Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lenovo B590 - potíže s instalací Ubuntu 12...  (Přečteno 8533 krát)

fm1989

• Návštěvník
Lenovo B590 - potíže s instalací Ubuntu 12...
« kdy: 09 Března 2014, 15:16:01 »
Dobré odpoledne,

pořídil jsem si notebook Lenovo B590 (jako mateřský OS jen DOS), kde by měl šlapat Ubuntu 12.... V podstatě nemám s Linuxy žádné zkušenosti, takže jsem poněkud amatérsky začal s instalací Server Ubuntu místo Desktop Ubuntu. Poté jsem teprve chtěl instalovat Ubuntu z Desktop CD a kromě toho, že se mi nedaří připojit k netu, se mi instalace seká vždy o onoho prvního pokusu, kdy se mě to zeptalo na čtení z nějakého souboru (nesouvisí to s tím server CD?).

Nerad bych se Ubuntu kvůli prvotním nesnázím vzdal, tak budu moc rád za Vaše rady prosím! :-)

Díky,
Patrik

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
Re:Lenovo B590 - potíže s instalací Ubuntu 12...
« Odpověď #1 kdy: 09 Března 2014, 16:40:09 »
Dobré odpoledne,

pořídil jsem si notebook Lenovo B590 (jako mateřský OS jen DOS), kde by měl šlapat Ubuntu 12.... V podstatě nemám s Linuxy žádné zkušenosti, takže jsem poněkud amatérsky začal s instalací Server Ubuntu místo Desktop Ubuntu. Poté jsem teprve chtěl instalovat Ubuntu z Desktop CD a kromě toho, že se mi nedaří připojit k netu, se mi instalace seká vždy o onoho prvního pokusu, kdy se mě to zeptalo na čtení z nějakého souboru (nesouvisí to s tím server CD?).

Nerad bych se Ubuntu kvůli prvotním nesnázím vzdal, tak budu moc rád za Vaše rady prosím! :-)

Díky,
Patrik
Patriku, takové drobné otázky na úvod:

1. proč chceš instalovat server edition když nevím o linuxu nic ?
2. jakou verzi Ubuntu jsi stáhnul a chceš instalovat ?  = pro úplné nováčky je doporučeno použít verzi 12.04 LTS
3. jaký typ OS hodláš instalovat ? 32bit nebo 64bit ?
4. tvoje problémy s instalací budou způsobeny nejspíše tím, že jsi nenastavil řádně BIOS před instalací, používáš špatné médium, a především přistupuješ k tomu jako k windowsům.

K tomu Lenovo, sic jsem jej neviděl, ale můj předpoklad je ten, že byl dodán s FreeDOS a to znamená, že se musíš prvně zbavit partition s tímto OS. Neboť jinak tam je trochu obtížnější dostat to co chceš.
Následně je potřeba nastavit správně UEFI BIOS atd...

Takže začal bych odpověďmi na výše uvedené otázky.
Předpokládám, že když už tak stahuješ ISO z www.ubuntu.cz
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS --- OSX Theme Lion ---

fm1989

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Března 2014, 23:21:52 »
Díky za reakci!

V první řadě mě zaskočilo toto: na základě čeho konkrétně soudíš, že k tomu přistupuju jako k Windowsům? :-) Ačkoli vzhledem k tomu, že Win používám cca 15 let, budu pochopitelně dosti poznamenán. :-)

1) Server edition jsem instaloval ve spěchu a v jakési naivitě, to byla trapná chyba a brzy jsem pochopil, co ten popis vlastně znamenal. Zkrátka jsem u shánění verze pro vypálení spěchal a dělal u toho x dalších věcí, což není ideální a radši to nebudu rozepisovat. :-)

2) Lenovo B590 jen kompatibilní právě jen s tím 12.04, takže proto shodou okolností zrovna toto. O Ubuntu mám pár základních informací a za poslední den i příjemné zkušenosti s Desktop CD (v rámci možností už správným).

