Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém při aktualizaci jádra  (Přečteno 2859 krát)

josef.g

• Návštěvník
Problém při aktualizaci jádra
« kdy: 22 Října 2013, 20:25:21 »
Mám mininotebook ASUS X201E s předinstalovaným Ubuntu 12.04 (viz. recenze tady: http://blog.ubuntu.cz/clanek/prvni-krucky-iv) a zaznamenal jsem určitý problém. Při každé aktualizaci jádra se mi objeví ve výpisu následující hlášení:
: The post_install script is not executable.
: Unable to find an initial ram disk that I know how to handle.
Will not try to make an initrd.

Při aktualizaci pomocí sudo aptitude upgrade se mi konečně podařilo získat celý výpis (je v příloze). Na webu jsem k tomu moc nenašel a co jsem našel tomu jsem nerozuměl. Anglicky sice umím, ale odborně to bylo někde jinde. Navíc se tam jednalo jen o ten ram disk, ale post_install script se tam neřešil. Noťas běží bez problémů, tak jak tak ho nepoužívám na práci, ale stejně by mě zajímalo, jestli nemám zaděláno na nějaký problém. Rád bych alespoň věděl, jestli je nutné se tomu nějak vážněji věnovat.
Díky za každou pomoc.

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 23 Října 2013, 19:47:55 od josef.g »

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Problém při aktualizaci jádra
« Odpověď #1 kdy: 22 Října 2013, 21:24:15 »
Já si teď na telefonu nemohu podívat na ten výpis.
Každopádně doporučuji nainstalovat novou verzi Biosu viz odkaz na Blog co jsi dával.

Potom přejít na novější 12.04.3 kde už je mnohem lépe podporována grafická karta a je lépe vyřešená spotřeba a tak. Z telefonu ti ale odkaz na přechod také nepošlu. Nicméně doporučuji si pro strýčka příhodu připravit bootovací flešku s 12.04.3 64bit než začneš s upgrade. ;-)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Října 2013, 20:34:18 »
Tak to asi zkusím, ale po problémech kdy jsem si na tomhle notebooku zboural grub a pracně to tady řešil (http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=68915.0) bych teď byl radši připraven:-) Když se dívám do boot menu toho LiveUSB s 12.04.3, je tam na výběr - volně řečeno - "Vyzkoušet bez instalace", "Instalovat" a "Zkontrolovat harddisk". Ta "Instalace" je opravdu čistá instalace, nebo je to jen aktualizace v mém případě z 12.04.1 na 12.04.3? Nebo jde tuhle aktualizaci provést přes Správce aktualizací, případně Synaptic, Aptitude apod.? Zatím jsem o tom vůbec neuvažoval, takže jsem se tímhle postupem nezabýval. Jde hlavně o to, jestli budu muset kompilovat ovladače pro WLAN. To bych si radši potřebné soubory postahoval dopředu a rezervoval si na to víc času.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 25 Října 2013, 13:10:26 »
A bios už jsi instaloval?
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Října 2013, 19:12:58 »
BIOS mám stáhnutý, ale zatím nenainstalovaný. Budu ten notebook příští týden potřebovat, takže teď nemíním podnikat cokoliv co hrozí nějakým průšvihem. Předpokládám, že po upgradu BIOSu rovnou bez čekání přejdu na 12.04.3 a určitě tady napíšu jak celá akce dopadla.
Ještě k tomu Ubuntu 12.04.3 - pokud to dobře chápu, tak tím, že průběžně aktualizuji software, tak jej v podstatě mám a potřebuji si doinstalovat jen tzv. Hardware Enablement Stack pro 13.04, což je jádro 3.8 a novější verze X.org, je to tak? Něco jsem k tomu našel na LinuxExpress (http://www.linuxexpres.cz/praxe/ubuntu-lts-enablement-stacks) a něco na Ubuntu wiki (https://wiki.ubuntu.com/Kernel/LTSEnablementStack). Předpokládám, že musím instalovat i Mesa, je to tak?
« Poslední změna: 25 Října 2013, 19:25:06 od josef.g »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 26 Října 2013, 14:41:20 »
Nejdříve si aktualizuj bios což je u Asusů hračka.
A po té zkus udělat upgrade.
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install –install-recommends linux-generic-lts-raring xserver-xorg-lts-raring

Měl ale připravenou flešku s 12.04.3 64 bit kdyby se nezdařilo a pak by jsi musel udělat čistou instalaci. Ale určitě se ti to nepodaří pokud nebudeš mít nejnovější bios!!!

