Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Diagnostika vadného Hardware  (Přečteno 4048 krát)

DeadMan

• Návštěvník
Diagnostika vadného Hardware
« kdy: 30 Prosince 2013, 17:42:42 »
Zdravím . Nedávno bratr dovalil domů postarší kousek železa jedná se o /// AMD Athlon 64 3000+ 1,8 Ghz , MB: M2N-MX , 512 mb DDR2 s toho si bere asi 150 MB integrovaná grafika - Geforce 6100 v biosu se dá nastavit myslím ještě 250 MB sdílené paměti a disk WDC WD1600JS-55NCB1 . Jde o to ze tenhle PC je děsně zasekaný někdy jede normálně ale to obvykle  první tři minuty po startu OS . Původně tam byl nainstalovaný Win XP ale protože vše jelo tak pomalu ačkoli sem dlouholetý uživatel Win zkusil sem instalaci Xubuntu která je díky svému grafickému prostředí méně náročná na hardware . Bohužel je PC pořád stejně pomalé možná trochu malinko svižnější .Jde o to že nerad vyhazuji věci a chtěl bych tomu přijít na kloub . Ještě podotknu že před instalací Xubuntu sem musel aktualizovat Bios protože po nabotování začaly na obrazovce skákat různé artefakty pruhy a kostičky  :D Ty sem viděl občas i během chodu XP ale po update Bios na aktualní verzi vše přestalo . LCD mám 24" 1920x1080 co je také max rozlišení které tahle karta podle výrobce podporuje .Je toho hodně nevím kde začít faktem je že jak pustím HD video na youtube nebo někde jinde věčinou se to zhorší a dokonce se mi už 2x stalo že systém zamrznul . Ještě se vrátím k tomu disku protože dneska sem našel mezi aplikacemi GSmartControl kde sem udělal tři testy a všechny proběhly bez jediné chyby . Ale zaskočil mě výpis SMART : Je to zlé? :o

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Diagnostika vadného Hardware
« Odpověď #1 kdy: 30 Prosince 2013, 17:55:17 »
Ono to Xubuntu zase tak nenáročné není... zkus Lubuntu, případně podobná odlehčená prostředí.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

DeadMan

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Prosince 2013, 18:11:20 »
NJ jenomže způsob jakým to PC laguje je přinejmenším podezřelý ten screen je v pohodě? Anglicky moc neumím ale jedná se o přemapované sektory ne?

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #3 kdy: 30 Prosince 2013, 18:13:51 »
NJ jenomže způsob jakým to PC laguje je přinejmenším podezřelý ten screen je v pohodě? Anglicky moc neumím ale jedná se o přemapované sektory ne?
ne, ten neni v pohode .. disk je patrne sice zatim zije, coz ale muze pokravovat hodinu, den, nebo mesic (a nebo treba 10let)
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

DeadMan

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 30 Prosince 2013, 18:22:34 »
Může způsobovat to neskutečné lagování ? Asi ne že?

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 30 Prosince 2013, 18:26:28 »
Může způsobovat to neskutečné lagování ? Asi ne že?
ach jo, anglicky predpokladam nerozumis a ty radky v tom okenku jsi se neobtezoval cist ?

ano, patrne to zpusobuje disk (bez blizsiho vysvetleni)

DeadMan

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 30 Prosince 2013, 18:36:22 »
Děkuji za odpověď není třeba  být hned nepříjemný ano řádky sem četl a kamarád google mi řekl že se jedná o přemapované sektory víc sem se tím nezabíral  . Disk mám náhradní taky WD 320 GB takže dneska vyměním a zítra dám vědět . Zatím děkuji za reakce .

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 30 Prosince 2013, 18:45:53 »
Děkuji za odpověď není třeba  být hned nepříjemný ano řádky sem četl a kamarád google mi řekl že se jedná o přemapované sektory víc sem se tím nezabíral  . Disk mám náhradní taky WD 320 GB takže dneska vyměním a zítra dám vědět . Zatím děkuji za reakce .

jsem neprijemny porad, ne JEN ted - to je urazka !!!  >:(

DeadMan

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 30 Prosince 2013, 19:14:18 »
 :) V pořádku nikdo ti to nebere ode mě se ale uznání nedočkáš  si jenom jeden s mnoha  :P I tak ti za tvou reakci děkuju  ;)

