Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lze přejít z verze pro 32 bit na 64 bit?  (Přečteno 5630 krát)

Jaroslav Šolc

• Návštěvník
Lze přejít z verze pro 32 bit na 64 bit?
« kdy: 27 Února 2014, 22:59:31 »
Mám dva dotazy:

1) Dcera má PC, na kterém je poslední 32bit verze Ubuntu - viz příloha hostujici.jpg-, ale HW údajně zvládne 64 bit verzi -viz příloha HW-Ad.txt-. Lze nějak přejít na 64 bit , tak aniž by se vymazalo původní nastavení a aplikace? (Snažil jsem se jí systém zatraktivnit pomocí wbar a dalo mi to dost práce).

2) Zvládne potom VirtualBox legální Win64 ? - musím kvůli ní, aby neměla problémy ve škole, bohužel tento systém hostovat. Rozhodně ho nechci jako hostující.

Díky za odpověď. J. Šolc

[příloha smazaná administrátorem]

janek-m

• Host
Re:Lze přejít z verze pro 32 bit na 64 bit?
« Odpověď #1 kdy: 27 Února 2014, 23:19:15 »
1) Dcera má PC, na kterém je poslední 32bit verze Ubuntu - viz příloha hostujici.jpg-,
Podľa obrázka ide o Kubuntu
Citace
Lze nějak přejít na 64 bit , tak aniž by se vymazalo původní nastavení a aplikace? (Snažil jsem se jí systém zatraktivnit pomocí wbar a dalo mi to dost práce).
Pokiaľ je vytvorený samostatný /home oddiel, tak stačí 64-bit systémom preinštalovať /root oddiel a ostatné oddiely opäť potvrdiť. V tomto prípade zostanú zachované užívateľské nastavenia a aj niektoré programy.

Na Vašom mieste by som to zatiaľ nechal tak ako je, nakoľko je na HDD Kubuntu 13.10 ( podpora do júla 2014) a nainštaloval by som už novú LTS verziu, ktorá vyjde cca o dva mesiace (podpora 5 rokov) Okrem toho si nemyslím, že by 32. bit. verzia bola nejak menej hodnotná a pokiaľ ide všetko ako má, nie je čo riešiť.
Citace
Zvládne potom VirtualBox legální Win64 ?
Pokiaľ to zvláda teraz, mal by aj potom, po inštalácii 64-bit. systému
« Poslední změna: 27 Února 2014, 23:33:17 od janek-m »

Jaroslav Šolc

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Února 2014, 07:25:42 »
Díky, pokaždé po startu to reportuje nějaký vnitřní problém, i když jinak vše běží

hostovaný SW tam chci teprve koupit, předběžně mám vyzkoušeny jen Win XP -ovšem jde o klon 32 bit verze. Mám tedy koupit 64 bit hostovaný OS,  jak mi na základě HW nabízejí? Netuším totiž, zda to, je-li hostující OS 32 bit nebo 64 bit má vliv na možnosti Virtualboxu hostovat OS 64 bit

Wbar mi po případné přeinstalaci na 64bit Ubuntu asi nezůsatane, že?  Měl jsem na mysli zda není nějaká možnost přejít na 64bit něco jako je třeba povýšení systému za chodu PC. To tady nějak nepůjde ?

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 28 Února 2014, 08:00:08 »
Pokaždé po startu to reportuje nějaký vnitřní problém, i když jinak vše běží
Ak ide všetko ako má, tak crash report je možné deaktivovať príkazom
Kód: [Vybrat]
sudo stop apport
Citace
hostovaný SW tam chci teprve koupit, předběžně mám vyzkoušeny jen Win XP -ovšem jde o klon 32 bit verze. Mám tedy koupit 64 bit hostovaný OS,  jak mi na základě HW nabízejí?
Či používať 32 bit. alebo 64 bit. hosťujúci OS závisí od toho, či Váš PC - lepšie povedané vstavané CPU podporuje virtualizáciu. To zistíte príkazom:
egrep '(vmx|svm)' /proc/cpuinfo Ak sa vo výpise objaví
fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc nonstop_tsc extd_apicid pni monitor cx16 popcnt lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw ibs skinit wdt npt lbrv svm_lock nrip_savetak CPU podporuje virtualizáciu (výpis z môjho PC). Ak by sa objavilo niečo podobné:
VT-x features locked or unavailable in MSR.
(VERR_VMX_MSR_LOCKED_OR_DISABLED)
Tak treba nainštalovať 32. bit. hosťujúci OS.
Citace
Měl jsem na mysli zda není nějaká možnost přejít na 64bit něco jako je třeba povýšení systému za chodu PC. To tady nějak nepůjde ?
Ak myslíte povýšenie systému cez Správcu aktualizácií, tak nie.
Citace
Wbar mi po případné přeinstalaci na 64bit Ubuntu asi nezůsatane, že?
To neviem.