3) Já si nejsem na základě popisu mého notebooku úplně jistý, zda spadám do kategorie 64bit, tak jsem si radši stáhnul PC (Intel x86) desktop CDm, takže asi spíš 32.

4) Jsou to všechny ty důvody nebo třeba jen některé z nich? :-) S BIOSem jsem pořádně nepracoval, ani nepamatuju.

No a ten "vtip" teď vidím v tom, že první instalace by se možná byla bývala i zdařila. Od té první už se k tomu bodu ani nedostanu, prostě se to třeba na půl hodiny sekne...

Budu moc rád za nějaké řešení, které určitě existuje. Tenhle OS mě fakt oslovil z mnoha důvodů.

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 09 Března 2014, 23:41:44 »
Citace
3) Já si nejsem na základě popisu mého notebooku úplně jistý, zda spadám do kategorie 64bit, tak jsem si radši stáhnul PC (Intel x86) desktop CDm, takže asi spíš 32.

Tu treba rozlišovať, či je to NTB s klasickým biosom, alebo s UEFI. Ak s UEFI tak sa musí inštalovať 64 bit. verzia - pozri obr. úvodnej obrazovky: obr. 1 . klasický bios, obr. 2 - UEFI.

Citace
4) Jsou to všechny ty důvody nebo třeba jen některé z nich? :-) S BIOSem jsem pořádně nepracoval, ani nepamatuju.
Netreba robiť žiadne nastavenia iba prehodiť poradie bootovania, aby sa načítal OS buď z DVD alebo z Live USB. Ale to ste zrejme urobili, keďže píšete o pokuse o inštaláciu.
Citace
No a ten "vtip" teď vidím v tom, že první instalace by se možná byla bývala i zdařila. Od té první už se k tomu bodu ani nedostanu, prostě se to třeba na půl hodiny sekne...
Nabootujte Live systém a otvorte terminál (Ctrl + Alt + T) a postnite sem ešte výpisy z:
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l (malé L)
sudo parted -l

Výpisy sem skopírovať a dať do "code" (označiť text a klik na #)

EDIT// a treba ešte upresniť, či na NTB bude iba Ubuntu alebo dualboot (Win + Ubuntu)

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 09 Března 2014, 23:43:46 od janek-m »

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
« Odpověď #4 kdy: 10 Března 2014, 08:43:34 »
Díky za reakci!
V první řadě mě zaskočilo toto: na základě čeho konkrétně soudíš, že k tomu přistupuju jako k Windowsům? :-) Ačkoli vzhledem k tomu, že Win používám cca 15 let, budu pochopitelně dosti poznamenán. :-)
No protože k tomu přistupuje jako k windowsu každý dlouhodobý uživatel windows. Prostě jsme tím poznamenaní.
Měl jsem stejné problémy na počátku.
Odvykal jsem si půl roku. Největší problém jsem měl s instalací tiskáren. Zbytečné hledání ovladačů a pod.

1) Server edition jsem instaloval ve spěchu a v jakési naivitě, to byla trapná chyba a brzy jsem pochopil, co ten popis vlastně znamenal. Zkrátka jsem u shánění verze pro vypálení spěchal a dělal u toho x dalších věcí, což není ideální a radši to nebudu rozepisovat. :-)
;D 8) ;)  njn, to se stává. Já zase první instalaci dělal z alternativního... pochopitelně se to nezdařilo.
Navíc jsem to nainstaloval na HDD spolu s Windows, a pak hýbal s partition a bylo  vymalováno.

2) Lenovo B590 jen kompatibilní právě jen s tím 12.04, takže proto shodou okolností zrovna toto. O Ubuntu mám pár základních informací a za poslední den i příjemné zkušenosti s Desktop CD (v rámci možností už správným).
To sice nevím, ale 12.04 je dobrá volba. Linux je návykový. Navíc pokud tam dáš třeba OSX theme... pak můžeš machrovat, že máš na Lenovo MAC OS

Tak vyzkoušíš to velmi jednoduše. Stáhneš Live CD s 64bit verzí a když ti to nastartuje pak můžeš mít 64bit verzi Ubuntu.
Je to praktičtější. V podstatě kromě Philipsu ze kterého teď píšu (ten 64bit nedá) mám už všude 64bit verze OS.

