Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dualboot  (Přečteno 993 krát)

scarrecrrow

• Návštěvník
dualboot
« kdy: 21 Října 2013, 20:49:11 »
Zdravím,

ano a je to tu opět, předem upozorňuji že velké zkušenosti s linuxem nemám. Přesto jsem jej nainstaloval vedle w8 na svůj ntb lenovo ideapad z500. Nastavil jsem aby se neprováděl rychlý start a vždy při puštění byl čas vybrat mezi jednotlivými systémy. Opravdu to startuje pomaleji a je tam ten čas, ale bohužel tam nemám možnost vybrat ubuntu. Je tam pouze w8 :/ . Pročetl jsem už pár fór, vyzkoušel i easyBCD, ale nic nepomohlo. Napadlo mě jestli to nemůže být kvůli "grubu" a uefi ale tahle problematika mi moc jasná není ani po pročítání wiki... Pokud by někoho napadlo v čem by mohl být probléma rozhodl se ztrácet čas tím aby se mi to pokusil vysvětlit, tak bych byl vděční.

Předem dík

janek-m

• Host
Re:dualboot
« Odpověď #1 kdy: 22 Října 2013, 09:40:01 »
Dualboot Win 8 + Ubuntu je stále "špecifickou" inštaláciou s možnými problémami. Neuvádzate, ako bolo Ubuntu inštalované - či cez DVD alebo USB kľúč. Hlavne pri druhej možnosti sa často stáva, že GRUB sa nenainštaluje na HDD v PC ale na USB a tým pádom systém nenabehne.
Tu na fóre sa viackrát spomína, že pri Win 8 s uefi klasický Grub nahrádza bios a práve tam treba prepínať bootovanie systémov (tlačidlami Esc, F12 al. F9 - podľa druhu PC). Tak skúste skontrolovať tam, či sa Ubuntu neobjaví. Ak nie, tak bude potrebné nabootovať Live Systém a vybrať "Vyskúšať Ubuntu" a po nabootovaní doinštalovať Boot Repair príkazmi cez terminál (všetko je na Web-stránke) a opraviť Grub. V Boot-Repair vybrať "Recommended Repair" a pozorne sledovať hlásenia aplikácie. Oprava nemusí korektne prebehnúť, ak je pri dualboote jeden OS nainštalovaný s uefi a druhý nie - ak by vyskočilo upozornenie v tomto zmysle, aplikáciu ukončite a nepokračujte v oprave.

scarrecrrow

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Října 2013, 16:21:53 »
Děkuji, vyzkouším. A jednalo se o instalaci přes USB a pokud se tam nenainstaloval grub, nebylo by rychlejší zformátovat celý disk s ubuntu a znovu jej zkusit nainstalovat z live dvd ?

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 22 Října 2013, 16:46:18 »
Preinštalovať sa to samozrejme dá ale zvolil by som najprv opravu grubu cez Boot-repair - je to super program a dokáže opraviť problémy s Grubom aj v takom prípade, ak bol Grub nainštalovaný inde ako mal byť.  Ak by bol problém - napr. s tým, že Ubuntu nebolo nainštalované v režime UEFI, tak až potom by som volil preinštaláciu a v biose treba usledovať, aby inštalácia prebehla v tomto režime. Ale aj potom bude pravdepodobne potrebná oprava Grubu cez Boot-Repair.
« Poslední změna: 22 Října 2013, 17:02:05 od janek-m »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.