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 29 Října 2013, 18:20:35 »
Tak nakonec jsem se k tomu dostal dřív než za slibovaný týden. Aktualizace BIOSu proběhla v pořádku, alespoň myslím (soubor měl jméno X201EPAS.209.CAP, doufám, že je to ono). Postupoval jsem podle manuálu k notebooku staženého z webu Asus. Po přepsání paměti novým BIOSem se notebook sám vypnul, takže operaci "Restore defaults" jsem provedl až při dalším startu. Ale to předpokládám nemělo vliv na další neúspěch. Po zadání instalačního příkazu mi apt-get vypsal chybové hlášení:
E: Nelze najít balík –install-recommends
a skončil, t.j. žádná nabídka aktualizace.
Tak jsem totéž zkusil v aptitude a ta byla výmluvnější - viz. příloha. Opět nemůže najít –install-recommends, ale řeší instalaci dál. Je tam ovšem hromada kolizí a nějaké nevyřešené závislosti, takže jsem dál nepokračoval.
Po opožděné návštěvě manuálu apt-get jsem zjistil, že volba -install-recommends neexistuje, pouze --no-install-recommends a --install-suggests. V aptitude jsou podobné volby --without-recommends a --with-recommends. Nejsem si jistý, jestli mají uvedené volby apt-get a aptitude přesně identický význam, ale v obou případech se jedná o to, jestli má/nemá instalátor brát doporučení jako silné závislosti. Takže jakou volbu tedy použít?

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 29 Října 2013, 21:41:03 od josef.g »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 30 Října 2013, 10:11:39 »
Bios máš v pořádku a pokud vidíš stejnou verzi 209 na první straně v Biosu tak jsi vše udělal správně.

Ten upgrade jsem dělal jen jednou a už to je dlouho než abych si to pamatoval.
Asi bych to zkusil bez toho recommended :)
sudo apt-get install linux-generic-lts-raring xserver-xorg-lts-raring
Ale třeba tu někdo jiný poradí a má své čerstvé zkušenosti.

ps: znovu opakuji aby jsi měl zálohovaná data a připravenou flešku s 12.04.3 64bit na případnou reinstalaci. ;)

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 04 Listopadu 2013, 19:14:19 »
Aktualizaci jsem provedl, ale nakonec trochu jiným příkazem. Zaprvé jsem použil aptitude (používám ho už pár let) a zadruhé jsem přidal volbu --with-recommends. Na askubuntu.com (http://askubuntu.com/questions/336527/how-to-upgrade-ubuntu-12-04-2-to-ubuntu-12-04-3) jsem v nějakém fóru našel, že bez instalace doporučených závislostí to zbourá xserver, tak jsem to do příkazu radši přidal.
sudo aptitude install --with-recommends linux-generic-lts-raring xserver-xorg-lts-raringPři instalaci to hlásilo nějaké nesplněné závislosti a errory, ale zatím to běží. Uvidím co to bude dělat dál, každopádně dík za pomoc.

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 01 Prosince 2013, 20:06:24 »
Tak se tady bohužel musím ozvat ještě jednou. Co se týče instalace aktualizací jader po přechodu na 12.04.3 tak vše vypadá OK, ale bohužel mi na notebooku přestalo fungovat uspání do paměti. Namísto toho dojde jen k zamčení obrazovky. Zdá se, že je to vyloženě problém nového jádra 3.8, protože když jsem zkusil nabootovat jednu z verzí jádra 3.2, které mi na noťasu zůstaly, tak uspání zase normálně fungovalo. Nevím tedy jestli úplně perfektně, v notebooku ještě něco jemně téměř neslyšně pískalo (pokud jsem si to nevsugeroval), ale když jsem ho za cca. den probudil, tak jsem z údajů manažera baterie spočítal průměrný odběr při uspání menší než 0,23W. To mi přijde pro praktické použití celkem OK, ale to už trochu odbočuji. Našel jsem na internetu nějaké návody k této problematice (myslím, že to bylo na askubuntu.com, ale zatím jsem si nenašel čas k vyzkoušení. Možná počkám na 12.04.4 jestli to zase nespraví.
Takže poučení pro další majitele tohoto notebooku - s přechodem na Ubuntu 12.04.3 opatrně, pokud využíváte uspání do paměti tak radši ne.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 02 Prosince 2013, 13:29:20 »
Já dělal čistou instalaci 12.04.3 64bit na x201e s BIOS 209 (X201EP) a vše chodí jak má. ;)

jo BT jsem rozcházel zde.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=68122.msg488503#msg488503

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.