Bohužel u nových laptopů je nutno se s biosem seznámit  a podívat se na to. Vypnout Secure BOOT, a vyhnout se UEFI, resp. nastavit Legacy.

Nemáš-li na HDD žádná data. Tak začni znovu. Odstranit všechny partition, nechat čistý disk, a spustit instalaci znovu.
Ale v první řadě musíš vyřadit Secure BOOT a nastavit HDD na Legacy OS a to vše v BIOSu.

Budu moc rád za nějaké řešení, které určitě existuje. Tenhle OS mě fakt oslovil z mnoha důvodů.
Se ti ani nedivím.

Odkud jsi ? Možná by se ti vyplatilo si najít nějakého linuxáka a nechat ho aby ti s tím pomohl. Kdyby jsi byl z moravy mohu ti pomoci já. V praze je na to dokonce Ubuntí spolek.

--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS --- OSX Theme Lion ---

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 10 Března 2014, 09:19:48 »
Vypnout Secure BOOT, a vyhnout se UEFI, resp. nastavit Legacy......Ale v první řadě musíš vyřadit Secure BOOT a nastavit HDD na Legacy OS a to vše v BIOSu.
V NTB bez operačného systému pravdepodobne nebude zaktivovaný SECURE BOOT (ale pri Lenove si človek nemôže byť istý). UEFI je už beznou súčasťou nových biosov. Treba to akceptovať a nevracať sa späť v čase. Ja nevidím dôvod, prečo by mal nastavovať už z hladiska času starý Legacy mód. Netvrdím, že nemôže, ale v tom prípade by nebolo na škodu preformátovať celý HDD a vybrať tabuľku oddielov msdos (nie je samozrejme podmienkou), tá je teraz pravdepodobne GPT → to ukáže výpis parted -l, či je to tak alebo nie. Čiže bez konkrétnych informácií, by som bol v nejakých konkrétnych návrhoch opatrnejší.  ;)

Inštalácia Ubuntu v režime UEFI bude takmer totožná ako v Legacy móde, je len potrebné ako prvú vytvoriť cca 100 MB zavádzaciu oblasť efi a až potom /root, swap, /home (ručné delenie disku)

Odporúčam prezrieť si Blog Ubuntu, kde sú ukážky inštalácie Ubuntu na NTB bez OS

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
« Odpověď #6 kdy: 10 Března 2014, 10:57:03 »
V NTB bez operačného systému pravdepodobne nebude zaktivovaný SECURE BOOT (ale pri Lenove si človek nemôže byť istý). UEFI je už beznou súčasťou nových biosov. Treba to akceptovať a nevracať sa späť v čase. Ja nevidím dôvod, prečo by mal nastavovať už z hladiska času starý Legacy mód. Netvrdím, že nemôže, ale v tom prípade by nebolo na
Obávám se, že se setkávám spíše s aktivovaným secure boot.
Nevím přesně, ale při aktivované UEFI mi na nový PC (deska a vše ostatní) nenaběhnulo Ubuntu 12.04 32bit. Ale 64bit ano. 

škodu preformátovať celý HDD a vybrať tabuľku oddielov msdos (nie je samozrejme podmienkou), tá je teraz pravdepodobne GPT → to ukáže výpis parted -l, či je to tak alebo nie. Čiže bez konkrétnych informácií, by som bol v nejakých konkrétnych návrhoch opatrnejší.  ;)
Tak to rozhodně. Nemám sice nic proti GPT, ale dost často to dělá problémy pokud chceš instalovat jiný OS než je originál od výrobce.
Zrušit partition se vyplatí vždy. Jestli pak použít staré msdos nebo nové GPT nechám na diskuzi jiných.
Nějak jsem v tomto staromil a vracím se k msdos tabulce.

