Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu 13.10 na notebook s UEFI a GPT  (Přečteno 3823 krát)

OndrejTom

• Návštěvník
Instalace Ubuntu 13.10 na notebook s UEFI a GPT
« kdy: 18 Listopadu 2013, 17:25:31 »
Dobrý den,
píšu sem, protože chci přejít z Windows 8 na Ubuntu 13.10. Předem říkám, že so v tématu Linux a GPT, UEFI, Secure Boot moc neorientuji, tak se prosím nezlobte že píšu. Děkuji.

Jaký mám notebook?
Je to přesně tento notebook (zakoupený na alza.cz): http://www.alza.cz/hp-envy-6-1255ec-midnight-black-d389871.htm

Co jsem chtěl udělat?
Na notebooku mám 500GB HDD a 32GB SSD. Na HDD jsem si chtěl udělat 100GB na systém a 400GB na soubory. Na celé SSD jsem chtěl umístit SWAP. A ještě si někde nechat skrytý Recovery oddíl na případné obnovení Windows 8 (při případné reklamaci musím mít nahraný původní systém... bohužel).

Oddíly mám rozdělené takto: http://www.imagehosting.cz/?v=diskyhwh.jpg
(Ten win 8 se ve vytváření oddílů vyžívá)
Na live Ubuntu 13.10 v aplikaci Disc mi ukazuje stejné oddíly, ale ukazuje mi to FAT32 a místo Disk 1 (6GB) mi to ukazuje Disk 1 (32GB - 6GB obsazených). Ano, a u obou disků mi Ubuntu ukazuje takové ZZZ.

V čem je chyba?
Instalace ubuntu mi přes UEFI projde. Při startu PC stisknu esc a zvolím bootování z flash disku. Systém se nabootuje a spustí se instalace. Vše jde normálně až na to, že mi při instalaci ubuntu nenačte oddíly, i když live ubuntu mi je ukáže, ale nemám do nich přístup.

Co potřebuji?
Potřebuji poradit, jestli existuje nějaká cesta, jak se zabvit Windows a nainstalovat Ubuntu i na takto rozvržený disk jako mám já. Dále jestli mi bude swap na SSD fungovat a jestli by s tím při startu PC nebyl nějaký problém. Dále jestli bude možné z ponechaného recovery oddílu obnovit Win 8 a jestli si je zpátky zformátuje. Dále se chci zeptat, jestli někdo nemáte s tímto problémem osobní zkušenosti, nebo jste o tom alespoň někde něco četli. Já na google nic nenašel (nic pořádného).

Děkuji všem za případné odpovědi.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Instalace Ubuntu 13.10 na notebook s UEFI a GPT
« Odpověď #1 kdy: 18 Listopadu 2013, 17:54:01 »
SSD na Swap? Proč proboha? Na SSD systém / a home+swap na HDD viz rozdělení disku tady.

http://blog.ubuntu.cz/clanek/prvni-krucky-iii

PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Listopadu 2013, 18:01:56 »
Děkuji za odpověď, ale při instalaci se mi možnost "Něco jiného" a v "Typ instalace" se mi nezobrazí žádné oddíly. Ta tabulka je prostě prázdná. Nejde vytvořit nový oddíl a ani instalovat...

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 18 Listopadu 2013, 18:07:08 »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Listopadu 2013, 18:26:17 »
Je mi líto, ale při spuštění s volbou UEFI se mi HDD neukáže.

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Listopadu 2013, 18:48:46 »
Pokud to pomůže, tak v BIOSu jsem měl Legacy Support - Disabled. Když jsem dal Enabled, tak se mi zhroutil celý PC a ani jsem se do BIOSu nedostal. Systém jsem z recovery oddílu znovu obnovil a radši jsem tam dal znovu hodnotu Disabled.

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 19 Listopadu 2013, 12:56:24 »
Ano a ještě mě napadlo: Nainstalovat Ubuntu 12.04 (LTS) a poté, až bude disk zformátován upgradovat na 13.10????

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 19 Listopadu 2013, 13:22:49 »
SSD na Swap? Proč proboha? Na SSD systém / a home+swap na HDD
Já používám kvůli rychlosti swap na SSD (s vyšší prioritou), poté dojde k použití swapu na HDD. Při cenách a životnosti dnešních SSD disků si myslím, že naopak swap na SSD je dobrý nápad :).

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 19 Listopadu 2013, 14:59:45 »
SSD na Swap? Proč proboha? Na SSD systém / a home+swap na HDD
Já používám kvůli rychlosti swap na SSD (s vyšší prioritou), poté dojde k použití swapu na HDD. Při cenách a životnosti dnešních SSD disků si myslím, že naopak swap na SSD je dobrý nápad :).
Mě se na swap zapíše něco jen velmi zřídka, dnes za celý den při téměř obsazené RAM jen 13MB. Ten jeho SSD je tak malý že je lepší ho celý využít na start systému.

beer

• Host
« Odpověď #9 kdy: 19 Listopadu 2013, 15:33:15 »
Pravda

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.