Pokud si vezmeme nějakého hackera, který by rozeslal virus a získal emailové adresy třeba 10.000 lidí, tak mu k něčemu jsou. Ano, když hacker zná emaily 10.000 pro něj neznámých lidí, tak je mu to k ničemu. Ale může ty emaily prodat někomu, kdo je využije "lépe". Např. nějaké "reklamce", která ti na mail bude posílat tuny spamu denně a ještě bude vydělávat.
Co se týče bezpečnosti a Linuxu, tak můj názor je jasný. Linux je a asi ještě dobu bude bezpečnější než Windows. Důvod je prostý...
Pokud hledám program pro Windows, jdu na internet a googlím. Najdu download link a program stáhnu a nainstaluji. Pak narazím na problém, že tenhle program stojí tisíc korun a to se mi nechce dávat -> hledám crack. U downloadu toho cracku je napsáno 100% funkční a 100% bez virů a bla bla bla, takže antivirovou hlášku ignoruji.
Pokud hledám program pro linux, kouknu se do centra softwaru, případně sudo apt-get install. Používám jen prověřené zdroje a většina programů je open source -> klidně si je můžeš cracknout a nedopouštíš se trestné činnosti

.
Takže instalací se k "nám" virus nedostane. Další viry jsou na webových stránkách, ale asi všechny (nebo naprostá většina) je napsané pro WIndows.
Co se týče vydírání pomocí osobních údajů, tak pokud na internet nenapíšete nic závadného, tak to logicky nikdo nemůže získat. A to že si někdo na internetu zjistí, že mi je 17, studuju informační technologie na SPŠE, narodil jsem se v HK a podobné věci, tak tím mě snad vydírat nemohou... doufám:). A když si na facebook nepřidám každého, kdo si o to požádá, tak tím se riziko také sníží.
Co se peněz a online účtů týče, tak člověk asi nikdy nemá 100% jistotu, že jeho peníze jsou v bezpečí. Může mi někdo odposlouchávat pakety na WPA-2 wi-fi, může být nějaký spyware u mého poskytovatele připojení, mohly se hacknout i do mojí banky. Viz krádež účtu PlayStation, krádeže PINů apod.
Takže podle mě, když bude člověk používat MOZEK a aktuální prohlížeč, nebude o sobě sdílet nějaké extra intimní věci, tak je malá šance, že by se měl něčeho bát.