DeadMan

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 31 Prosince 2013, 07:12:23 »
Tak včera sem provedl výměnu bohužel druhý disk co sem měl v záloze je na tom ještě hůř dokonce má v SMART logu nějaké chyby viz třeba :

a děsně hrčí ten asi brzo půjde do nebe .Taky na něj včerejší instalace Xubuntu oproti minulé cca 15-20 minutové trvala snad hodinu . V podstatě se ale nic nezměnilo kromě toho že PC je teď ještě o něco víc pomalejší  :) Chtěl bych postupně vyloučit všechny komponenty proto budu rád za každý váš postřeh . RAM , Disk , Zdroj ( taky sem měnil včera ) to pravděpodobně nejsou a kondíky sou všechny zdá se v pohodě . Chtěl bych ještě otestovat nějak základní desku , CPU a hlavně VGA nebo spíš GPU je na to nějaký spolehlivý Soft? Poraďte pls  8)

Jinak nemůžu si pomoct ale mě osobně se zdá už od samého začátku že není něco v pořádku s grafikou ty pruhy u instalace po update zmizly ale vypadali přesně jako ty které se objevují u vadné grafické karty . Navíc jak sem psal rozhodně nejvíc sem schopný PC zasekat u přehrávání videa na youtube první třeba ne ale po 4-5 se pro představu pc začne chovat jakoby se do RAM dostal nejaký memory blok nevím jak se to přesně označuje prostě jakoby byla paměť plná . A přitom je třeba CPU na 70% využití a RAM na 60%.

« Poslední změna: 01 Ledna 2014, 18:46:40 od DeadMan »

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #10 kdy: 31 Prosince 2013, 09:44:52 »
Pokud je to IGA (jakože dle prvního příspěvku integrovaná je), mohla by to skutečně být paměť RAM (dělává to pruhy, kostičky, různé paznaky na monitoru v textovém režimu, barevné pixely a pruhy v grafice)

Nastav v BIOSu co nejmenší množství sdílené paměti a spusť memtest ...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

jmp

• Host
« Odpověď #11 kdy: 31 Prosince 2013, 11:06:54 »
problém může být i v ovladačích grafiky a případně v přehřívání chipsetu
průvodní jevy jako artefakty v grafice a lagování se za těchto okolností mohou projevit taky...

DeadMan

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 01 Ledna 2014, 19:06:04 »
No problém je v tom že od update bios už sem žádné pruhy ani artefakty neviděl . Memtest sem dělal asi 10 hodin a žádnou chybu to nevyhodilo . Pc funguje v podstatě normálně až do doby než otevřu hodně oken nebo provádím více operací najednou popřípadě si přehraji video na youtube když začne lagovat už není cesty zpět  :D Ve chvíli kdy to laguje nejvíc a otevřel bych dejme tomu v google galerii obrázku a vyhledal jich co nejvíc na stránku je konec a zamrzne . Když sem změnil rozlišení na 800x600 s 1920x1080 tak se nestalo vůbec nic to by ukazovalo že je v pr... něco jiného . Potřeboval bych nějak zátěžovým testem otestovat CPU na chyby.Grafiku sem si zařídil tu si půjčím od kámoše a vyměním.  Uvidím co se bude dít ale až tak v pátek když se bude dařit tak zítra .Jinak teploty vypadají v cajku a testoval sem i na win takže ovladače sou v poho navíc hardwarová akcelerace běží tu sem testoval s konzole a prošla .
« Poslední změna: 01 Ledna 2014, 19:11:01 od DeadMan »

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #13 kdy: 02 Ledna 2014, 18:34:52 »
No s 512MB paměti začne systém hned swapovat a učeká se k smrti na I/O. To znám moc dobře i s 1,5GB, jak to člověk přešvihne a pořádně přiloží do kotle, je problém i napsat do terminálu killall, kdidně celé minuty.

Rover623

« Odpověď #14 kdy: 02 Ledna 2014, 18:56:32 »
Na počítači s WXP který má jen 512MB paměti, stačí mít otevřeno současně asi 5 oken a ani ty programy nemusejí nic dělat a už to swapuje jako šílené. Pokud to začne něco dělat, tak už se leckdy začne sekat i pohyb kurzoru a kdo zná trochu systém zobrazení ve Windows, ví že kurzor je to poslední co se zasekne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.