Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu na druhý disk v notebooku  (Přečteno 1232 krát)

Hodesovak

• Návštěvník
Instalace Ubuntu na druhý disk v notebooku
« kdy: 30 Prosince 2013, 11:18:58 »
Mám notebook Lenovo U410 s normálním hard diskem a s SSD. Windows 8 jsem obnovil do továrního nastavení a nyní je SSD disk volný (24 GB). Na něj bych chtěl nainstalovat Ubuntu. Šlo by to? Mohl bych používat jak Windows tak Ubuntu - dualboot? Nebyl by problém se zavaděčem?

O Windows 8 nechci přijít, nemám instalační DVD, jelikož notebook je bez mechaniky.
Děkuji za rychlou odpověď.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Instalace Ubuntu na druhý disk v notebooku
« Odpověď #1 kdy: 30 Prosince 2013, 11:46:58 »
To bude zase legrace. :))

Asi ten SSD použít nemůžeš protože jestli je to originální před instalace tak si W8 na ten SSD ukládá nejčastěji používané věci nad kterým nemáš žádnou kontrolu.

Pro tebe bude nejednoduší cesta vlézt ve Wind do správce disku a úplně na konci z disku co máš uříznout požadované místo pro Ubuntu. Pak nastartovat Ubuntu 12.04.3 64bit pomocí UEFI módu a do volného místa RUČNĚ nikoliv automaticky vytvořit od konce swap (cca dvojnásobek tvé paměti RAM) a před to kořenový disk / a nainstalovat. Po instalaci ti stále bude bootovat W8 a pokud budeš chtít bootovat Ubuntu tak buď F12 si vybereš že chceš bootovat Ubuntu nebo si natrvalo v Biosu změníš pořadí, jinak v Biosu před instalací netřeba nic měnit, maximálně pokud není povolená F12. ;)

Je vhodné si pak ještě upravit Grub v Ubuntu tak aby neodpočítával zbytečných 10s a to tak že
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/default/grubNajdeš řádek
GRUB_TIMEOUT=10a změníš na
GRUB_TIMEOUT=0uložíš a zakončíš příkazem
sudo update-grub
Pokud se na to necítíš tak můžeme nabídnout osobní instalaci.
http://www.ubuntu.cz/podpora/komunitni_placena
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Hodesovak

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Prosince 2013, 11:58:58 »
To SSD je volné, nic na něm není uloženo. Jinak půjde potom nabootovat Windows 8 po tom, co se tam dá Grub?

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 30 Prosince 2013, 12:37:29 »
Jsi úplně mimo, Na ssd nic není vidět ale věz že tam data jsou a používá se pokud je to originální instalace W8 od výrobce. Pokud chceš zjistit zda jde SSD odpojit tak ho zkus ve W8 zformátovat a uvidíš zda to půjde.

Grub už se k zavádění W8 nepoužívá, od toho máš bios. Kdyby jsi si všiml tak tou úpravou jsem ho prakticky minimalizoval aby Grub nepřekážel.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.