Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém po snaze o instalaci Wine  (Přečteno 1384 krát)

Petr73

• Návštěvník
Problém po snaze o instalaci Wine
« kdy: 29 Října 2013, 15:56:16 »
Chtěl jsem si nainstalovat prográmek s .exe. Proto jsem hledal soubor Wine. Mám Ubuntu 13.10 a v ní jsem ho nenašel, Při pokusu o jeho instalaci jsem asi nevhodně odsouhlasil, nebo neodsouhlasil, licenci EULA při ttf-mscorefonts-installer. PC se zasekl, tak jsem po delším čekání ho restartoval. Při opakování instalace souboru ttf-  jak přes Centrum softwaru, tak i pomocí terminálu jsem neúspěšný. Na Centru SW se instalace zastaví a na terminálu jsou vypsány tyto chyby:
[code/E: Nelze získat zámek /var/lib/dpkg/lock - open (11: Prostředek je dočasně nepřístupný)[/font]
E: Nelze uzamknout administrační adresář (/var/lib/dpkg/). Používá jej jiný proces?/code]

Stejnou informaci o chybách najdu i při použití:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get autoclean[size=78%][/font][/size]

Jaká je cesta k nápravě? Poradí mi někdo, nebo aspoň nasměruje k řešení?

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
Re:Problém po snaze o instalaci Wine
« Odpověď #1 kdy: 29 Října 2013, 16:22:05 »
Zkusit zjistit, jestli ti náhodou neběží na pozadí jiný proces, který používá
dpkgPak zkusit
sudo dpkg reconfigure -a
« Poslední změna: 29 Října 2013, 16:25:46 od Marp »
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

jmp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 29 Října 2013, 16:32:59 »
...
PC se zasekl, tak jsem po delším čekání ho restartoval.
...

pravděpodobně tam při tom násilném resetu zůstal viset zámek (/var/lib/dpkg/lock)
asi bude stačit smazat ten soubor "lock"...

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 29 Října 2013, 16:52:42 »
E: Nelze získat zámek /var/lib/dpkg/lock - open (11: Prostředek je dočasně nepřístupný)
E: Nelze uzamknout administrační adresář (/var/lib/dpkg/). Používá jej jiný proces?/code]

Tento problém sa zvyčajne objaví, ak sa pracuje s terminálom a súčasne s Centrom softvéru alebo Synapticom. Čiže buď sa inštalujú programy cez Centrum softvéru alebo cez terminál. Pri použití terminálu musia byť CS a aj Synaptic zavrené.

Skús zadať do terminálu:
sudo lsof /var/cache/apt/archives/lock
terminál by mal ukázať na čom to všetko "visí" a zároveň tento problém vyriešiť. Ak by to nepomohlo, tak môžeš urobiť aj to, čo navrhol jmp, s právami roota zmazať súbor "lock" avšak tento by si mal potom aj vytvoriť:
sudo touch /var/cache/apt/archives/lock

Petr73

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 30 Října 2013, 18:28:37 »
Bohužel, moje snaha o nápravu byla marná. Nepomohly mi ani zmiňované Murphyho zákony. Zvlášť se projevila platnost jednoho z nich: Když se má něco pokazit, tak se to určitě pokazí. Zkomplikoval jsem situaci tak, že jsem dostal hlášení chyb, zhruba na dvě strany. Proto snahu o nápravu nasměruji na čistou přeinstalaci Ubuntu 13.10 a budu se znovu pokoušet o instalaci Wine. To však bude zase jiný problém. Přesto moc děkuji všem, kteří mi nabídli svou pomoc, kterou jsem však díky svým neznalostem nedovedl využít.Tímto je tento případ pro mne ukončený.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #5 kdy: 30 Října 2013, 18:33:56 »
Proč nenainstalujete LTS verzi Ubuntu 12.04?  ???
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.