Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s instalací  (Přečteno 3362 krát)

JanKratky

• Návštěvník
Problém s instalací
« kdy: 21 Ledna 2014, 10:12:44 »
Dobrý den všem, rád bych Vás poprosil všechny o radu. Mám nový notebook HP Pavilion 15 - e041sc a rád bych si nainstaloval Ubuntu 13.10. Normálně Ubuntu nainstaluji, a poté, co se mi notebook restartuje, se mi zobrazí hláška, že mám slabý grafický výkon, a když kliknu na OK, tak mám jen černý displej a nic víc. Mám integrovanou grafiku Intel HD 4000 a AMD Radeon HD 8670. Ubuntu dle mého vůbec nedetekuje grafiku AMD a Intel grafika je zřejmě velmi slabá na normální fungování Ubuntu. Můžete mi prosím poradit, co mám udělat a jak, abych si normálně Ubuntu spustil a bylo plně funkční? Poprosím o detailní postup, nějaké věci si v Ubuntu vyřeším, ale tohle je moc na mě. Mnohokrát Všem děkuji. P.S: Hledal jsem na webu všude možně, podařilo se mi, že jsem updatoval fglrx, ale ukázala se mi jen přihlašovací obrazovka a po přihlášení jsem měl opět černou obrazovku.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Problém s instalací
« Odpověď #1 kdy: 21 Ledna 2014, 13:21:52 »
Ta intel grafika není slabá ale ten amd jí blokuje. Dokonce to jde v biosu vypnout a pojede jen intel a pak běhá nádherně. :)

Jinak třeba jde dát nomodeset viz.
http://askubuntu.com/questions/376257/hp-pavilion-15-with-amd-dual-graphics-ubuntu-live-environment-not-starting

Zkušenosti s přepínatelnou amd nemám prakticky žádné ale rád se přiučím :)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

JanKratky

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Ledna 2014, 23:15:06 »
Tak to bohužel nepomohlo :( Ale děkuji.

vze

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Února 2014, 21:50:11 »
Dobrý den, abych nezakládal nové téma- mám Toshibu U920T. Po pokusu o instalaci z live verze na USB jsem přišel o Win 8 což jsem chtěl, ale zároveň se mi nepodařilo nainstalovat Ubuntu 12.04 na počítač. Po instalaci je žádaný restart, ale potom v nabídce není ubuntu, ale jen možnost znovu instalace, nebo kontrola disku (hlásí 1 chybu), nebo zkusit live Ubuntu. Co s tím ? Děkuji. V.

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 01 Února 2014, 22:40:05 »
Buď je nutné vypnout v BIOSu secure boot nebo při instalaci použít podepsané jádro (zvolí se samo) a vytvořit oddíl pro EFI zavaděč

vze

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Února 2014, 23:02:28 »
Secure boot jsem vypnul a nepomohlo, vytvořit EFI oddíl nevím jak, měl jsem za to že si to ta instalace vytvoří sama.
Ještě zkusím stáhnout znovu iso 64bit a znovu pomocí unetbotinu vytvořit live USB. Vida jak je ten svět malý (LR forum :) ).

janek-m

• Host
« Odpověď #6 kdy: 01 Února 2014, 23:11:50 »
S 32 bit verziou si pri UEFI nepomôžete. Je potrebné stiahnuť 64 bit. a najlepšie je vytvoriť si oddiely ručne, čiže v inštalátore vybrať "Niečo iné" - nezabudnúť nabootovať systém v UEFI móde a vytvoriť odddiely:
Klik do tabuľky oddielov → Zmeniť:
100 MB  Použiť ako: zavádzaciu oblasť efi
20 000 MB Použiť ako: ext4, Prípojný bod: /
4 000 MB Použiť ako: swap
zvyšok  Použiť ako: ext4. Prípojný bod: /home

Treba usledovať, aby sa zavádzač systému nainštaloval na HDD (sda) v PC a nie na USB kľúč (pravdepodobne sdb)

EDIT// Nie je to však podmienkou, pokiaľ Vám vyhovuje automatická inštalácia, tak vyberte tú.  ;)

http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1#krok_43_-_ru%C4%8Dn%C3%AD_rozd%C4%9Blen%C3%AD_disku
« Poslední změna: 01 Února 2014, 23:20:13 od janek-m »

vze

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 01 Února 2014, 23:33:41 »
V jiném vlákně jsem se dočetl že je špatné stáhnout verzi "alternate", což jsem nevím proč udělal.
Teď stahuju 64bit normální. Instalaci bych rád využil automatickou, ručně oddíly nastavovat nechci, ale pravda, už jsem to taky jednou zkoušel. Ráno to zkusím nainst znovu. Děkuji.

