Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zmenšení fotek na přesnou velikost souboru  (Přečteno 3486 krát)

kufrbuntu

• Aktivní člen
  • *
Zmenšení fotek na přesnou velikost souboru
« kdy: 13 Listopadu 2013, 21:34:03 »
Potřebuji prosím poradit s programem pro Ubuntu, který umí to co JPEG Resampler ve Windows. Prostě aby uměl to, že vyberu soubory fotek, nastavím výslednou velikost třeba 50kb a program mi fotky zmenší na požadovanou velikost. Prosím neraďte kombinaci wine a JPEG Resampler, potřebuji program který bude makat čistě pod Ubuntu. Hledal jsem na všelijakých diskusích, vyzkoušel jsem tunu programů, ale zatím marně. Předem děkuji za případné odpovědi.
Linux nutí lidi přemýšlet, proto má menšinový podíl oproti Windows.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

macu

• Stálý člen
  • **
Re:Zmenšení fotek na přesnou velikost souboru
« Odpověď #2 kdy: 13 Listopadu 2013, 21:45:15 »
teoreticky by to mohl umět Phatch, nicméně tuto vlastnost jsem nikdy nepoužil, takže třeba vyzkoušet
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

kufrbuntu

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 13 Listopadu 2013, 22:44:06 »
Phatch jsem měl nainstalovaný, má spousty dávkových konverzí všeho druhu, ale redukci na přesnou velikost souboru jsem tam nenašel. Podle odkazu z první odpovědi jsem si nainstaloval save to web plugin do gimpu, tam dokážu zredukovat soubor na přesnou velikost různou kombinací rozlišení a komprese jpeg, budoucí velikost výsledného souboru tenhle plugin ukazuje, na zredukování pár souborů by to dostačovalo, ale je to opak toho co potřebuji.  Potřebuji například zmenšit několik desítek či stovek fotek, prostě zadat velikost např. 50kb nastavit kompresi jpeg např na 80% a nechat program najít správné rozlišení odpovídající přednastavenému zadání, JPEG Resampler ve Windows tohle umí. Save to web plugin do Gimpu dělá pravý opak, tam já zadávám rozlišení + kompresi a ukazuje se mi velikost výsledného souboru. Ale i tak zatím děkuji mnohokrát za snahu.

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 14 Listopadu 2013, 07:24:43 »
asi jsi hledal ohledně toho Phatche špatně, protože obsahuje volbu "JPEG size maximum", která přesně dělá to, co požaduješ (opakuji, nemám vyzkoušeno)
http://photobatch.wikidot.com/action-save

screenshot ti sem bohužel nemohu dát, jsem v práci :-/
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

kufrbuntu

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 14 Listopadu 2013, 23:01:37 »
Nakonec jsem to opravdu v Phatchu našel (mockrát děkuji macu) je to tam opravdu, boužel plně nedokáže to co JPEG resampler a to sám najít odpovídající rozlišení. Je to jen omezení velikosti výsledného souboru, rozlišení zůstává stejné. Když zredukuji několika megapixelový soubor na 50kb výsledek je nepoužitelný, protože rozlišení zůstane zachováno to původní. Ale nakonec jsem našel kompromis a před tuto akci jde vložit akce s názvem škálování kde si lze nastavit výstupní rozlišení, takže si nastavím nějaké rozumné rozlišení odpovídající velikosti souboru 50kb a je to. Program zvládá hromadnou konverzi, což jsem potřeboval, je velmi rychlý a je v češtině, ještě jednou děkuji. našel jsem co jsem potřeboval.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.