Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NEFUNGUJE Xubuntu, prosím pomozte  (Přečteno 5166 krát)

Hactive

• Návštěvník
NEFUNGUJE Xubuntu, prosím pomozte
« kdy: 31 Ledna 2014, 10:01:03 »
už asi 10 hodin v kuse jsem se do rána snažil nainstalovat na flešku xubuntu nebo ubuntu. KDyž jsem je obě nainstaloval z jedné flešky na druhou, vše probíhalo v pořádku, po nabootání flešky, která na sobě měla nainstalované xubuntu (později i jiné verze jen ubuntu) se nedá v prostředí pracovat. NEfunguje firefox , vše se strašně kouše a zkrátka skoro nic nefunguje. Jako bych měl maketu. KDyž jsem se snažil rozjet xubuntu jako USB LIVE, tak vše fungovalo, ale až jsem postahoval ovladače na AMD ati, tak vše po rebootu přestalo fungovat. Preresistance na flešce byl, kdyby někdo spekuloval

Prosím o pomoc, už jsem z toho vážně vyčerpaný a na windows bych si musel koupit harddisk popř větší flešku.
« Poslední změna: 31 Ledna 2014, 10:02:40 od Hactive »

janek-m

• Host
Re:NEFUNGUJE Xubuntu, prosím pomozte
« Odpověď #1 kdy: 31 Ledna 2014, 10:26:11 »
Live USB sa správa inak, ako nainštalovaný systém na USB.  Nejaké info o USB ste neuviedli, ale keďže je systém pomalý a takmer nič tam nefunguje, tak to môže byť spôsobené aj nedostatkom miesta na USB. Akú kapacitu má ten spomínaný USB. Ideálne by bolo aspoň 10 GB. Pokiaľ má USB kľúč malú kapacitu, tak hádam najlepším riešením na prenosný systém na USB by bol SLAX, ktorý po inštalácii zaberá cca 230 MB na kľúči a je fakt rýchly. https://www.slax.org/sk/

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 31 Ledna 2014, 10:27:35 »
Omlouvám se, obě USB jsou 16 GB, takže to jsem si pohlídal. Oba systému ubuntu i xubuntu jsem zkoušel 64-bit. Může to být kámen úrazu?

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 31 Ledna 2014, 10:36:16 »
64 bit. systém na USB by nemal byť problémom. nabootujte USB kľúč s nainštalovaným (X)Ubuntu a dajte sem výpis z terminálu
Kód: [Vybrat]
lspcia
sudo parted -lVýpisy dať do "code" (označiť text a klik na #)

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 31 Ledna 2014, 10:45:01 »
No teď jsem se snažil nainstalovat 13.10 a naskočí mi načítání xubuntu a pak černá obrazovka, takže se nedostanu ani do LIVE ani k instalaci. Funguje mi jen verze 12.04. To Vám nic taky nenapoví?

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 31 Ledna 2014, 10:47:33 »
Já vlastně vůbec nechápu, proč mám hned ze startu takové problémy s ubuntu a xubuntu... Naprosto mě to zaráží. Místo nekomerčního lehce fungujícího systému se mi hroutí skoro všechny možnosti jak tento systém rozjet. Abych Vám dal výpis, musel bych se dostat do xubuntu, kam se nedostanu a i kdybych nainstaloval 12.04 terminál nejde spustit. Jak jsem psal, nefunguje skoro nic a je jako maketa. PAk se po čase zhroutí.

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 31 Ledna 2014, 10:53:21 »
Jediné, kdy mi něco funguje, je USB live, ale po nainstalování ovladačů ke grafické kartě systém pak nenaskočí a háže artefakty. Takže jediná varianta jak se dostat do plně funkčního xubuntu je 12.04 a přes účet LIVE.

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 31 Ledna 2014, 11:13:51 »
Tak nabootujte Live USB a tie výpisy postnúť odtiaľ. Je to Live systém, čiže pracuje ako normálny systém. Keďže vznikajú problémy aj po inštalácii ovládačov, tak ich neinštalujte, ak systém ide aj so slobodnými ovládačmi bez problémov. Načo tam sťahovať uzavrené.
Info o HW by trochu pomohol (výpis lspci) + aj ten druhý výpis, ktorý ukáže, ako je nainštalovaný systém na USB.

