Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: úplný začiatočník - rozdelenie disku  (Přečteno 11013 krát)

spajdo

• Návštěvník
úplný začiatočník - rozdelenie disku
« kdy: 08 Prosince 2013, 09:41:10 »
Ahojte.

Možno sa budem pýtať hlúpo, ale som v linuxe úplný začiatočník.
Moja story s Linuxom je dosť úsmevná. Najskôr som sa snažil si nainštalovať Ubuntu 12.04 (32bit) popri Win8. Odpálil som si úplne  (pomocou nejakého nástroja na rozdeľovanie diskov :D) bootovanie win8 a tak som si celé C:\ naformátoval a nechal som si len spomínané Ubuntu. Nastavil som si aby sa mi disk D:\ pripájal a ja mal prístup k svojim dátam. Všetko išlo fajn až do bodu kým som sa neodhodlal preinštalovať Linux z 32bit verzie na 64bit.
Pri inštalácii sa ma pýtalo, či chcem naformátovať všetko. Pochopil som to že sa mi naformátuje všetko okrem tej partície D:\ kde som mal všetky dáta a tak som to potvrdil a na mojde zdesenie som zistil, že som o všetky dáta prišiel (nevadí, už som ich oplakal...)
No teraz mám disk nerozdelený (aspoň sa tak tvári) a ja sa pýtam, ako zabezpečím, aby pri ďalšom preinštalovaní distribúcie alebo celého systému neprídem o všetky dáta? Aktuálne tam mám Ubuntu 13.10 64bit. Rady ako si všetko zazálohovať na externý disk alebo do cloudu si neprosím. Je nejaký spôsob ako si rozdeliť disk pod Linuxom aby tie dáta boli pri inštalácii v bezpečí? Čo musím urobiť aby som si ten disk tak nejako pekne rozdelil a bolo to v poriadku?
Prosím napíšte mi to úplne po lopatisticky, aby som to pochopil....
Ďakujem za každu radu.

janek-m

• Host
Re:úplný začiatočník - rozdelenie disku
« Odpověď #1 kdy: 08 Prosince 2013, 09:49:57 »
Tu by som hneď na začiatku chcel poznamenať, že ak sa prvý krát Ubuntu inštalovalo automatickou inštaláciou, čiže ak sa inštalácia ponechala na inštalátor, tak pri preinštalácii je vždy potrebné dáta zálohovať, nakoľko nie je vytvorený samostatný oddiel /home. tento oddiel inštalátor nevytvára. Preto sa odporúča, aby sa vyberala voľba "Niečo iné" a disk sa rozdelí ručne. Odporúčajú sa 3 oddiely: /- root, /home a swap.

Pri tomto rozdelení disku je možné Ubuntu preinštalovať - kde sa musí ísť znovu cez voľbu "Niečo iné" a preinštaluje sa iba /-root oddiel, /home zostane zachované aj z užívateľskými nastaveniami.

Pre podrobnejšie info by bolo dobré zverejniť výpis z terminálu:
Kód: [Vybrat]
sudo parted -l   (malé L)aby sme mali predstavu, ako je teraz disk rozdelený a ponúkli možné nové rozdelenie disku - samozrejme Ubuntu bude treba nainštalovať znovu.
« Poslední změna: 08 Prosince 2013, 10:00:47 od janek-m »

spajdo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Prosince 2013, 10:05:32 »
Ahoj. Ďakujem za radu.
Momentálne nemám pri sebe svoj notebook s Ubuntu a tak ten výpis pastnem neskôr.
A to myslíš vážne, že bude treba to Ubuntu preinštalovať? Teraz som sa 2 dni babral s nastavovaním VLC, HDMI výstupu, inštaláciou Javy Android Studia a neviem s čím všetkým, aby som to mal ponastavované tak ako potrebujem a to mám robiť zasa znova? :(
Nejde ten disk rozdeliť nejako už z existujúceho systému?

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 08 Prosince 2013, 10:20:08 »
Ja nehovorím, že ho máš preinštalovať. Len konštatujem, že pri automatickej inštalácii inštalátor /home oddiel nevytvára. Čiže ak časom budeš chcieť Ubuntu preinštalovať, je potrebné všetky dáta vyzálohovať, inak o ne prídeš.

