Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přeinstalování Ubutnu 13.10 (Jak na to?) [Vyřešeno]  (Přečteno 4425 krát)

OndrejTom

• Návštěvník
Přeinstalování Ubutnu 13.10 (Jak na to?) [Vyřešeno]
« kdy: 23 Prosince 2013, 14:25:28 »
Dobrý den,
chtěl bych přeinstalovat Ubuntu, ale takovým způsobem, abych na HDD nanesl ČISTOU instalaci. Zkoušel jsem nabootovat Ubuntu z flashdisku a zvolil jsem něco jako Přeinstalovat Ubuntu (odstranit starou instalaci a nahradit novou). HDD jsem si rozdělil tak jak jsem je měl před přeinstalací:

32 GB SSD:
 "/" - 32GB
---------------------
500 GB HDD:
"SWAP" - 12 GB (2x moje RAM)
"zavaděč efi" - 100 MB
"/home" - Zbytek
---------------------

Systém se mi přeinstaloval a vypadal celkem nově, ale zjistil jsem, že soubory z předchozích instalací mi v PC zůstaly, jen jsou nějak neaktivní:

Instalace Netbeans IDE 7.4 - Stáhnu si balík, nainstaluji Open JDK 7 Runtime a spustím instalaci. Instalátor mi však ukáže, že už mám je mám nainstalované, ale v Dash nejsou... Musím je tedy odinstalovat a znovu nainstalovat

Lightppd - Soubory serveru a instalace tam jsou, jenže Localhost je neaktivní..

----------------------
Zkoušel jsem přes Live CD zformátovat programem Disky HDD, ale vyhodí to Error. Potřeboval bych tedy vědět, jak starou instalaci kompletně smazat a nainstalovat systém znovu, Jde to nějak???

Děkuji za odpovědi.
« Poslední změna: 24 Prosince 2013, 14:58:28 od OndrejTom »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Přeinstalování Ubutnu 13.10 (Jak na to?)
« Odpověď #1 kdy: 23 Prosince 2013, 14:38:41 »
Pri rucnom deleni disku mas moznost naformatovat particiu.
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1#krok_43_-_ru%C4%8Dn%C3%AD_rozd%C4%9Blen%C3%AD_disku
Pozor aby si si nenaformatoval particiu s osobnymi datami(u teba /home) ale iba system "/" .
Neviem co si presne myslel tymi subormi co ostali v pc ale nastavenia programov su umiestnene v /home/tvoje_prihlasovacie _meno ako skryte subory(zacinaju bodkou). Pokial ich neodstranis tam tak po znovunainstalovani budu nastavene tak isto ako pri predchadzajucej instalacii.
« Poslední změna: 23 Prosince 2013, 14:42:08 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Prosince 2013, 16:12:06 »
Myslím tím úplně čistou instalaci... jako kdybych nainstaloval na PC ubuntu poprvé... např. na Windows jsem při instalaci zvolil formátovat HDD a při instalaci mi HDD vždy zformátoval. Když jsem odstraňoval Windows a instaloval Ubuntu, tak se mi také jako součást instalace ukázalo formátování HDD.. Teď mi prostě po čisté instalaci zůstávají aplikace z předchozí instalace.. Jo a nevím, jestli to je v něčem důležité (pro toto téma), ale nemám MBR ale GPT. A když hodím něco jiného, taky mi soubory aplikací z předchozí instalace zůstanou.

ŠVEJK

• Aktivní člen
  • *
  • Mýlit se může každý, učený i nevzdělaný blbec ...
« Odpověď #3 kdy: 23 Prosince 2013, 21:23:42 »
Myslím tím úplně čistou instalaci... jako kdybych nainstaloval na PC ubuntu poprvé... např. na Windows jsem při instalaci zvolil formátovat HDD a při instalaci mi HDD vždy zformátoval. Když jsem odstraňoval Windows a instaloval Ubuntu, tak se mi také jako součást instalace ukázalo formátování HDD.. Teď mi prostě po čisté instalaci zůstávají aplikace z předchozí instalace.. Jo a nevím, jestli to je v něčem důležité (pro toto téma), ale nemám MBR ale GPT. A když hodím něco jiného, taky mi soubory aplikací z předchozí instalace zůstanou.

Já bych osobně pustil LIVE CD a přes DISKOVÝ NÁSTROJ naformátoval. Nikdy mi to neházelo žádnou chybu. Záleží jak jsi si hrál s diskem a rozdělováním ...No a šel do čisté instalace.     

http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1_%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/diskov%C3%BD_n%C3%A1stroj

zkus se podívat do terminálu přes příkaz:  df -h a uvidíš jak máš rozdělený disk a co a jak ...
Víc lidí má víc rozumu. Ten poradí to, ten vono, a pak se dílo podaří.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 24 Prosince 2013, 09:51:01 »
diskový nástroj, dělá většinou potíže, na tohle je lepší GParted, ale jak psal Tibor, stačí jen při instalaci zafajfknout, že chceš oddíl naformátovat.

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Prosince 2013, 11:29:03 »
Já vždy zvolím možnost Nová tabulka oddílů... myslel sem, že se to tím zformátuje... No, takže nemám dávat novou tabulku oddílů, ale zformátovat oddíly, co tam jsou?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #6 kdy: 24 Prosince 2013, 11:46:59 »
Pokial zvolis nova tabulka oddielov a mas tam zvlast particiu/oddiel na osobne data tak o ne prides pretoze ti zrusi informaciu o rozdeleni disku.
Ja osobne mam 6 oddielov a pri preinstalacii davam iba formatovat to co potrebujem aby moje odzalohovane veci na dalsej particii ostali nedotknute.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Prosince 2013, 12:08:12 »
Ted pisu z live, tak omluvte psani bez hacku a carek  :)
Ja kdyz zvolim Nova tabulka oddilu, tak mi tam prave data zustavaji... A zadna data o ktere bych nechtel prijit tam nemam vse mam zalohovane.
Ted jdu zkusit zformatovat oddily pres GParted Partition Edition... SWAP zformatovat nejde, tak zkusim zformatovat ty zbyle dva, a napisu...

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 24 Prosince 2013, 12:12:14 »
Ted jsem jeste na neco prisel... V instalatoru mam takove zaskrtavaci tlacitko Formatovat? To ani u jednoho oddilu nejde zaskrtnout.

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 24 Prosince 2013, 12:18:09 »
Ted jsem vzmayal adresar szstemu :to lomitko: a instalace mi napsala, ye neyjistila yadne OS a yvolil jsem moynost smayat disk a nainstalovat... tak potom napisu co z toho vzejde...  :)

Cuore

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 24 Prosince 2013, 12:45:11 »
To zaskrtavatko pri instalaci se ti oznaci automaticky, kdy v te tabulce co urcujes pripojny bod a souborovy system oznacis ze chces oddil naformatovat. Pri zruseni tabulky oddilu disk nesmazes. Pokud ji zrusim a naslene opet vytvorim s oddily, ktere budou jako ty puvodni, tak disk bude jako driv. K smazani prave slouzi formatovani.

OndrejTom

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 24 Prosince 2013, 13:13:56 »
Už to mám... zaškrtl jsem zformátovat a systém vypadá čistě... Resp. po Steamu nezbyly žádné soubory (A to přežil několik pokus/omyl přeinstalací) :)

Děkuji všem... Vyřešeno

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.