Jaroslav Šolc

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Února 2014, 18:41:12 »
egrep '(vmx|svm)' /proc/cpuinfo

konzole mi nevypíše vůbec nic ..... ????

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 28 Února 2014, 19:58:24 »
egrep '(vmx|svm)' /proc/cpuinfo
konzole mi nevypíše vůbec nic ..... ????

Musí urobiť výpis, robil som z uvedeného príkazu pre Vás výpis (ako vzor) z môjho PC. Skopírujte ešte raz príkaz do terminálu a ENTER.

Jaroslav Šolc

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 01 Března 2014, 13:38:48 »
Aha, já myslel, že mi to má vypsat do konzole, je tam:

flags      : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good nopl aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm dtherm

Nicméně VirtualBox mi píše, že detekuje jen i686 CPU, zkoušel jsem  64 bit Ubuntu

Znamená to tedy, že VirtualBoX umí pracovat jen s 32bit hostovanými OS?

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 01 Března 2014, 13:54:59 »
podívej se do biosu jestli nemáš deaktivovanou virtualizaci (VT-x) to by pak VB jel na softwarové 32bit virtualizaci

janek-m

• Host
« Odpověď #8 kdy: 01 Března 2014, 14:08:06 »
podívej se do biosu jestli nemáš deaktivovanou virtualizaci (VT-x) to by pak VB jel na softwarové 32bit virtualizaci
Virtualizáciu má predsa povolenú, keby nemal, tak mu vyskočí hláška, ktorú som uviedol vyššie.
Nicméně VirtualBox mi píše, že detekuje jen i686 CPU, zkoušel jsem  64 bit Ubuntu
Znamená to tedy, že VirtualBoX umí pracovat jen s 32bit hostovanými OS?
VB by nemal mať problém pracovať aj s hosťovským  64 bit. systémom. Ak sa však objavujú chybové hlášky, tak tam nainštalujte 32 bit. systém. Ja mám tiež vo VB 32 bit. systém.

martyj

• Závislák
  • Don't buy a new PC, download a better one !
« Odpověď #9 kdy: 01 Března 2014, 14:11:28 »
Ve verzi 4.3 je nějaký bug : https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=6&t=57871

nemáš náhodou tuhle verzi?
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 01 Března 2014, 14:14:14 »
Nevidím důvod proč trváš furt na 64bit hostovaném os ve virtualboxu?!
Je jedno zda koupíš 64 nebo 32bit Windows, licenční klíč se vztahuje na Windows bez ohledu bitové verze os.

EDIT: doufám že jsi instaloval Virtualbox z repositářů!
https://apps.ubuntu.com/cat/applications/hostedvirtualbox/
« Poslední změna: 01 Března 2014, 14:18:27 od RRadek Neužil »
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

martyj

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 01 Března 2014, 14:17:45 »
Je jedno zda koupíš 64 nebo 32bit Windows, licenční klíč se vztahuje na Windows bez ohledu bitové verze os.

Pokud se nepletu, tak např. Windows 7 32bit rozpoznají pouze 2 GB RAM, což může být v některých případech problém.
« Poslední změna: 01 Března 2014, 14:21:29 od RRadek Neužil »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 01 Března 2014, 14:22:15 »

Pokud se nepletu, tak např. Windows 7 32bit rozpoznají pouze 2 GB RAM, což může být v některých případech problém.

32bit Win poznají 3 až 3,5GB RAM ale to je jedno když to chce do virtualboxu kde nastaví tak cca max 1,5 vzhledem k tomu že má celkem jen 3GB RAM ;)

ps: pardon. omylem jsem klikl na editovat tvůj příspěvek namísto citovat :)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

janek-m

• Host
« Odpověď #13 kdy: 01 Března 2014, 14:26:20 »
Vo VB je to úplne irelevantné, nakoľko viac ako 1000 MB aj tak hosťovskému systému nemôže zakladateľ témy priradiť. Ak som dobre pozrel info o HW, tak má v PC 3GB RAM. Ak by dal vo VB viac, rapídne to spomalí celý PC.

EDIT// RRadek bol rýchlejší  :) Prečo sa mi však neobjavila hláška ako zvyčajne, že niekto odpovedal na príspevok a či môj nechcem upraviť??
« Poslední změna: 01 Března 2014, 14:29:37 od janek-m »

martyj

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 01 Března 2014, 14:30:41 »
Máte pravdu pánové, přehlédl jsem to.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 01 Března 2014, 14:36:08 »
EDIT// RRadek bol rýchlejší  :) Prečo sa mi však neobjavila hláška ako zvyčajne, že niekto odpovedal na príspevok a či môj nechcem upraviť??