Ešte sa vrátim k tomuto:
Citace
celé C:\ naformátoval a nechal som si len spomínané Ubuntu. Nastavil som si aby sa mi disk D:\ pripájal a ja mal prístup k svojim dátam. Všetko išlo fajn až do bodu kým som sa neodhodlal preinštalovať Linux z 32bit verzie na 64bit.
Pri inštalácii sa ma pýtalo, či chcem naformátovať všetko. Pochopil som to že sa mi naformátuje všetko okrem tej partície D:\ kde som mal všetky dáta a tak som to potvrdil a na mojde zdesenie som zistil, že som o všetky dáta prišiel (nevadí, už som ich oplakal...)
Keby si pri preinštalácii Ubuntu išiel cez  voľbu "Niečo iné" dáta z D: by sa boli zachovali. Sám by si bol  určil, čo sa má preinštalovať a čo ostať. V takýchto prípadoch sa na automatickú inštaláciu nedá spoliehať.

spajdo

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Prosince 2013, 21:01:52 »
Ahoj, tak tu je ten výpis, čo si chcel.
Vieš mi na základe toho niečo poradiť ako to rozdeliť, tak aby som pri najbližšej preinštalácii nemusel všetko zálohovať a aby som neprišiel o dáta?
Budem rád za každú radu.

Kód: [Vybrat]
Model: ATA WDC WD3200BEVS-0 (scsi)
Disk /dev/sda: 320GB
Veľkosť sektora (logická/fyzická): 512B/512B
Tabuľka oblastí: msdos

Číslo  Začiatok  Koniec  Veľkosť  Typ       Súborový systém  Prepínače
 1     1049kB    316GB   316GB    primary   ext4             zavádzací
 2     316GB     320GB   4294MB   extended
 5     316GB     320GB   4294MB   logical   linux-swap(v1)

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 09 Prosince 2013, 08:45:33 »
Ahoj,

Postup by bol veľmi jednoduchý:
1. Nabootovať Live DVD/USB → Vyskúšať Ubuntu → a až potom kliknúť na ikonku Nainštalovať Ubuntu → Vybrať "Niečo iné"
2. Ukáže sa tabuľka oddielov. V tomto prípade bude treba oddiely urobiť ešte raz, čiže všetky sa zmažú → Kliknúť myšou postupne v tabuľke  na každý oddiel a tlačidlom "Zmazať" ich všetky zmazať, čím sa vytvorí súvislý voľný priestor.
Vytvoria sa 3 oddiely - / (root) cca 20-25 GB
                                swap - ten by mal byť 1,5 -krát väčší ako RAM, ale pri 4 GB Ram stačí dať 4 - 5 GB
                                /home - zvyšok
3. Klik myšou v tabuľke oddielov  na voľný priestor → ZMENIŤ. Ukáže sa nová tabuľka, nastav veľkosť root oddielu (napr. 25 000 MB), Použiť ako: ext4, Prípojný bod: /, zafajknúť formátovanie → OK

Ukáže sa opäť  tabuľka oddielov, klik na voľné miesto → Zmeniť → vytvoriť swap   (4 000 MB) → Použiť ako: swap → OK

Klik v tabuľke oddielov na voľné miesto → Zmeniť → tu už bude zobrazený zvyšok oddielu, tak veľkosť už netreba nastavovať, Použiť ako: ext4, Prípojný bod: /home → OK

Výslednú tabuľku skontrolovať a ak sa bude inštalovať cez USB kľúč, tak treba ešte pozrieť, ako je nastavený zavádzač systému - "Device for boot loader installation" ty tam musíš mať /dev/sda bez čísla. Ak je všetko OK → klik na "Inštalovať"

Keď by si niekedy v budúcnosti potreboval zas z nejakého dôvodu preinštalovať systém, alebo ho chcel povýšiť na vyššiu verziu, tak to urobíš znova cez Live DVD/(USB). Postup bude podobný ako pri inštalácii, ale meniť sa už nebude nič, len sa potvrdia všetky linuxové oddiely. V Live DVD sa vyberie opäť voľba "Niečo iné":

