Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace ubuntu  (Přečteno 1369 krát)

loksa2

• Návštěvník
Instalace ubuntu
« kdy: 25 Února 2014, 11:11:16 »
Ahoj všem,

chci si nainstalovat ubuntu jako hlavní operační systém. Zkoušel jsem ubuntu jako druhý os (první windows) a byl jsem spokojen. Chtěl jsem tedy přejít jen na ubuntu. Při instalaci se objevovaly několikrát chyby a tak jsem zkusil nainstalovat Debian, při instalaci Debian jsem zformátoval celý disk, ale debian se nenainstaloval a nyní jsem bez os...Vypálil jsem ubuntu na dvd v iso formátu, nastavil bootování z cd/dvd mechaniky. Dal jsem cd ubuntu do mechaniky, systém se rozjel, ale po chvilce na mně hledí černá obrazovka a blikající kurzor, zkoušel jsem zmáčknout F1 - F10 i jiné kombinace a nic...

Prosím tedy o radu, co jsem udělal špatně a jak to napravit.

Děkuji.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Instalace ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 25 Února 2014, 11:48:43 »
Co máš za počítač...
Jakou verzi Ubuntu jsi bootoval...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

loksa2

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Února 2014, 11:55:36 »
Mám Starší notebook Acer TravelMate 2200, Intel 2,93 GHz, HDD 40G, RAM 1215 MB, VGA ATI UMA.
Zkoušel jsem Ubuntu 12.04.4.

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 25 Února 2014, 12:41:03 »
Zkoušel jsem ubuntu jako druhý os (první windows) a byl jsem spokojen.
Hmm, na 40 GB disku mať dva OS nie je bohvie čo. Neviem teda v akom pomere boli vyčlenené oddliely pre Win + Ubuntu, ale keď sa to tak vezme, tak 20 GB pre Win + základné programy je veľmi málo a systém musel byť neskutočne pomalý.
Ďalšou otázkou by mohlo byť, ako bolo Ubuntu vedľa Win nainštalované. Išlo o riadnu inštaláciu alebo o inštaláciu cez WUBI?
Citace
Dal jsem cd ubuntu do mechaniky, systém se rozjel, ale po chvilce na mně hledí černá obrazovka a blikající kurzor
Tak v tomto prípade bude treba zmeniť bootovacie parametre (vyskúšať napr. nomodeset). Podľa uvedených parametrov by som na PC nainštaloval niečo ľahšie ako Ubuntu. Ak však Live Systém pôjde v pohode, tak by nemal byť problém ani s Ubuntu.

loksa2

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Února 2014, 13:02:18 »
Tak vyřešeno. Zkoušel jsem ješte Live verzi slaxu a ta se nabootovala bez problémů, tak jsem věděl, že chyba není v pc. Zkusil jsem teda ještě jednou vypálit dvd a povedlo se hned na poprvé. Tak mám ubuntu jdu se s ním učit  ;) .

Díky za pomoc.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.