pokud odpojíte pro instalaci tu 250ku....

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #17 kdy: 10 Února 2007, 18:53:56 »
A to s tou určitou klávesou sa dá zmeniť bootloader?
Lebo teraz tam budú dva zavádzače (windowsácky a aj ten Grub).

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Win + Lin
« Odpověď #18 kdy: 10 Února 2007, 19:05:50 »
Citace: d0N0
A to s tou určitou klávesou sa dá zmeniť bootloader?
Lebo teraz tam budú dva zavádzače (windowsácky a aj ten Grub).
Nechápu. Budou sice dva zavaděče, ale každý na jiném disku, situace tedy bude vypadat takto:
Zapnutí pc->BIOS nabootuje z disku, který je nastaven->spustí se zavaděč, který je na daném disku v MBR.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Win + Lin
« Odpověď #19 kdy: 10 Února 2007, 19:08:56 »
Budou tam 2 zavaděče, každý na jiném disku...
v BIOSu nastavíte, aby se primárně používal ten větší disk -> spouštěl ten Windows zavaděč, který zavede Windows...
A vy, pokud budete chtít svoje Ubuntu, skočíte při startu počítače do Boot menu, kde vyberete, aby se právě teď porušilo pravidlo o prioritě většího disku a aby se spustil zavaděč z toho menšího...

Uff...

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #20 kdy: 10 Února 2007, 19:40:22 »
Prepáčte, ale ja som taká lama, že som nevedel o tom, že sa dá skočiť aj do nejakého boot menu (o počítač a takmer všetko okolo toho sa stará starší brácho). Vedel som akurát o tom, že v BIOSe sa nastavuje to, ktorá partícia/disk je primárny.
Ospravedlňujem sa za svoju "negramotnosť".
A vďaka.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Win + Lin
« Odpověď #21 kdy: 10 Února 2007, 19:43:33 »
Citace: d0N0
Prepáčte, ale ja som taká lama, že som nevedel o tom, že sa dá skočiť aj do nejakého boot menu (o počítač a takmer všetko okolo toho sa stará starší brácho). Vedel som akurát o tom, že v BIOSe sa nastavuje to, ktorá partícia/disk je primárny.
Ospravedlňujem sa za svoju "negramotnosť".
A vďaka.
Každý se to musí někdy naučit... Taky jsem ještě před pár lety byl děsná lama...

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
Win + Lin
« Odpověď #22 kdy: 10 Února 2007, 19:48:02 »
Citace: vojtech.t
Každý se to musí někdy naučit... Taky jsem ještě před pár lety byl děsná lama...
Já jsem dodnes :)

Fox

• Aktivní člen
  • *
    • LMK Vsetín
Win + Lin
« Odpověď #23 kdy: 10 Února 2007, 20:10:22 »
Citace: neveceral
no nevím, ale na disketu bych osobně nic nedával - je to zbytečné, můj postup budu fungovat jak v 6.06 tak i 6.10. O fstab nemějte obavy, mně bios občas nenajde cd-rom mechaniky a edgy to vůbec nevadí
Proč ? já to tak mám už skoro rok a funguje to k mé naprosté spokojenosti. stejně Flopynu už na nic jiného nepoužívám. pokud chci Linux - zastrčím disketu - jak ne tak ji povytáhnu. Zbytek Rodiny pomalu ani neví, že tam Linux mám.

Já toto doporučuju.

Dominik

• Návštěvník
Win + Lin
« Odpověď #24 kdy: 10 Února 2007, 21:02:41 »
Díky za povzbudenie. Myslel som si, že som Vás už poriadne naštval, keď sa Vás toľko vypytujem, ale mám ešte len 14 rokov a chcem sa najprv pred všetkým uistiť.
Ešte raz díky aj za tie rady :) .

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.