Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: digiKam  (Přečteno 1737 krát)

Franky9

• Návštěvník
digiKam
« kdy: 14 Listopadu 2013, 23:46:38 »
Ahoj,

nainstaloval jsem digiKam k editaci fotografií.

Nemohu ho nijak spustit.

Pls o radu.

Dík.

janek-m

• Host
Re:digiKam
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopadu 2013, 00:05:28 »
Digikam je primárne určené pre prostredie KDE. Neviem, ako je to s touto aplikáciou v najnovšom Ubuntu 13.10, ale v starších verziách fungovala. Skús ho spustiť cez terminál:
Kód: [Vybrat]
digikam

Franky9

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2013, 14:02:46 »
Aha,

je mi to trapné, ale kde najdu seznam příkazů pro terminál?

Všude jen píšou o příkazech na správu souborů atd..

viz

http://cs.wikibooks.org/wiki/Linux:P%C5%99ehled_z%C3%A1kladn%C3%ADch_p%C5%99%C3%ADkaz%C5%AF

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopadu 2013, 14:06:21 »
prostě otevři terminál (ctrl+alt+t) a napiš tam
Kód: [Vybrat]
digikam a dej enter.

Nebo otevři digikam ručně -  zmáčkneš tlačítko windows plus a (Super + A) a napiš digikam, mělo by ti ho najít, pak na něj klikni, nebo enter.

Do ubuntu bych digikam nedával. Shotwell stačí. Digikam je určen pro pracovní prostředí KDE, jak již bylo řečeno.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2013, 14:09:25 od beer »

Franky9

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Listopadu 2013, 14:16:02 »
Do terminálu jsem to napsal a začal se mi vypisovat nekonečný tok nějakých procesů.

Tak jsem dal exit a nic.

Přes Super+A to šlo.

Dík.

Jo a taky bych se rád zeptal co je to KDE?

Asi nějaká odnož linuxu?

Myslel jsem, že máme prostředí windows, linux atd...

Co je pro linux, tak jede pod všemi systémy, založenými na linuxu. Ubuntu, kubuntu, bubuntu...

Stejně jako Zoner spustím pod kterýmikoli vidlemi.

Jak to tedy je?

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 15 Listopadu 2013, 14:23:31 »
Pozri sem: http://wiki.ubuntu.cz/faq/grafick%C3%A9_prost%C5%99ed%C3%AD nájdeš tam odpovede na otázky  ;)

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 15 Listopadu 2013, 14:37:03 »
Citace
Myslel jsem, že máme prostředí windows, linux atd...
ne, to, co uvádíš, to jsou operační systémy. Například windows 8 má prostředí Metro. U linuxu je to tak, že těch prostředí je víc. V ubuntu je od určité verze výchozí prostředí Unity.

Laicky, linux je jádro operačního systému. Nad tím jsou programy, většina je pod licencí GNU, takže se můžeš setkat s označením GNU/Linux. Ubuntu je obchodní značka, pod kterou se vše zabalí a vydá, ty si to stáhneš a naistaluješ. Zastupuje jí firma Canonical, která funguje jako distributor. Takových distributorů je celá řada, mohou být čistě komunitní, nebo nějaké firmy. Produkt, který distributoři sestaví a otestují označujeme jako distribuce GNU/Linuxu.

KDE je alternativní prostředí, které vypadá jinak, než prostředí Unity. Používá jiné sestavení programů a je výchozím v distribuci Kubuntu. Ta není balená distributorem Canonical, ale komunitou, ačkoliv z Ubuntu vychází.

To, co nazíváme prostředím, je GUI - grafická nadstavba. Operační systém můžeme ale ovládat i bez GUI z rozhraní CLI (příkazové řádky, terminálu) a nemusíme vůbec mít GUI nainstalované.

Ačkoliv Digikam je určeno pro prostředí KDE, v ubuntu ti bude fungovat. Veškeré závislosti si totiž nainstaluje s sebou. Klidně ho můžeš používat. Jde ale o to, že nemusí svým zjevem zapadat do toho, jak vypadají ostatní programy v ubuntu - jiná tlačítka, barvy, dialogy, atd. Při instalaci si s sebou nese věci, které využijí jen programy z prostředí KDE. Digikam je špičkový program, který v některých ohledech předčí třeba ten uváděný Shotwell, alespoň to tak bylo dříve, aktuálně ho nepoužívám. Takže jeho používáním chybu neuděláš. Ale prostě bude vypadat jinak a může se i chovat trošku jinak, nežli v prostředí KDE.

Citace
Co je pro linux, tak jede pod všemi systémy, založenými na linuxu. Ubuntu, kubuntu, bubuntu...
Ne, každý program má své závislosti, ale v zásadě do všech prostředí můžeš nainstalovat téměř jakýkoliv program, pokud je v repozitářích dané distribuce.

Franky9

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 15 Listopadu 2013, 14:41:29 »
Jasan,

Díky!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.