Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Náhrada Ubuntu 9.04 pro nenáročného uživatele na Athlon XP 2500+  (Přečteno 1409 krát)

burys

• Návštěvník
Zdravím,
 před časem jsem zkusil babičce z věcí, co se mi válí v dílně poskládat na zkoušku PC (Pentium III 550 MHz,378 MB RAM) a nechal pořídit internet. Provozováno je na něm Ubuntu 9.04. No babičce se PC náramně zalíbil a výkonově jí přestává stačit, takže jsem sehnal jako náhradu Athlon XP 2500+ s 512 MB RAM a přemýšlím, jakou odnož Ubuntu, nebo pracovního prostředí zvolit.
Je mi jasné, že na tom pro ní relativně výkonném Athlonu lze provozovat i klasické Ubuntu 13.10, ale potřeboval bych splnit následující požadavky.
1. Co nejpodobnější pracovní prostředí Gnome 2.
2. Aktuální distribuce (u již nepodporovaného 9.04 jsem se občas pěkně natrápil)
3. Jelikož Athlon XP nemá instrukční sadu SSE2, tak potřebuji zřejmě do Firefoxu naroubovat starší flash, který tyto instrukce nevyžaduje.
Zamlouvá se mi Lubuntu, ale jeho pracovnímu prostředí jsem moc nepřišel na chuť. Například pro babičku je ideální mít pojmenován Firefox prostě jen Internet a zástupce na ploše, ale v Lubuntu se mi ikonu žádným způsobem nepovedlo přejmenovat, ale naposledy jsem s ním měl tu čest asi rok zpátky, takže se to mohlo změnit.
Děkuji za tipy.

Šuohob

• Závislák
Re:Náhrada Ubuntu 9.04 pro nenáročného uživatele na Athlon XP 2500+
« Odpověď #1 kdy: 18 Ledna 2014, 14:29:31 »
xfce se da dobre nastavit, aby vypadalo jako gnome2. Nevim, jestli bych doporucil primo gnome2 (mate) - napr. mint ho ma jako jedno z vychozich prostredi, ale xfce mi prijde rychlejsi. Takze doporucuji xubuntu.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

burys

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Ledna 2014, 14:56:43 »
Dobře, díky to provozuje přítelkyně na jednom notebooku a taky se mi nejeví špatně. Zkusím ho teda přiblížit vzhledu Gnome 2. Myslím, že by teda bylo ideální 13.10 a aktualizovat potom na LTS. Škoda, že původní vzhled a funkce Gnome 2 už nejsou v klasické Ubuntu. Žádné prostředí se mi zatím nelíbilo jako Gnome 2 :-(

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 18 Ledna 2014, 15:20:59 »
Treba jednoducho otestovať na tom spomenutom PC aj LinuxMint s Mate (je to kópia klasického Gnome2). Ak pôjde v pohode, nevidím dôvod prečo mu nedať šancu.  ;)
« Poslední změna: 18 Ledna 2014, 15:25:25 od janek-m »

burys

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Ledna 2014, 15:35:20 »
No, nechce se mi vypalovat zbytečně víc CD. Samozřejmě BOOT z USB ten PC neumí. Koukal jsem na Mint. Dřív jsem ho chvíli používal a nějak mě neoslovil. Ale Cinnamon se mi teda na obrázku velmi líbí. Zde bych asi volil MATE, ale Xfce bude asi méně náročné. Mint ale určitě zkusím na svém PC ;-)

bekheir

« Odpověď #5 kdy: 21 Ledna 2014, 16:21:27 »
cinnamon na taky stroj asi nie (sam mam mobilny sempron 3100+ a s integrovanou ATI to nie je ziadna vyhra).

MATE OK, XFCE OK.

popripade aj skusit lahsi browser (Midori). a samozrejme, ak je mozne dat viac RAM, to pomoze asi najviac, dnes dalsich 512 mega je za flasku metanolu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.