Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční odkaz na složku po restartu počítače [Vyřešeno]  (Přečteno 2473 krát)

trpajzlik

• Návštěvník
Zdravím,
Ubuntu mám asi týden, takže jsem naprostý začátečník. Používám jej na jednom pc spolu s win 7. Mám problém s tím, že když si z disku vytvořím odkaz na nějakou složku na plochu, např.: obrázky, tak po restartu počítače se mi ten odkaz ukáže jako nefunkční. Přitom když ho rozkliknu a podívám se na cestu, tak ta je správná. Odkazy dělám z disku z kterého jsem uzmul místo pro Ubuntu. Když jsem zkusil udělat odkaz na něco ze složky "Domů" tak fungoval i po restartu. Mám Ubuntu 12.04 LTS.

Díky za rady
« Poslední změna: 15 Ledna 2014, 20:37:00 od trpajzlik »

geofre

Re:Nefunkční odkaz na složku po restartu počítače
« Odpověď #1 kdy: 07 Ledna 2014, 21:52:45 »
Taky mi to dělá a stačí, když rozklikneš (po zapnutí PC) ten disk, na kterém je windows do kterého odkazuješ, a tyhle odkazy, které jsi vytvořil pak fungují normálně... Vím, že to je otrava, ale nepodařilo se mi vymyslet nic jiného...
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 07 Ledna 2014, 21:55:03 »
Co takhle fstab

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 08 Ledna 2014, 10:26:33 »
Abych to vysvětlil co psal Rover623, jde o to, že se ti ten disk po restartu nepřipojuje automaticky a pomocí fstab to vyřešíte oba. Jen budete muset dadat pár informací, aby se to mohlo upravit na míru. Nebo to můžete vyřešit pomocí wiki, pokud si troufnete.

trpajzlik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Ledna 2014, 10:45:40 »
Já si ten fstab na wiki našel, přepsal jsem dle návodu texťák. Po startu Pc se mi disk zobrazí v domovské složce jako připojený, ovšem odkazy nefungují, ani když disk otevřu. Pokud jsem to udělal podle návodu geofra (nebo pravým myšítkem na disk a připojit), tak mi odkazy fungovaly, ale nesměl jsem mít přepsaný fstab...

trpajzlik

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 08 Ledna 2014, 10:53:36 »
/dev/sda5       443142144   936168870   246513363+   7  HPFS/NTFS/exFAT   -  toto je disk, který potřebuji načíst
/dev/sda5   /media/disk   ntfs   defaults,user,umask=222,nls=utf8   0   0      - toto jsem napsal do fstab

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 08 Ledna 2014, 11:03:00 »
Ty odkazy ted musí vést do /media/disk. Podívej se na ně a uprav jejich cíl.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 08 Ledna 2014, 11:03:11 »
Stačilo přidat vyznačené slovíčko:

/dev/sda5   /media/disk   ntfs   defaults,auto,user,umask=222,nls=utf8   0   0

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

trpajzlik

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Ledna 2014, 13:52:21 »
Zkusil jsem dopsat auto a nic se nezměnilo. Pak jsem teda zkusil předělat ten cíl, protože byl špatně. Nikde se mi nepodařilo nalézt změnu cíle odkazu, proto jsem vytvořil záložku které jsem přiřadil cestu na ten disk. Ale teďka když si tu záložku otevřu a chci z nějaké složky udělat odkaz, tak se mi ta možnost ani neobjeví.

geofre

« Odpověď #9 kdy: 10 Ledna 2014, 22:30:27 »
Díky za rady, odkazy jsem si opravil a fungují aniž bych předtím musel tupě jako doposud sám spouštět disk, na který odkazy vedou... Mám ale problém s tím, že do cílových složek odkazů nemůžu zapisovat ani v nich nic mazat... Jak mohu změnit práva?? S použitím návodu z wiki http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1_%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/pr%C3%A1va_soubor%C5%AF se mi to nepodařilo, asi jsem něco dělal blbě...

Off topic: Jak udělat zde v diskuzi odkaz pod slovy?Abych nedával jen celé dlouhé prasácké odkazy, ale schoval odkaz například pod slovo odkaz...
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 10 Ledna 2014, 22:53:49 »
[*url=http://www.bbcode.org/]This be bbcode.org![/url]
bez hviezdičky * ;)This be bbcode.org!
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Cuore

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 10 Ledna 2014, 23:29:42 »
ono obecně s právy na souborovém systému NTFS je problém přečti si znovu
http://wiki.ubuntu.cz/p%C5%99ipojen%C3%AD_disku/fstab
a zaměř se na umask=XXX
« Poslední změna: 11 Ledna 2014, 01:47:48 od Cuore »

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 13 Ledna 2014, 10:20:43 »
Díky za rady, odkazy jsem si opravil a fungují aniž bych předtím musel tupě jako doposud sám spouštět disk, na který odkazy vedou... Mám ale problém s tím, že do cílových složek odkazů nemůžu zapisovat ani v nich nic mazat... Jak mohu změnit práva?? S použitím návodu z wiki Práva souborů se mi to nepodařilo, asi jsem něco dělal blbě...
Ukáž čo si robil. Skús čo napíše
Kód: [Vybrat]
ls -al /media/disk
Edit Martin: media -> /media
« Poslední změna: 13 Ledna 2014, 15:15:50 od Martin Šácha »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

trpajzlik

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 15 Ledna 2014, 20:34:25 »
přepiš umask=222 na umask=000, restartni počítač a pojede ti to :) já taky děkuji za rady, už to konečně jede všechno :)

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Re:Nefunkční odkaz na složku po restartu počítače [Vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 16 Ledna 2014, 07:08:18 »
Ahoj,
nějak jsem tohle téma nesledoval. Tuto situaci jsem na Ubuntu 12.04 řešil grafickým klikátem, což je pro člověka přecházejícího z windows pochopitelnější.
Spusť si pomocí dashe nástroj Disky. Na levé straně si vyber disk, se kterým chceš pracovat. Vpravo si vyber partition (oddíl), na které je disk, jenž se má připojit po startu. Potom ťukni na další činnosti v liště pod disky  (ozubené soukolí :) ). Vyber Upravit volby připojení. Zruš zaškrtnutí u Automatické volby připojování Zaškrtni, není-li, Připojit při spuštění a další zaškrtni či uprav podle uvážení.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.