Tibore, v Gparted vidíme vlastně jen disk, ale v Disk Utility filesystem.squashfs 722 MB - není to soubor vytvořený ze spuštěného Live Desktop CD? Možná amatérská otázka...
Omlouvám se za zdržení v odpovědi. Ale taky musím pracovat...
Nicméně. Dovolím si navrhnout "přesný"postup jak to dělám já na nových laptopech "bez" OS s nějakým FreeDOS/Ubuntu a pod. Když tam potřebuji dostat Windows či něco jiného.
FM1989 nemáš pomalejší myšlení, avšak díky "deformaci" z Windows používáš, resp. nerozumíš, slovům co zde píší ostatní. Linux má více příkazů.
Takže udělal bych toto (a prosím nesmát se - je to odzkoušený postup)
1. LiveCD s Ubuntu, nastartovat gparted a dát SMAZAT/DEL partition a to všechny které existují. Nezapomenout dát POUŽÍT --- formátování je jiný příkaz-- ve windows funguje jinak. - pak RESTART - disk je holý
pokud to nepůjde z LiveCD vymontuj HDD a udělej to na jiném PC
2. na takto zrušené partion - tzn. všechny /SDA partition musí být zrušeny - tzn. nepřiřazený HDD. pak buď:
A) pusť instalaci W7- naformátuje to HDD a nainstaluje
B) pusť instalaci Ubuntu 12.04 s použití volby instalace na celý disk - pro začátek nech ať udělá si partition sám.
osobně se přikláním pro A) neboť projede-li instalace vč.startu W7 v pohodě, je vyhráno a pak lze použít B) s tím, že NAHRADIT komplet instalaci W7 za Ubuntu.
Je možné, že ti instalace serverové distribuce vyrobila nějaké LVM (či jakého šlaka se to jmenuje) a nebo tam je GPT
u A) totiž W7 se na GPT nenainstaluje, ale umí to zrušit, elegantně, s tím, že dáš zrušit partition, pak vyskočíš z instalace a pustíš instalaci znovu W7 a pak to jede.
Rozumím, že se teď někteří popadají za břicho jaký to nesmysl jsem napsal, že to jde rozhodně jinak. Ale pro ty smějící se, píšu návod Windwsáka pro Windowsáka. Navíc na mnohé laptopy co si lidi koupí "bez" OS pak chtějí Windows, takže se s těmi GPT či EXT partitions potýkám docela často.
A když to nejde jednoduše, použijme Wsystém. Je to sice kostrbaté, ale bohužel to funguje.
Ještě je FM1989 jedna alternativa. Zabal ten HDD z laptopu do krabice a pošli mi ho. Já to strčím do svého laptopu a nainstaluju tam standartní verzi Ubuntu 12.04 (jestli budeš chtít tak i s OSX theme) na jiném laptopu. Na 98% ti pak ta instalace na tvém laptopu pojede bez jakýchkoliv problémů, protože linux JE přenosný

A i kdyby nic, tak se pak dá ta instalace opravit, upravit či přeinstalovat jednoduše.
A nebo taky můžeš použít jinou alternativu, vyndej ten HDD z laptopu, strč ho do jiného PC (nezapomeň odpojit v něm všechny jiné HDD) a prostě to nainstaluj na jiném PC-pochopitelně s obdobnými parametry hlavně v RAM (více nevadí, méně by mohl být problém)
Chápu, že je to kostrbatější řešení, ale funkční a efektivní.