Inštalácia Ubuntu v režime UEFI bude takmer totožná ako v Legacy móde, je len potrebné ako prvú vytvoriť cca 100 MB zavádzaciu oblasť efi a až potom /root, swap, /home (ručné delenie disku)
To souhlasím. Avšak opravdu se nechci přít, tak nějak se domnívám, že se 12.04 v 32bit moc nemá rádo s UEFI.
A pokud nejsi znalý v linuxu tak instalace systémem klik klik klik se s UEFI moc nedá... Neboť jak píšeš, je třeba ručně rozdělit disk, ale jak to udělat už by měl instalující osoba vědět.
Takže pro úplného začátečníka to možná není nejvhodnější. Pokud tento chce mít systém funkční rychleji, a nemá mnoho času na učení jak to udělat lépe.

Ale to je jen můj názor.

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #7 kdy: 10 Března 2014, 11:52:13 »
Zdravím, Lenovo B590 (s Intel Core i3, 8GB RAM, 500GB HDD) vlastním. Nainstaloval jsem na něj bez problémů tyto verze Ubuntu: 12.04, 13.10 i 14.04; Linux Mint 16 Petra a nyní Fedora 20 - vše 64bitové verze. Takže si myslím, že by s jakýmkoliv nejnovějším Ubuntu neměl být problém.
« Poslední změna: 10 Března 2014, 12:13:38 od Marp »
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

janek-m

• Host
« Odpověď #8 kdy: 10 Března 2014, 12:03:44 »
Nevím přesně, ale při aktivované UEFI mi na nový PC (deska a vše ostatní) nenaběhnulo Ubuntu 12.04 32bit. Ale 64bit ano. 
Pri UEFI je nutné vždy inštalovať 64. bit. systém. 32 bit. nebude fungovať
Citace
Jestli pak použít staré msdos nebo nové GPT nechám na diskuzi jiných. Nějak jsem v tomto staromil a vracím se k msdos tabulce.
Vitaj v klube  ;D U mňa je to to isté.
Citace
A pokud nejsi znalý v linuxu tak instalace systémem klik klik klik se s UEFI moc nedá... Neboť jak píšeš, je třeba ručně rozdělit disk, ale jak to udělat už by měl instalující osoba vědět.
Automatickú inštaláciu som neskúšal, ale mala by fungovať aj s UEFI. Osobne som nikdy nedôveroval tomuto spôsobu inštalácie.
..... Takže si myslím, že by s jakýmkoliv nejnovějším Ubuntu měl být problém.
Pravdepodobne "neměl" být problém.  :)

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #9 kdy: 10 Března 2014, 12:14:09 »
 :D :D :D opraveno, nechápu, jak mi to mohlo vypadnout.
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
« Odpověď #10 kdy: 10 Března 2014, 14:22:05 »
Pri UEFI je nutné vždy inštalovať 64. bit. systém. 32 bit. nebude fungovať
Jsem si to myslel. A myslím si že Fm1989 asi nechal UEFI a Secure BOOT zapnute, ale instaloval 32bit verzi.
To totiž nainstalovat půjde, ale nespustíš to. A to ani u Windows mimochodem.

Citace
Jestli pak použít staré msdos nebo nové GPT nechám na diskuzi jiných. Nějak jsem v tomto staromil a vracím se k msdos tabulce.
Nějak jsem ještě nepřišel na to, v čem by mělo být to GPT lepší. Navíc v podstatě měním disky mezi PC/laptopy a systém zůstává nainstalovaný... reinstalaci dělám jen při přechodu na 64bit verzi...

Automatickú inštaláciu som neskúšal, ale mala by fungovať aj s UEFI. Osobne som nikdy nedôveroval tomuto spôsobu inštalácie.

