Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ODF ve veřejné správě  (Přečteno 4028 krát)

matee

• Aktivní člen
  • *
ODF ve veřejné správě
« kdy: 19 Února 2014, 10:50:35 »
z minulosti si pamatuji, že běžela kampaň za používání ODF ve veřejný zprávě. Web, dopis, odkaz na zákony atd... Existuje to ještě dnes?
Náš ouřad začal na desku dávat oznámení v DOCX a z toho si moc nepočtu :D
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon
S linuxem jde vše, ale nikdy ne hned:)

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:ODF ve veřejné správě
« Odpověď #1 kdy: 19 Února 2014, 11:23:11 »
A proč to neukládají přímo z MS office do ODF nechápu? Kdyby alespoň používali univerzální PDF. ::)

Doufám že k té uřední desce dávají alespoň odkaz na stažení MS office zdarma. :D
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #2 kdy: 19 Února 2014, 11:36:48 »
Bohuzel, *x jsou standardizovane podobne jako ODF... takze 106/strojove zpracovani to vyhovuje.

Urcite ty MSofti formaty neodpovidaji CSN, ale to ODF taky ne, takze... smolik.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #3 kdy: 19 Února 2014, 13:38:12 »
s .docx by melo jit normalne manipulovat v nejake soucasne verzi libreoffice/openoffice
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #4 kdy: 19 Února 2014, 13:41:16 »
s .docx by melo jit normalne manipulovat v nejake soucasne verzi libreoffice/openoffice

JJ, jde... nějak nevidím nikde problém.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

ludolph

• Host
« Odpověď #5 kdy: 19 Února 2014, 14:08:20 »

To snad ne!?
Pokud originalni docx vytvoreny v MSO 2003 a vyse obsahuje jen trochu slozitejsi formatovani, nebo napr. vlozene obrazky vytvorene primo malovatky ve wordu (napr. vyvojove diagramy a pod.), nebo tabulky, tak to v LibreOffice dopada dost spatne a to tak, ze je to casto skoro nepouzitelne. Tuhle zkusenost ma kazdy, kdo nekdy zkousel v LibreOffice otevrit jen trochu komplexnejsi originalni docx dokument. Nemluvim o takrka holem textu, ktery vetsinou produkuji urednici, tam jsou problemy minimalni nebo zadne. Ale tvrdit, ze LibreOffice nema s originalnimi docx zadne problemy je trochu mimo misu.

Jeste horsi je situace s pptx (PowerPoint), tam vetsinou Libreoffice poskodi prezentaci takrka k uplne necitelnosti. Pominu to, ze systematicky je spatne velikost a typ fontu a nefunguji animace a podobne vychytavky :)
« Poslední změna: 19 Února 2014, 14:11:19 od ludolph »

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #6 kdy: 19 Února 2014, 14:12:58 »

To snad ne!?
Pokud originalni docx vytvoreny v MSO 2003 a vyse obsahuje jen trochu slozitejsi formatovani, nebo napr. vlozene obrazky vytvorene primo malovatky ve wordu (napr. vyvojove diagramy a pod.), nebo tabulky, tak to v LibreOffice dopada dost spatne a to tak, ze je to casto skoro nepouzitelne. Tuhle zkusenost ma kazdy, kdo nekdy zkousel v LibreOffice otevrit jen trochu komplexnejsi originalni docx dokument. Nemluvim o takrka holem textu, ktery vetsinou produkuji urednici, tam jsou problemy minimalni nebo zadne. Ale tvrdit, ze LibreOffice nema s originalnimi docx zadne problemy je trochu mimo misu.

Jeste horsi je situace s pptx (PowerPoint), tam vetsinou Libreoffice poskodi prezentaci takrka k uplne necitelnosti. Pominu to, ze systematicky je spatne velikost a typ fontu a nefunguji animace a podobne vychytavky :)

Bavili jsme se o úřední desce, viz první příspěvek. Proto jsem odpověděl, tak jak jsem odpověděl. Budeme-li se bavit o "ucelenější" práci v kancelářských balících, tak již situace není zdaleka tak růžová a budu s vámi souhlasit.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #7 kdy: 19 Února 2014, 14:25:57 »

To snad ne!?

