Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Černá obrazovka místo přihlášení  (Přečteno 1252 krát)

vlkodrak

Černá obrazovka místo přihlášení
« kdy: 24 Října 2013, 11:39:09 »
Ahoj,
mám Ubuntu 12.04 LTS na laptopu Dell Precision M4700.

Krátká verze problému: Po bootovací obrazovce místo možnosti přihlášení do systému dostanu jen černou obrazovku. Nelze se dostat ani do tty, nereaguje to na nic. Mám zašifrovaný /home (zvolil jsem tak při instalaci) a myslím, že je problém s připojením tohohle oddílu (vysvětlení, jak jsem k tomu došel, viz dále).

Co jsem dělal předtím: Tuhle instalaci mam už celkem dlouho víceméně bez problémů, předtim jsem dělal běžný věci--nainstaloval jsem aktualizace, pár balíků (qtcreator)...Problém nastal, když jsem se chtěl odhlásit (což normálně nedělam, ale chtěl jsem se přihlásit do session s Unity, abych pomohl přítelkyni--sám Unity nepoužívam, mám radši kombinaci AWN+GnomeDo). Po odhlášení už jsem se nedostal na tu přihlašovací obrazovku. Ukázala se mi akorát černá obrazovka s nějakými výpisy--dost se to podobalo tomu, co jsem viděl když se projevil bug v GIMPu (odhlašuje ze systému, zmetek...), věci jako ALSA a tak (asi jako když při bootovacím screenu zmáčknete esc, aby byl vidět textovej režim, nevim jak to líp vysvětlit). Od tý doby na přihlašovací obrazovku nemůžu.

Co jsem zkusil/zjistil:
První co jsem zkusil, bylo pár starších verzí kernelu co jsem našel v Grubu. Nepomohlo, stejný výsledek. V recovery modu jsem zkusil fsck. Nevim, jak to má vypadat, ale chvíli to nějak kontroluje, a pak se prostě nic neděje, mám prompt do kterýho můžu psát, ale vůbec to na něj nereaguje, ani do tý tabulky v recovery modu se nedostanu jinak než prostě tvrdým restartem. Poté, když jsem ale zase zkoušel nabootovat Ubuntu, jsem při bootování dostal nějakou hlášku že je problém s připojením /home (nevím už přesně jak to bylo, bohužel jsem to nedokumentoval foťákem, a už to tam zase neskáče). Co si pamatuju je, že jsou tam čtyři možnosti na klávesy F, S, M a I. F znamenalo provést nějakou kontrolu disku (asi zase fsck), to jsem dal a od tý doby to tam zase neskáče. Ještě myslím, že I bylo přeskočení připojování problémovýho oddílu (což jsem čekal že taky nedá kloudnej výsledek, a taky nedalo).

Polila mě hrůza, že se můžu rozloučit s daty, ale přes live verzi Ubuntu nabootovaném z flashky ten šifrovanej oddíl připojit jde a na data se dostanu. I tak se mi ale nechce přeinstalovávat, protože jsem si to 12.04 dost přizpůsobil a nebyl to žádnej med (např. ovladače na Nvidii a s tim spojená technologie Optimus, to byl teror).

vlkodrak

Re:Černá obrazovka místo přihlášení
« Odpověď #1 kdy: 24 Října 2013, 15:01:10 »
Vyřešeno, prosím o zamčení/smazání.

Nakonec se ukázalo, že se šifrovaným oddílem to nemá (bohudík) nic společnýho. Čistě náhodou jsem při bootování Ubuntu stiskl esc a dostal jsem se do tty. Tam jsem se bez problémů přihlásil, takže jsem si řekl, že to má spíš co do činění s grafikou. Zapátral jsem víc a hledal problémy s lightdm (it won't start a tak dále a podobně) a postupně jsem se přes logy
Kód: [Vybrat]
/var/log/lightdm/lightdm.loga
/var/log/lightdm/x-0.logdostal na hlášku
not loading blacklisted module nvidia_304_updates.

Podle tohohle odkazu jsem zkusil
sudo apt-get purge nvidia*
sudo apt-get install nvidia-current
a vše je zase Ok.

Teda na to, že po čistý instalaci mi trvalo opravdu hodně dlouho tu grafiku rozchodit, si teď s těmi ovladači můžu zdá se dělat co chci, neni to poprvý co s něma takhle šibuju.
EDIT: Ona teda zase nejde 3D akcelerace, to je asi tim že tim purge se odinstalovalo i bumblebee a všechno...Ale na to kálí pes.
« Poslední změna: 24 Října 2013, 15:13:40 od vlkodrak »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.