Klik v tabuľke oddielov na / (root) → Zmeniť → Použiť ako: ext4, Prípojný bod → /, zafajknúť formátovanie → OK
Klik v tabuľke na /home → Zmeniť → Použiť ako: ext4, Prípojný bod: /home - tento oddiel sa nesmie nechať sformátovať → OK
Klik v tabuľke na swap → Zmeniť → Použiť ako: swap → OK

Týmto spôsobom teda preinštaluješ systém, v prípade povýšenia Ubuntu na novšiu verziu Ti zostanú aj všetky užívateľké nastavenia.

Pozri si aj: http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1 Krok 4.3 - ručné delenie disku

spajdo

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 09 Prosince 2013, 09:09:43 »
Jááááj, tak to je škoda, že to nejde nejako za behu už rozdeliť.... :(
A keby som si zazálohoval teraz celý home a potom ho len obnovil? Že si ho nakopírujem napríklad na UbuntuOne a potom si ho prekopírujem naspäť? Lebo vážne riešiť zasa tú inštaláciu Android Studia (aj keď Javu budem musieť nainštalovať znova asi) a riešiť zasa nastavovanie toho VLC prehrávača a HDMI výstupu....
A nedajú sa nejako zazálohovať aj už nainštalované programy?

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 09 Prosince 2013, 09:26:03 »
Jááááj, tak to je škoda, že to nejde nejako za behu už rozdeliť.... :(
Žiaľ už v nainštalovanom systéme sa dodatočne vytvoriť /home oddiel nedá.
Citace
A keby som si zazálohoval teraz celý home a potom ho len obnovil? Že si ho nakopírujem napríklad na UbuntuOne a potom si ho prekopírujem naspäť?
Čo sa týka celej zálohy /home, tak môžeš vyskúšať a samozrejme nezabudnúť na skryté súbory v /home, v ktorých sú uložené užívateľské nastavenia,  nastavenia systému atď.
Citace
A nedajú sa nejako zazálohovať aj už nainštalované programy?
Toto som niekde zahliadol, malo by sa to dať, ale nerobil som to ešte. Tak tu by mohol poradiť niekto iný.  :)

Štěpi

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 09 Prosince 2013, 15:14:23 »
Ahoj. Právě řeším podobný problém. Nemám disk rozdělený a rád bych to napravil. Říkáte, že za běhu to nejde? Co takhle vyzkoušet GParted live CD? Jak S nám ale pracovat se mě neptejte, jsem také začátečník...

spajdo

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 09 Prosince 2013, 15:18:29 »
No ja to budem asi riešiť tou preinštaláciou a skúsim to pozálohovať najskôr všetko. Ale možno skúsim aj tento soft... :-D

Odoslané z Desire S pomocou Tapatalku

janek-m

• Host
« Odpověď #10 kdy: 09 Prosince 2013, 15:48:54 »
Ahoj. Právě řeším podobný problém. Nemám disk rozdělený a rád bych to napravil. Říkáte, že za běhu to nejde? Co takhle vyzkoušet GParted live CD?
S GParted samozrejme deliť disk ide, ale čisto teoreticky - vytvorím nový oddiel zmenšením / (root) a chcem vytvoriť /home. Tu vzniká otázka, ako /home pripojím, keďže v GParted takáto možnosť nie je. Nie je možné vytvoriť prípojný bod. Tento problém sme tu na fóre už viackrát riešili. Možno, že to nejakým krkolomným spôsobom aj ide, fakt neviem. Vo Windows je to trochu jednoduchšie - zmenšiť oddiel, naformátovať na NTFS - hotovo, netreba riešiť prípojné body.  :)

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #11 kdy: 09 Prosince 2013, 16:23:26 »
gparted nemeni nastaveni systemu ale nastaveni layoutu na disku .. v gparted rozdelis disk a musis si dalsima systemovejma nastrojema oeditovat etc/fstab
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.