Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Obnova dat  (Přečteno 1050 krát)

vlanejedly

• Návštěvník
Obnova dat
« kdy: 16 Ledna 2014, 21:57:59 »
Zdravim vas, po delsi dobe jsem se rozhodl nainstalovat ubuntu na Asus Eee, predchozi disk byl rozdeleny na dva logicke oddily System (Win XP) a Data. Pri instalaci Ubuntu mi instalator nabidl vice moznosti a jedna z nich bylo, ze nahradi system XP (s tim smaze vse), doufal jsem, ze see bude zajimat jen o tu logickou jednotku, kde system byl. Instalator totiz nenabidl nic ohledne predelani logickych oddilu nebo jejich mazani... jenze po najeti Ubuntu jsem s hruzou zjistil, ze disk je slouceny a formatovany... ted jedu z Slax na USB, abych nezapisoval neco na HDD. Prosim o navod, jak by sla provest obnova dat z HDD. Nejsem moc zrucny v příkazové řádce.
Predem moc dekuji.

Dano V

• Stálý člen
  • **
Re:Obnova dat
« Odpověď #1 kdy: 16 Ledna 2014, 22:17:24 »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Obnova dat
« Odpověď #2 kdy: 16 Ledna 2014, 22:22:34 »
U teba to bude zlozite pretoze neprislo len k zmazaniu dat ale aj k zmazaniu informacie o rozdeleni disku, vytvoreniu noveho rozdelenia disku a k formatu novych particii.
Urcite uz mas stratenu cast dat s tym musis pocitat pretoze prislo k ich prepisaniu novou instalaciou. Tiez zalezi ci bol format prevedeny na cely novy disk(celkovy format) alebo bola formatovana iba zakladna cast(rychly format). Ak mam povedat pravdu tak neviem aky sa pouziva v linuxe.

Na obnovu zmazanych dat vlinuxe sa pouziva photorec
http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1%20%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/testdisk?redirect=1#z%C3%A1chrana_vymazan%C3%BDch_dat_-_photorec
Odporucam si pred jeho pouzitim poriadne nastudovat ako funguje. Tiez musis jeho vysledky(obnovene data) ukladat na iny disk ako je ten z ktoreho obnovujes data.
Rovnako sa odporuca ak mas dostatok miesta na inom disku(rovnako alebo viac ako je kapacita zachranovaneho) spravit bitovu kopiu tohto disku pre pripad chyby.
http://wiki.ubuntu.cz/z%C3%A1chrana_dat?s[#vytvo%C5%99te_si_rad%C5%A1i_kopii_disku

Osobne by som ti odporucal zohnat niekoho kto s tym ma aspos trochu skusenost. Samozrejme zalezi ake dolezite data tam mas.
« Poslední změna: 16 Ledna 2014, 22:25:26 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.