Protže jsem *censored* a omylem jsem jako správce editoval předchozí příspěvek a všiml jsem si toho až po odeslání tak až potom jsem to začal opravovat a mezi tím jsi napsal ty...  :D

Jaroslav Šolc

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 01 Března 2014, 15:03:21 »
Instaloval jsem z repozitářů (přes Centrum Ubuntu softwaru, pak přes Synaptic, kde jsem přidal všechny ostatní  baličky s označením VirtualBox - všechny mají v popisu "x86 virtualization solutin"). Verze 4.2.16_Ubuntu r86992

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 01 Března 2014, 15:17:35 »
Vše jsi tedy udělal správně a můžeš se pustit do instalace windows 32bit ;)

Jen se zeptám zda jsi si už přidal vboxusers viz naše wiki. Pokud ne tak se to dělá.
sudo usermod -G vboxusers -a uživatelské_jménoje to proto aby ti fungovali bez problémů USB porty atd... ;)

Více informací zde.
http://wiki.ubuntu.cz/Virtualizace/VirtualBox

Jaroslav Šolc

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 01 Března 2014, 17:54:42 »
Dík, teď právě   :), jen nevím k čemu to ???

Pochopil jsem teda srávně, že VitualBox je nástroj pro virtualizaci pouze 32 bit OS?  Nemá cenu se pokoušet instalovat 64 bit?

martyj

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 01 Března 2014, 18:00:23 »
Dík, teď právě   :), jen nevím k čemu to ???

Pochopil jsem teda srávně, že VitualBox je nástroj pro virtualizaci pouze 32 bit OS?  Nemá cenu se pokoušet instalovat 64 bit?

To ne, ale je otázka k čemu by bylo virtualizovat 64-bitový systém na tomhle železe.

Jaroslav Šolc

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 01 Března 2014, 18:11:41 »
Bezva, to jsem potřeboval slyšet.

Jaroslav Šolc

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 01 Března 2014, 20:43:15 »
Nicméně pořád nevím proč, když se pokouším zkoušet to 64bit Ubuntu, píše mi to:

This Kernel requirew X86-64 CPU, but only detected an i686 CPU    ?

Hostitelský Ubutu je instalován z obrazu: ubuntu-13.10-desktop-amd64.iso,

proč hostovaný odsud instalován být nemůže?

martyj

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 01 Března 2014, 20:49:00 »
Takže chcete virtualizovat Ubuntu, nebo Windows ? Nějak jsem to teď nepochopil.
« Poslední změna: 01 Března 2014, 20:54:13 od martyj »

Jaroslav Šolc

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 01 Března 2014, 21:06:37 »
Chci hostovat Windows, kvůli dceři, protože ji škola i příbuzní vymývají hlavu, že nemá plnohodnotný systém a ona je navíc ve věku, kdy musí jít nutně do opozice. Jen se prostě potřebuj rozhodnout co koupit .... proto zkouším hostovat nějaký 64 bit sys co mám, a tím je Ubuntu. Prodejce mi totiž doporučil Windows 64 bit, ale když si nevím rady s Ubuntu 64 bit, asi mi nezbyde než koupit od něj 32 bit Windows a k tomu MS Office, aby dcera nebyla ve stresu, že to má jinak než ve škole...

martyj

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 01 Března 2014, 21:12:29 »
Chci hostovat Windows, kvůli dceři, protože ji škola i příbuzní vymývají hlavu, že nemá plnohodnotný systém a ona je navíc ve věku, kdy musí jít nutně do opozice. Jen se prostě potřebuj rozhodnout co koupit .... proto zkouším hostovat nějaký 64 bit sys co mám, a tím je Ubuntu. Prodejce mi totiž doporučil Windows 64 bit, ale když si nevím rady s Ubuntu 64 bit, asi mi nezbyde než koupit od něj 32 bit Windows a k tomu MS Office, aby dcera nebyla ve stresu, že to má jinak než ve škole...

Ok, ale budu citovat radka "Je jedno zda koupíš 64 nebo 32bit Windows, licenční klíč se vztahuje na Windows bez ohledu bitové verze os"

Navíc mě nenapadá důvod proč tam nahrávat 64-bitový systém, vzhledem k výbavě. Ale pokud ho tam za každou cenu chcete, napište tu hlášku co to píše do googlu a určitě na něco přijdete. Já už nedokážu víc poradit. Osobně bych to řešil 32-bitovou verzí....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.