Přiznávám, že všechny instalace jsem dělal automatem. Jednak když jsem to instaloval, ještě jsem nevěděl jak na to, a když už vím jak na to, jsem líný to dělat jinak, když to funguje....  ;) :D 8)

..... Takže si myslím, že by s jakýmkoliv nejnovějším Ubuntu měl být problém.
Pravdepodobne "neměl" být problém.  :)
Neměl. pokud to bude 64bit verze tak ne.

fm1989

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 10 Března 2014, 23:11:43 »
janek-m (i ostatní): Tak nakonec mám UEFI, ale ani jeden typ obrazovky vlastně neznám, začne mi okamžitě načítat bez zeptání Ubuntu.

I když jsem BIOS nastavil tak, jak říkáte a instaluju 64bit verzi, instalace se kousne úplně stejně. :-/ Nerozházel jsem si to tím server CD a partition disku předtím? Taky vidím problém v tom, že nevím, jak server ubuntu odinstalovat.

[code]ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0x0001ef53

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048      499711      248832   83  Linux
/dev/sda2          501758   976771071   488134657    5  Extended
Partition 2 does not start on physical sector boundary.
/dev/sda5          501760   976771071   488134656   8e  Linux LVM

Disk /dev/sdc: 15.7 GB, 15724707840 bytes
74 heads, 10 sectors/track, 41503 cylinders, total 30712320 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xc3072e18

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdc1   *        8064    30712319    15352128    c  W95 FAT32 (LBA)
ubuntu@ubuntu:~$ 

ubuntu@ubuntu:~$ sudo parted -l
Model: ATA ST500LT012-9WS14 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: msdos

Number  Start   End    Size   Type      File system  Flags
 1      1049kB  256MB  255MB  primary   ext2         boot
 2      257MB   500GB  500GB  extended
 5      257MB   500GB  500GB  logical                lvm

Model: Kingston DataTraveler SE9 (scsi)
Disk /dev/sdc: 15.7GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos

Number  Start   End     Size    Type     File system  Flags
 1      4129kB  15.7GB  15.7GB  primary  fat32        boot, lba

Error: Can't have a partition outside the disk!                           

ubuntu@ubuntu:~$
[/code]

Do začátku by stačil jen Ubuntu. :-D Ale za dualboot bych jednou byl možná i rád...

pocitacovazachranka: Mile mě potěšilo, že jsi začínal dost podobně. :-D Bohužel jsem z Prahy, ale ubuňťácká společnost budiž mi nadějí, pokud by byl můj NTB fakt nějaký začarovaný...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #12 kdy: 10 Března 2014, 23:29:41 »
Citace
Nějak jsem ještě nepřišel na to, v čem by mělo být to GPT lepší. Navíc v podstatě měním disky mezi PC/laptopy a systém zůstává nainstalovaný... reinstalaci dělám jen při přechodu na 64bit verzi...
Taka najbeznejsia vyhoda GPT je vytvorenie 128 primarnych particii bez nutnosti vytvarat rozsirenu particiu.

Co sa tyka vypisov tak by som spravil nove rozdelenie disku.
sda1 particia pre windows
sda2 particia pre data windows
sda3 rozsirena
sda5 / ubuntu
sda6 swap

Mozno este sda7 pre /home ubuntu aby si pri preinstalacii nemusel robit nove nastavovanie programov. Ale to by uz bolo dost vela particii a ubralo by to velkosti ostatnym.

Datovu pre windows uvidis aj z w aj z ubuntu. Otazka je len ci windows nezaberie 2-3 particie pre seba pri instalacii ako to nove w maju vo zvyku.
« Poslední změna: 10 Března 2014, 23:35:46 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