Bavili jsme se o úřední desce, viz první příspěvek. Proto jsem odpověděl, tak jak jsem odpověděl. Budeme-li se bavit o "ucelenější" práci v kancelářských balících, tak již situace není zdaleka tak růžová a budu s vámi souhlasit.

No u nás svého času visela na úřední desce vytištěná PP prezentace "Nový územní plán"
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

ludolph

• Host
« Odpověď #8 kdy: 19 Února 2014, 14:29:29 »
Jeste poznamka:

zkuste navstivit libovolny pocet urednich desek obecnich uradu kdekoli v cesku. Jsem si jist, ze drtiva vetsina (>90-95%) oznameni bude dostupna v PDF formatu. Hlavnim duvodem je prave fakt, ze byly dlouhodobe problemy s oteviranim originalnich dokumentu ve formatech doc a docx resp. jinych proprietarnich zverstev.

Takze pokud to nekde jeste nedelaji, je na obcanech, aby obecni urad durazne pozadali o vystavovani oznameni ve formatu PDF, ktery temito problemy z principu netrpi. 

Prechod na ODF neni reseni, pokud to nebude celostatne koordinovana akce. Vzhledem k tomu, ze nase statni sprava jede z 99.9% na produktech Microsoftu, tak to moc slibne nevidim a zbyva fakt jen to PDF.
« Poslední změna: 19 Února 2014, 14:33:09 od ludolph »

ludolph

• Host
« Odpověď #9 kdy: 19 Února 2014, 14:53:27 »

No a prave i s oznamenimi na uredni desce ma autor tohoto prispevku problem:

z minulosti si pamatuji, že běžela kampaň za používání ODF ve veřejný zprávě. Web, dopis, odkaz na zákony atd... Existuje to ještě dnes?
Náš ouřad začal na desku dávat oznámení v DOCX a z toho si moc nepočtu :D

Nechce se mi verit, ze by se nepokusil ty soubory otevrit v LibreOffice. Matee, mohl by jsi nam to upresnit?

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 19 Února 2014, 18:25:47 »
http://www.osek.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=11298&id_dokumenty=7270
mapa je rozhozená...

Problém není, že by to nešlo vůbec. Ale když jsem to viděl vzpomněl jsem si na kampaň, která kdysi za ODF běžela.

§4
Poskytování informací
(2) Informace poskytovaná zveřejněním se poskytuje ve všech formátech a jazycích, ve kterých byla vytvořena. Pokud je taková informace zveřejněna v elektronické podobě, musí být zveřejněna i ve formátu, jehož specifikace je volně dostupná a použití uživatelem není omezováno.

Podle mě docx nebo xlsx jsou omezující, protože spolehlivě fungují jen v MS -> nutí mě použít MS

Na základě toho třeba ČSSZ, začala používat dokumenty ODF, ale koukám, že teď už je tam taky nemají.
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #11 kdy: 19 Února 2014, 18:49:45 »
§4
Poskytování informací
(2) Informace poskytovaná zveřejněním se poskytuje ve všech formátech a jazycích, ve kterých byla vytvořena. Pokud je taková informace zveřejněna v elektronické podobě, musí být zveřejněna i ve formátu, jehož specifikace je volně dostupná a použití uživatelem není omezováno.

Podle mě docx nebo xlsx jsou omezující, protože spolehlivě fungují jen v MS -> nutí mě použít MS

Jenže standardizační materiály jsou volně dostupné. Že neexistuje jiná než MSO implementace je nezávislý problém.

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 19 Února 2014, 21:36:16 »
Jenže standardizační materiály jsou volně dostupné. Že neexistuje jiná než MSO implementace je nezávislý problém.

Pokud je OOXML otevřený, proč není implementován do Libre/OpenOffice?

už asi vím co hledám. Myslím, že to byla nějaká česká verze webu k document freedom day

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #13 kdy: 19 Února 2014, 22:49:33 »

Pokud je OOXML otevřený, proč není implementován do Libre/OpenOffice?

Protože je stejně tak hnusný, že se to nikomu nechce/neumí implementovat líp.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.