Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde nabootovat  (Přečteno 2775 krát)

kistiz

• Návštěvník
Nejde nabootovat
« kdy: 08 Prosince 2013, 14:29:33 »
Ahoj,

mám problém, když vytvořím instalační USB/SD kartu, v BIOSU (který je hrozně omezený, nedá se tam nastavit skoro nic) nastavím jako primární jednotku USB/SD karty, objeví se černá obrazovka a nahoře vlevo bliká bílý kurzor. Provádím to na netbooku  Acer Aspire One D255.

Ještě bych doplnil: bootovací Flashku jsem vytvořil pomocí návodu na http://wiki.ubuntu.cz/instalace/z_flash_disku takže si myslím, že by v tom neměl být problém.
« Poslední změna: 08 Prosince 2013, 14:33:02 od kistiz »

unkabunka

• Aktivní člen
  • *
  • Všichni jste blázni,jenom já jsem letadlo.
Re:Nejde nabootovat
« Odpověď #1 kdy: 08 Prosince 2013, 14:36:29 »
Mám ten samý netbook a v pohodě.Jak jsi udělal instalační USB a nemáš možnost to vyzkoušet jinde?

kistiz

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Prosince 2013, 14:46:30 »
Pomocí programu uNetBootin, dle návodu z wiki.ubuntu.cz zkoušel jsem sd kartu i usb flashdisk

unkabunka

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 08 Prosince 2013, 14:54:29 »
Já jsem ubuntu instaloval pomocí  http://www.linuxliveusb.com/  Stáhl jsem si Ubuntu z oficiálních stránek a šlo to v pohodě.Nemáš možnost si to instalační USB vyzkoušet jinde, ať víš jestli je v pořádku.A jakou verzi chceš instalovat?

kistiz

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Prosince 2013, 15:29:48 »
Zkusil jsem i ten druhý způsob, bohužel nemám možnost to vyzkoušet někde jinde. Je mi docela jedno jakou verzi tam nainstaluji, hlavně aby to fungovalo a byl tam alespoň nějaký systém.

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 08 Prosince 2013, 15:49:55 »
Čiže neobjaví sa ani úvodná obrazovka, či vyskúšať alebo nainštalovať Ubuntu? a hneď po nastavení bootovania v Biose to ide do čiernej obrazovky?
« Poslední změna: 08 Prosince 2013, 15:53:31 od janek-m »

kistiz

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 08 Prosince 2013, 16:03:06 »
Ano, přesně tak, okamžitě černá obrazovka...

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 08 Prosince 2013, 16:16:28 »
A ešte jedna otázka. Napríklad niektoré NTB bez DVD mechaniky a malým diskom mávajú zasunutú SD kartu ako nejaké rozšírenie pevného disku. Ak je nejaká SD karta zasunutá v NTB, tak ju skús vybrať, aby bol prístupný iba HDD. A znovu skúsiť reštartnúť NTB, v biose vybrať USB a pokúsiť sa nabootovať systém. Podľa všetkého by Ubuntu na tomto NTB malo ísť: http://news.cratchit.org/2013/05/running-ubuntu-on-acer-aspire-netbook.html

Ešte keby si mal možnosť overiť, či je USB dobre vytvorený, alebo či nie je chybne stiahnutý ISO súbor. Tak by sa dalo pomaly vylučovať, kde je chyba.

kistiz

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Prosince 2013, 16:39:52 »
Právě jsem to zkoušel na jiném notebooku a taky to nešlo, ale nerozumím tomu v čem by mohl být problém, zkoušel jsem vytvořit bootovací SD kartu dvěma způsoby...

unkabunka

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 08 Prosince 2013, 16:48:46 »
A z USB flashky jsi to nezkusil?

janek-m

• Host
« Odpověď #10 kdy: 08 Prosince 2013, 16:50:56 »
No tak už je jasné kde je chyba. Nerob to cez SD kartu ale cez USB kľúč. Naformátuj USB kľúč na FAT 32 a cez Unetbootin urob Live USB ešte raz. Ak nepôjde, tak bude chybne stiahnuté ISO s Ubuntu. Ak je možné, treba overiť MD5 SUM:http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Kontrola%20MD5?redirect=1 Mne sa teda ešte nestalo, aby sa zle stiahol súbor z netu, ale  keď už vieme že USB nebootuje ani na inom PC, tak  už môže byť na chybe iba ISO súbor alebo zle urobený Live USB.

kistiz

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 08 Prosince 2013, 17:01:50 »
Dobře, zkusím to ještě jednou, akorát po minulém nahrání nejde USB disk naformátovat (jen pro čtení), dá se s tím něco dělat?

janek-m

• Host
« Odpověď #12 kdy: 08 Prosince 2013, 17:05:30 »
GParted: http://gparted.org/livecd.php by to mal zvládnuť, je to tiež Live CD

EDIT// alebo pod Windowsom len pravý klik na USB a vybrať "Formátovať"
« Poslední změna: 08 Prosince 2013, 17:08:07 od janek-m »

kistiz

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 08 Prosince 2013, 17:14:10 »
no jasně, ale to právě nejde, objeví se "disk je chráněn proti zápisu"  :(

janek-m

• Host
« Odpověď #14 kdy: 08 Prosince 2013, 17:20:04 »
Tak ho skús zmazať cez Správcu diskov vo Windowse  a potom opäť pravým klikom myši naformátovať na FAT 32.

kistiz

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 08 Prosince 2013, 17:31:04 »
tak Flashdisk je asi dead, už ani nenačte ve Windows, zkusím nějaký jiný a dám vědět...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.