janek-m

• Host
« Odpověď #13 kdy: 10 Března 2014, 23:37:26 »
No podľa výpisov je na HDD už nejaké distro nainštalované. Môže to byť tá serverová verzia?? Ďalej z výpisov vyplýva, že to bolo inštalované v Legacy móde a s tabuľkou oddielov msdos, takže tu je možné použiť klasickú inštaláciu.
Citace
ale ani jeden typ obrazovky vlastně neznám, začne mi okamžitě načítat bez zeptání Ubuntu
Je to tým, že je vytvorený Live USB a tam to vyzerá trochu inak. Cez čo bol vytvorený Live USB? - Unetbootin?
Možné riešenia:
1) Nabootovať Live systém → Vyskúšať Ubuntu (nech sa riadne načíta HW) → Inštalovať Ubuntu → Niečo iné (čiže manuálne rozdelenie disku). Po načítaní oddielov postupne kliknúť na každý oddiel a tlačidlom "ZMAZAŤ" všetky oddiely zmazať, kým neostane tabuľka oddielov prázdna (= čiže ostane súvislý priestor). Potom klik na ZMENIŤ a vytvoriť:
cca 20 000 - 30 000 MB  Použiť ako ext4, Prípojný bod / → OK. Znova sa ukáže tabuľka oddielov → klik na voľný priestor v tabuľke → ZMENIŤ →
swap - pri 4 a viac GB RAM stačí 4 000 MB (ak je RAM väčšia napr. 8 GB, tak swap sa nemusí vytvárať)
no a rovnakým spôsobom vytvoriť aj /home →
zvyšok - použiť ako ext4, prípojný bod /home

Toto je postup pri Legacy móde (bez UEFI). Ak sa zvolí boot s UEFI, tak ako prvý sa vytvorí 100 MB efi oddiel, ostatné zostáva, ako som uviedol.

Pri inštalácii cez USB treba dať pozor, aby sa zavádzač systému nainštaloval na HDD (čiže sda bez čísla!!)
Pozri aj sem: http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1 (ručné rozdelenie disku)

2) v Live systéme otvoriť GParted a nechať sformátovať celý disk a potom pristúpiť k inštalácii Ubuntu.

EDIT// TIBOR bol trochu rýchlejší  :) Ale už keď som toľko toho napísal, tak to nechám postnuté. Nech sa fm1989 rozhodne, ako a čo bude inštalovať ;)
« Poslední změna: 11 Března 2014, 07:43:23 od janek-m »

fm1989

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 11 Března 2014, 22:04:46 »
Ahoj všem,

předně díky moc za snahy, ale možná úplně nerozumím, co dělat dál. Zkusil jsem tu jednodušší nabízenou variantu - formátovat přes Gparted, ale je tam pořád nějaká jednotka o 722 MB, která se prostě smazat nedá. Takže instalace Ubuntu 12.04 z Live CD se mi stále seká...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #15 kdy: 11 Března 2014, 22:17:56 »
Hlasi ti to nieco? Mozno je len pripojena, skun na nu kliknut pravym a daj odpojit. Ci potom nepojde zmazat.
Pripadne si daj pozor aby si sa nepreklikol na tvoj USB kluc ak bootujes z neho a nepokusal sa ho zmazat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

fm1989

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 11 Března 2014, 22:20:44 »
No podľa výpisov je na HDD už nejaké distro nainštalované. Môže to byť tá serverová verzia?? Ďalej z výpisov vyplýva, že to bolo inštalované v Legacy móde a s tabuľkou oddielov msdos, takže tu je možné použiť klasickú inštaláciu.
Citace

To asi bude ta serverová verze a nevím, jak jí teď hodit pryč. :-/ Nepoužívám USB, ale Live CD, ale možná jen nerozumím, co chceš říct...

K oddílům se už v instalaci nedostanu - sekne se mi to hned po první části instalace, kde je doporučený prostor, připojení k napájení a internetu: dám pokračovat a sek...BIOS je už OK, to jsme vyřešili, ale asi jsme zjistili, že je třeba zničit tu "nezničitelnou" partition, n akterou jsem si zadělal tou instalací server CD, ke které došlo ještě před zkoušením Desktop CD. Prosím radu typu "rychle a efektivně" a nějak "jako pro blbce", protože jako windowsák mám asi pomalejší myšlení. :-D

fm1989

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 11 Března 2014, 22:34:35 »
Hlasi ti to nieco? Mozno je len pripojena, skun na nu kliknut pravym a daj odpojit. Ci potom nepojde zmazat.
Pripadne si daj pozor aby si sa nepreklikol na tvoj USB kluc ak bootujes z neho a nepokusal sa ho zmazat.