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 31 Ledna 2014, 11:17:01 »
Potřebuji aby v XUBUNTU fungovalo OpenCL, proto ty ovladače potřebuji. Jak to zapnu, pošlu Vám ten výpis. Ovšem nevíte, proč mi nefunguje 12.10 ani LIVE? nedostanu se nikam. Mám černou obrazovku.

janek-m

• Host
« Odpověď #9 kdy: 31 Ledna 2014, 11:22:55 »
Môžem iba hádať, keďže ani neviem akú máte grafickú kartu. Ak ide o starší PC, tak tá možnosť s GK tu je a preto tá čierna obrazovka. Vyššie verzie Ubuntu ani neskúšajte. Zostaňte na verzii 12.04 - je odladená a má podporu do r. 2017.
http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20ATI?redirect=1

EDIT// Pri tých novších verziách sa systém nabootuje iba do čiernej obrazovky, alebo sa objaví v ľavom hornom rohu aj blikajúci kurzor? Ak áno, tak je tu šanca pri boote systému stlačiť F6 a vyskúšať zmeniť bootovacie parametre: http://wiki.ubuntu.cz/bootovac%C3%AD_parametry napr. vyskúšať nomodeset
« Poslední změna: 31 Ledna 2014, 11:33:39 od janek-m »

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 31 Ledna 2014, 11:32:42 »
Mám novou sestavu s deskou ASUS F2A55, AMD Athlon II X2 340 a 2 grafické karty r9 280x.

janek-m

• Host
« Odpověď #11 kdy: 31 Ledna 2014, 11:39:38 »
OK, prečítajte si EDIT vyššie a ešte info ako bol vytvorený USB (cez aký program). Ten bootovací parameter určite vyskúšajte. Keď sa pri boote systému objaví úvodná tabuľka, tak stlačiť F6 a vyberte "nomodeset" a nabootujte systém. Môžte skúsiť aj 13.10. Ak systém nabootuje bez problémov, tak budeme vedieť, s čím je problém a upraví sa súbor /etc/default/grub.

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 31 Ledna 2014, 11:52:34 »
Děkuji mnohokrát, budu Vás informovat  :).

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 31 Ledna 2014, 12:55:10 »
Na usb xubuntu používám LinuxLive USB Creator 2.8.27 a vytvořil jsem na usb 13.10 xubuntu. Bohužel F6 nezabírá a obrazovka je černá a naskočí pouze kurzor myši. Nic se neděje ani po 15 minutách. Začínám být zoufalý. Sedím u toho od rána.

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 31 Ledna 2014, 13:15:57 »
xubuntu@xubuntu:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Root Complex
00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Root Port
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Root Port
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson SATA Controller [AHCI mode] (rev 40)
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller (rev 11)
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB EHCI Controller (rev 11)
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller (rev 11)
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB EHCI Controller (rev 11)
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson SMBus Controller (rev 14)
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson Azalia Controller (rev 01)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson LPC Bridge (rev 11)
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson PCI Bridge (rev 40)
00:15.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 43a0
00:15.1 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 43a1
00:15.2 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Device 43a2
00:16.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller (rev 11)
00:16.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB EHCI Controller (rev 11)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 15h (Models 10h-1fh) Processor Function 5
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Tahiti XT [Radeon HD 7970]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Tahiti XT HDMI Audio [Radeon HD 7970 Series]
02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Tahiti XT [Radeon HD 7970]
02:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Tahiti XT HDMI Audio [Radeon HD 7970 Series]
05:00.0 USB controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042 SuperSpeed USB Host Controller
06:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 09)
xubuntu@xubuntu:~$ sudo parted -l
Model: JetFlash Transcend 16GB (scsi)
Disk /dev/sda: 15,8GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos

