Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: VMWare a Ubuntu  (Přečteno 1059 krát)

SkokSemSkokTam

• Návštěvník
VMWare a Ubuntu
« kdy: 18 Listopadu 2013, 16:21:23 »
Ahoj, na PC mám Windows a Ubuntu, ale potřeboval bych zavést ještě jeden virtuální stroj s Ubuntu. Chci z Ubuntu posílat data na virtual s Ubuntu. Když jsem narazil na návod jak vytvořit virtual, je tam nutné alokovat místo pro virtuální stroj. Odkud je tento prostor alokován? Nerad bych abych si ubral někde, kde by to nebylo vhodné. A jako druhou věc bych se chtěl zeptat, co je nutné nastavit u síťovky virtualního stroje, pokud chci posílat data z normalního Ubuntu na Ubuntu virtualu. Díky!

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:VMWare a Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 18 Listopadu 2013, 17:59:55 »
http://wiki.ubuntu.cz/virtualizace

Jinak pro začátečníka doporučuji VirtualBox ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

SkokSemSkokTam

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 19 Listopadu 2013, 13:30:45 »
OK dík za radu, radši jsem teda nakonec zvolil VirtualBox. Neporadil bys mi prosím Tě, kolik bych měl alokovat místa na disku a op. paměti? Nemám s tím zkušenosti tak abych to nepřepísknul. RAM mám 2GB. Ještě si nejsem jistý jestli zvolit Nový obraz pevného disku nebo Existující (to nové místo se ukrojí z /home?). Kolik bys volil hranici pro dynamicky se rozšiřující disk? To virtuální Ubuntu bude pouze pro příjem malých dat + pár prográmků. Díky moc :)

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 19 Listopadu 2013, 14:20:15 »
s 2GB RAM se do virtualizace vůbec nepouštějte...

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 19 Listopadu 2013, 14:36:16 »
Zapomeň na disk jako takový, virtuální virtuální virtuální!!!! Schválně co to slovo asi znamená?
Celý os se ti instaluje do jedné složky v domovském adresáři. A ta složka bude postupně růst dle obsazení virtuálního disku.
Paměť na virtuální v tvém případě dej max 512MB.
Samozřejmě že nový obraz disku když ještě žádný neexistuje.

Mě to přišlo na té Wiki popsané docela srozumitelně. :-\
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

lubokubo76

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 19 Listopadu 2013, 15:34:54 »
v takom prípade podľa mňa 6GB RAM, 64bit Ubuntu a do virtuálneho asi 1-1,5 GB, disk si pýta asi 5GB v základe
OS: Linux Kubuntu 24.04 LTS 64 bit + MX Linux 25 + HAIKU OS + freeBSD 15 + W10. MB: B660M-A a P43T-C51D4, CPU: i5-12400 a Q6700, GPU: IGPU a GT 1030, RAM: 32/8 GiB,  Leadtek 1800H,PATA+SATA+NVMe

lubokubo76

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 19 Listopadu 2013, 16:01:44 »
a virtual box obsahuje "zdieľané priečinky", t.j. adresár prístupný z oboch OS. Ale načo Ti sú 2 Ubuntu? Ja virtualizujem kvôli špecifickému SW fundamentals a tomu stačí 192MB bez swapu. Xubuntu mi podľa htop berie niečo pod 1GB, takže s 2GB RAM by som do toho nešiel. Dnes pri virtuálizácii nových OS aspoň 4, ale skôr 6 GB  (4GB je host, 2GB pre guest). A virtualny disk je 1 súbor (vo virtualboxe ide o .vdmk). Aký máš CPU? Ja virtualizujem na Q6700 a keďže fundament. je málo náročný, dá sa to používať a mne tam ide o 1 aplikáciu.Veľkosť .vdmk ak bude nastavena na 6GB, tak zaberie len koľko reálne sa zaplní a podľa toho bude ten súbor narastať
OS: Linux Kubuntu 24.04 LTS 64 bit + MX Linux 25 + HAIKU OS + freeBSD 15 + W10. MB: B660M-A a P43T-C51D4, CPU: i5-12400 a Q6700, GPU: IGPU a GT 1030, RAM: 32/8 GiB,  Leadtek 1800H,PATA+SATA+NVMe

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.