Tibore, v Gparted vidíme vlastně jen disk, ale v Disk Utility filesystem.squashfs 722 MB - není to soubor vytvořený ze spuštěného Live Desktop CD? Možná amatérská otázka...

janek-m

• Host
« Odpověď #18 kdy: 12 Března 2014, 07:47:48 »
Je tu už niekoľko nejasností, ktoré by bolo dobré vysvetliť.
1) podľa vyššie uvedeného výpisu (parted -l) je (bola) na celom disku nainštalovaná nejaká distribúcia. Keďže okrem sda je vo výpise aj sdc, je evidentné, že Live systém bol spustený z USB kľúča. Preto som sa aj pýtal, cez aký program bol Live USB vytvorený.

2) Ak sa Live systém bootuje z DVD (na CD sa už Ubuntu nevojde), tak ktorý typ úvodného menu vidno?? - obrázky postnuté vyššie. Na toto som sa už pýtal a odpoveď bola: ale ani jeden typ obrazovky vlastně neznám, začne mi okamžitě načítat bez zeptání Ubuntu. Alebo to môžem   chápať aj tak, že ti po načítaní systému ukáže hneď tabuľku „Inštalovať Ubuntu“ alebo „Vyskúšať Ubuntu“? (príloha)

3) Je možné v inštalátore vybrať možnosť „Niečo iné“ a tak sa dostať k oddielom??

4) Po nabootovaní Live DVD postni ešte raz výpis
sudo parted -la akékoľvek prídavné zariadenie (myslím tým externý disk (USB) vybrať, nech je vo výpise iba HDD v NTB.

5) Aká verzia Ubuntu sa bude inštalovať? Postni ešte aj výpis z:
lsb_release -a
[příloha smazaná administrátorem]

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
« Odpověď #19 kdy: 12 Března 2014, 08:33:47 »
Tibore, v Gparted vidíme vlastně jen disk, ale v Disk Utility filesystem.squashfs 722 MB - není to soubor vytvořený ze spuštěného Live Desktop CD? Možná amatérská otázka...

Omlouvám se za zdržení v odpovědi. Ale taky musím pracovat...

Nicméně. Dovolím si navrhnout "přesný"postup jak to dělám já na nových laptopech "bez" OS s nějakým FreeDOS/Ubuntu a pod. Když tam potřebuji dostat Windows či něco jiného.

FM1989 nemáš pomalejší myšlení, avšak díky "deformaci" z Windows používáš, resp. nerozumíš, slovům co zde píší ostatní. Linux má více příkazů.

Takže udělal bych toto (a prosím nesmát se - je to odzkoušený postup)

1. LiveCD s Ubuntu, nastartovat gparted a dát SMAZAT/DEL partition a to všechny které existují. Nezapomenout dát POUŽÍT --- formátování je jiný příkaz-- ve windows funguje jinak. - pak RESTART - disk je holý

pokud to nepůjde z LiveCD vymontuj HDD a udělej to na jiném PC

2. na takto zrušené partion - tzn. všechny /SDA partition musí být zrušeny - tzn. nepřiřazený HDD. pak buď:
A) pusť instalaci W7- naformátuje to HDD a nainstaluje
B) pusť instalaci Ubuntu 12.04 s  použití volby instalace na celý disk - pro začátek nech ať udělá si partition sám.

osobně se přikláním pro A) neboť projede-li instalace vč.startu W7 v pohodě, je vyhráno a pak lze použít B) s tím, že NAHRADIT komplet instalaci W7 za Ubuntu.

Je možné, že ti instalace serverové distribuce vyrobila nějaké LVM (či jakého šlaka se to jmenuje) a nebo tam je GPT

u A) totiž W7 se na GPT nenainstaluje, ale umí to zrušit, elegantně, s tím, že dáš zrušit partition, pak vyskočíš z instalace a pustíš instalaci znovu W7 a pak to jede.

