Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samba sdílení  (Přečteno 3940 krát)

Hovi

• Návštěvník
Samba sdílení
« kdy: 09 Února 2007, 12:44:13 »
Zdravím, nastavil jsem si sambu sdílení pomůžu wikipedie, a funguje mi sdílení adresářů v home directory, ale kdykoliv nasdílim nějaký mountlý disk (např /media/sdaX), tak se do něj z windowsů nedostanu "(65) Přístup do sítě byl odepřen." Trochu jsem googlil a na jednom fóru mi bylo řečeno, že ten adresář musím vlastnit, ale když použiju chown, napíše mi to "chown: changing ownership of `/media/sda7': Read-only file system" (ntfs system).
Když použiju chown na disk s fat32, napíše to "chown: changing ownership of `/media/sda6': Operation not permitted
".

Moje otázka je: Jak nasdílet mountlý disk, případně jen jeho podadresář?

Díky Hovi

nanux

• Návštěvník
Samba sdílení
« Odpověď #1 kdy: 20 Května 2007, 13:55:18 »
Mam stejny problem. Existuje reseni?
Lenovo ThinkPad T400 - K/Ubuntu 9.04

truhlik

• Závislák
Samba sdílení
« Odpověď #2 kdy: 21 Května 2007, 16:27:14 »
posli vypis souboru /etc/samba/smb.conf
http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1351
http://www.root.cz/clanky/klonovani-obrazu-a-dva-monitory-v-linuxu
Citace: Otakar
Červi jsou moc milá zvířátka, zvláště když má jejich chovatel výhrady proti chování tučňáků

mirbecka

• Návštěvník
Samba sdílení
« Odpověď #3 kdy: 22 Května 2007, 07:33:03 »
je nutné přidělit práva disku editací /etc/fstab upravit u disku který chceš sdílet hodnotu umask
musí být 000
příklad:
# /dev/sda7
UUID=4613-7537  /media/sda7     vfat    defaults,utf8,umask=000,gid=46 0       1

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Samba sdílení
« Odpověď #4 kdy: 22 Května 2007, 09:31:16 »
Citace: mirbecka
je nutné přidělit práva disku editací /etc/fstab upravit u disku který chceš sdílet hodnotu umask
musí být 000...
Takhle moc otevrene to rozhodne byt nemusi. Zapis staci povolit uzivateli, ktery bude do adresare zapisovat.

Pavelp

• Host
Samba sdílení
« Odpověď #5 kdy: 22 Května 2007, 15:14:36 »
Citace: lukas.svoboda
Citace: mirbecka
musí být 000...
Takhle moc otevrene to rozhodne byt nemusi. Zapis staci povolit uzivateli, ktery bude do adresare zapisovat.
Nebo skupine.

phx

• Návštěvník
Samba sdílení
« Odpověď #6 kdy: 26 Června 2007, 11:38:10 »
Zdravim...
ted resim podobny problem...
mam /mnt/data
pripojemen jako vlastnik root skupina plugdev
jak nastavim to opravneni...???
puvodni vize byla, ze samba bezi vnejakem zivatli/skupine takze bych ji pridal do plugdev (reseni pres prava 777 se mi nelibi)

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Samba sdílení
« Odpověď #7 kdy: 26 Června 2007, 13:40:34 »
No vtip Samby je v tom, že v ní založíš v podastatě kopii linuxového účtu, který už na počítači máš. Když se pak připojuješ po síti, na disk přistupuješ jako ten linuxovej uživatel. Protože sis asi do Samby přidával svůj účet, jde se ti připojit do /home/jméno, protože ti patří a máš na něj práva. Pokud se do adresáře nemůžeš dostat, zkontroluj přes ls -l, jestli má ten uživatel právo ho číst a zapisovat do něj. U adresářů je důležité i právo x, které znamená vstup do adresáře.
S mountovanejma diskama je to ale většinou horší. Pro začátek bych zkusil disky odpojit, změnit práva na adresáře, kam se připojují a pak je znova připojit. No a pro podadresáře u mountovanejch windowsáckejch disků bude asi potřeba skutečně použít parametr umask=, protože standardně všechny soubory na takto připojovaných discích patří tuší rootovi (ale nechci kecat...). Nebo by se mohl ve fstabu definovat jiný vlastník. Nejlepší je podívat se do man mount, tam je to popsané

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.