Number  Start   End     Size    Type     File system  Flags
 1      32,3kB  15,8GB  15,8GB  primary  fat32        boot, lba

xubuntu@xubuntu:~$

13.10 vuubec nefunguje a ted jsem rpihlasen na 12.04. Prosim poradte mi, proc mi 13.10 nejede. Jinak pri pokusu nainstalovat xubuntu nebo ubuntu na druhou flash system nejde, to uz jsem vam psal (je jako maketa a po case se zhrouti). To nnevite cim muze byt? Proc mam s instalaci xubuntu a ubuntu takove problemy.

janek-m

• Host
« Odpověď #15 kdy: 31 Ledna 2014, 13:29:09 »
Urobte ešte pokus s USB kľúčom - naformátujte ho na FAT 32 a na vytvorenie Live USB použite Unetbootin. Ak by ani tak systém nenabootoval, tak ho ešte skúsiť napáliť na DVD a nabootovať tak. Použite verziu 20.04. Ak je ISO súbor stiahnutý bez chýb a v poriadku, nevidím dôvod, prečo by to nemalo fungovať. Fakt neviem.

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 31 Ledna 2014, 13:31:23 »
Unebooin jsem zkoušel, ale DVD rom nemám. Tato sestava je nachystaná aby jela pouze z flashdisku. Prosím Vás poraďte mi, jestli to jde nějakým způsobem. Jinak bych si musel pořídit HDD a jet na windowsech.

Hactive

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 31 Ledna 2014, 13:45:05 »
Pokud mi funguje 12.04 na live, můžu takto fungovat? Bude se ukládat, když si stáhnu ovladače apod?

janek-m

• Host
« Odpověď #18 kdy: 31 Ledna 2014, 18:01:28 »
Keďže Live USB s Ubuntu 12.04 funguje, tak by malo fungovať aj po inštalácii na USB kľúč. To je pre mňa záhada, prečo nainštalované Ubuntu nefunguje. Hoďte sem ešte výpis z
sudo parted -l    (malé L)Nabootujte Live USB a potom zasunúť aj USB s nainštalovaným (X)Ubuntu. Výpis bude obsahovať 3 disky (sda = HDD, sdb= USB1, sdc= USB2)
Pokud mi funguje 12.04 na live, můžu takto fungovat? Bude se ukládat, když si stáhnu ovladače apod?
Neviem, ako je to pri tvorbe Live USB cez Unetbootin , či sa tam dá nastaviť priestor na ukladanie nastavení. Ja používam Tvorcu štartovacieho disku v Kubuntu a tam táto možnosť je: http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/z%20flash%20disku?redirect=1#v_ubuntu

Myslím si, že chyba je niekde v inštalácii na USB. Ako som spomenul, ak funguje LIVE systém, na 99% musí fungovať aj po nainštalovaní.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #19 kdy: 31 Ledna 2014, 21:57:35 »
Promiň, ale ten popis tématu je dost zmatenej, takže ty se snažíš o rozběhnutí flešky s možností uložení změn? Co jsou ty flashky zač, myslím přesný typ?

Jediné, kdy mi něco funguje, je USB live, ale po nainstalování ovladačů ke grafické kartě systém pak nenaskočí a háže artefakty.

Tady's podle mě přesně popsal příčinu zcela sám, ne? Akorát nepíšeš, odkud bereš ty ovladače, jaká je to verze, atd. Máš tam dva Radeony pravděpodobně v CF a to bude asi kámen úrazu. Firemní AMD ovladače se sice prý dost zlepšily, ale jak to bude s nejnovějšími verzemi karet a ještě v crossfire, ví Bůh a v tvém případě obzvlášť. Nejlepší asi je stáhnout nejnovější ovladač ze stránek AMD, z něj nechat vytvořit .deb balíčky a ty nainstalovat, ale nechci předbíhat.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #20 kdy: 31 Ledna 2014, 21:58:57 »
Prosím o pomoc, už jsem z toho vážně vyčerpaný ...

To věřím, ale bude to tím, žes to vzal za špatný konec.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.