vze

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 02 Února 2014, 13:06:28 »
Takže jsem stáhnul tuto verzi: http://releases.ubuntu.cz/precise/ubuntu-12.04.3-desktop-amd64.iso
Zkontroloval jsem MD5 podle návodu- shodují se.
Vytvořil jsem bootovcí USB pomocí programu unetbotin (v jiném PC než do kterého instaluju)
USB vložím do nootebooku (Toshiba Satelitte U920T) a Toshiba z USB nabootuje.
Zvolím volbu instalovat Ubuntu, stahnout aktualizace během instalace, povolit software třetích stran.
Dále jsem zvolil zcela automatickou instalaci bez ručního rozdělení disku a s přepsáním původního OS (hlásí že původní OS je 12.04 LTS).
Po instalaci a nastavení secure boot na "disabled" a bootování z disku HDD počítač stejně nabootuje zase z USB (když tam USB není, nenabootuje vůbec) a znovu se objeví nabídka Try Ubuntu/ Install Ubuntu/ Check disc.
Už jsem v koncích.

janek-m

• Host
« Odpověď #9 kdy: 02 Února 2014, 13:17:06 »
Po instalaci a nastavení secure boot na "disabled" a bootování z disku HDD počítač stejně nabootuje zase z USB (když tam USB není, nenabootuje vůbec) a znovu se objeví nabídka Try Ubuntu/ Install Ubuntu/ Check disc.
Už jsem v koncích.
Je to tým, že sa zavádzač systému nainštaloval pravdepodobne na USB kľúč a nie na HDD. Na toto som Vás upozornil v príspevku vyššie, bolo to potrebné skontrolovať.
nabootujte teda Live Systém → vyskúšať Ubuntu → Otvoriť terminál a opraviť zavádzač systému:
https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

ten sa dá nainštalovať priamo v Live systéme príkazmi:
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair

Otvoriť program a klik na Recommended repair

geofre

« Odpověď #10 kdy: 02 Února 2014, 13:19:01 »
Už jsem v koncích.
Když těsně po startu PC vlezete do BIOSU a tam zvolíte z čeho se má bootovat, tak to nepomůže??
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

vze

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 02 Února 2014, 14:19:03 »
ubuntu@ubuntu:~$ sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
You are about to add the following PPA to your system:
 Simple tool to repair frequent boot problems.

Website: https://launchpad.net/boot-repair
 More info: https://launchpad.net/~yannubuntu/+archive/boot-repair
Press [ENTER] to continue or ctrl-c to cancel adding it
sudo apt-get update
gpg: keyring `/tmp/tmp6DrSNo/secring.gpg' created
gpg: keyring `/tmp/tmp6DrSNo/pubring.gpg' created
gpg: requesting key 60D8DA0B from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: /tmp/tmp6DrSNo/trustdb.gpg: trustdb created
gpg: key 60D8DA0B: public key "Launchpad PPA for YannUbuntu" imported
gpg: Total number processed: 1
gpg:               imported: 1  (RSA: 1)
OK
ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get install -y boot-repair
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
W: Duplicate sources.list entry cdrom://Ubuntu 12.04.3 LTS _Precise Pangolin_ - Release amd64 (20130820.1)/ precise/main i386 Packages (/var/lib/apt/lists/Ubuntu%2012.04.3%20LTS%20%5fPrecise%20Pangolin%5f%20-%20Release%20amd64%20(20130820.1)_dists_precise_main_binary-i386_Packages)
W: Duplicate sources.list entry cdrom://Ubuntu 12.04.3 LTS _Precise Pangolin_ - Release amd64 (20130820.1)/ precise/restricted i386 Packages (/var/lib/apt/lists/Ubuntu%2012.04.3%20LTS%20%5fPrecise%20Pangolin%5f%20-%20Release%20amd64%20(20130820.1)_dists_precise_restricted_binary-i386_Packages)
W: You may want to run apt-get update to correct these problems
E: Unable to locate package boot-repair
ubuntu@ubuntu:~$

Ted' by mel byt nekde k nalezeni program boot repair ?

[příloha smazaná administrátorem]

janek-m

• Host
« Odpověď #12 kdy: 02 Února 2014, 14:50:26 »
V zdrojoch softvéru zakázať sťahovanie z CD (Centrum softvéru → Nastavenie → Nastavenie zdrojov softvéru). vyhadzuje tam chyby (v Live by to nemalo hádzať) a nahádzať tie príkazy ešte raz do terminálu. Ak zas vyskočia chyby, tak stiahnuť samostatne TU: http://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/files/ a opraviť GRUB.

vze

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 02 Února 2014, 15:12:32 »
janek-m: Zopakoval jsem Váš postup ještě jednou a boot repair se stáhl a pak se i objevil v nabídce Dash.
Takže už mám nabootováno z disku. Ještě jednou děkuji za váš čas !

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.