Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Místo na disku po aktualizaci na 13.10 [vyřešeno]  (Přečteno 1653 krát)

kedy

• Návštěvník
Místo na disku po aktualizaci na 13.10 [vyřešeno]
« kdy: 17 Listopadu 2013, 13:13:04 »
Dobrý den všem,
provedl jsem v pátek aktualizaci z 13.04 na 13.10 a mimo jiné mám problém s volným místem na disku. Mám jednu partition Ext4 (verze 1.0) podle gnome-disks je na ní přes 7GB místa (97,2 % obsazeno), ale systém tvrdí, že tam žádné místo není. Výpis df-h vrací 100% obsazení, Nemo mi neumožní tam nic nahrát.

Zkusmo jsem od tam přesunul jeden 1,5GB soubor na jinou partition a místo pořád 0. Ostatní partition podle mého odpovídají velikostně, nebo jsem si změny nevšiml.

Mohu požádat o nasměrování co se mohlo změnit a jak najdu co způsobuje tento problém s volným místem na disku?
« Poslední změna: 17 Listopadu 2013, 15:24:28 od kedy »
od roku 2009 běžný Ubuntu uživatel a PHP vývojář

janek-m

• Host
Re:Místo na disku po aktualizaci na 13.10
« Odpověď #1 kdy: 17 Listopadu 2013, 13:36:40 »
Prezrel by som, či veľkú časť disku nezaberajú staré jadrá:
1. zistiť aktuálne používané jadro- to sa nesmie odinštalovať
Kód: [Vybrat]
uname -r2. výpis všetkých nainštalovaných jadier
dpkg --list | grep linux-imageNo a potom Synapticu odinštalovať linux-image-xxxxx-generic, linux-headers-xxxxxx-generic - xxxxx sú samozrejme čísla jadier. Odporúčam aspoň dve staršie jadrá ponechať, v prípade, že by sa nové nejak pokazilo.
a potom ešte príkazom
sudo apt-get autoremoveprečistiť systém

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 17 Listopadu 2013, 14:09:12 »
a taky
sudo apt-get clean

kedy

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 17 Listopadu 2013, 14:34:55 »
Povedlo se mi nějaká jádra odebrat, ale výsledek stejný.

Asi jsem se předtím špatně vyjádřil, ta partition na které podle mého je problém, není systémová a jako by na ní nebylo místo i když ve správě disků vidím, že tam místo má být. To je to co mi vadí, domnívám se že promazání dat na ní mi nepomůže když jsem přesunul soubor pryč pořád stejný výsledek i když ve správci disků je vidět více místa.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 17 Listopadu 2013, 14:51:07 »
Nechce se mi počítat z toho, co jsi uvedl, jak velká je ta partišna. Systémový oddíl má vyhrazeno, plácnu třeba 1.5% z celkové velikosti partišny jako rezervu. Jak je to nesystémových oddílů si teď nevzpomenu.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

kedy

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 17 Listopadu 2013, 15:00:38 »
děkuji za radu, partition má celkem 278GB správce disků hlásí 97,1 % obsazeno. Je někde možné zjistit jak to s těmi partition je (kolik mám nastaveno kupříkladu) a zda to lze nějak změnit? Podle mého totiž ještě před upgrade na 13.10 moje 13.04 hlásilo reálně místo na této partition v pořádku. Promazání bych provést mohl, ale nevím zda to bude řešením a tudíž se do něj zatím nepouštím.

donny

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 17 Listopadu 2013, 15:10:27 »
Systémový oddíl má vyhrazeno, plácnu třeba 1.5% z celkové velikosti partišny jako rezervu. Jak je to nesystémových oddílů si teď nevzpomenu.
Rezerva je by default 5 % a nejen na "systemove" partition, ale na jakekoli linuxove.

Zjistit pocet rezervovanych bloku lze zjistit napr. pomoci

tune2fs -l /dev/sda1 | grep "Reserved block count"
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

kedy

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 17 Listopadu 2013, 15:24:03 »
Děkuji všem moc za rady, opravdu to bylo v tom, že novější verze Ubuntu zřejmě jinak řeší tento kus zabraného disku. Promazáním více dat najednou je vše v pořádku. Aktuálně mi Nemo ukazuje 4.1GB místa a správce disků 18GB...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.