Rozumím, že se teď někteří popadají za břicho jaký to nesmysl jsem napsal, že to jde rozhodně jinak. Ale pro ty smějící se, píšu návod Windwsáka pro Windowsáka. Navíc na mnohé laptopy co si lidi koupí "bez" OS pak chtějí Windows, takže se s těmi GPT či EXT partitions potýkám docela často.
A když to nejde jednoduše, použijme Wsystém. Je to sice kostrbaté, ale bohužel to funguje.

Ještě je FM1989 jedna alternativa. Zabal ten HDD z laptopu do krabice a pošli mi ho. Já to strčím do svého laptopu a nainstaluju tam standartní verzi Ubuntu 12.04 (jestli budeš chtít tak i s OSX theme) na jiném laptopu. Na 98% ti pak ta instalace na tvém laptopu pojede bez jakýchkoliv problémů, protože linux JE přenosný  ;D

A i kdyby nic, tak se pak dá ta instalace opravit, upravit či přeinstalovat jednoduše.

A nebo taky můžeš použít jinou alternativu, vyndej ten HDD z laptopu, strč ho do jiného PC (nezapomeň odpojit v něm všechny jiné HDD) a prostě to nainstaluj na jiném PC-pochopitelně s obdobnými parametry hlavně v RAM (více nevadí, méně by mohl být problém)

Chápu, že je to kostrbatější řešení, ale funkční a efektivní.

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
« Odpověď #20 kdy: 12 Března 2014, 08:43:41 »

A nebo ještě efektivnější, domluv se s MARPem co tu psal. Protože on má stejný laptop jako ty. Pošli mu HDD, strčí ho do laptopu, za hodinu a půl tam je systém, a pošle ti jej zpět. Pak si s tím můžeš udělat co chceš.

A nebo se domluv na ViaWitting@gmail.com ti jsou v Praze. Patří ke komunitě. Domnívám se, že když za nimi přijdeš (a to co budou chtít za peníze bych bral jako školení) tak ti tam hodí hrubou instalaci, zároveň ti vysvětlí v čem jsi dělal chyby.

Protože nenainstalovat Ubuntu "rychle" na svůj laptop je nepříjemné.

A upřímně, na můj laptop Philist Freevents X52CZ bych bez asistence kolegy nikdy linux nedostal. Už jen protože, se to má jmenovat správně Averatec2000 ne Philips (hold marketingový tah) a musí tam být pro funkčnost speciální příkaz v grub.
Od té doby instaluji Ubuntu kamkoliv a se zavřenými sensory  8) :P

Ale je to jen moje rada. Není to o tom, že by jsi to nedokázal. Ale první instalaci dělat pod "dozorem" někoho zkušeného je velmi příjemné a efektivní. Rozhodně si myslím že to FM1989 máš šanci zvládnout sám, ale než se s tím trápit více než je rozumno je lepší opravdu zajít za Komunitní podporou.

fm1989

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 13 Března 2014, 21:52:58 »
pocitacovazachranka (zejména): V první řadě se taky omlouvám za nereagování a shodou okolností taky z pracovních důvodů. :-D Alespoň sháním ty Win7, jinak to neudělám a rozmontovávat se mi laptot zatím nechce (může za to jakýsi pocit posvátnosti :-D).

Děkuju, že mě za můj způsob myšlení neodsuzuješ. Co se týče IT obecně, nejsem úplně mimo, ale raději (jak nestíhám vývoj) upřednostňuju tu polopatičnost, obzvlášť když zvorám něco tak zdánlivě jednoduchého jako je instalace OS.

Dám vědět, jakmile se k tomu dostanu!

A ta komunita by za pomoc chtěla kolik tak? A bylo by to opravdu "na počkání"? :-o

P.S.: Nepomohlo by http://www.slunecnice.cz/sw/hiren-s-boot-cd/  ?

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 14 Března 2014, 08:50:11 »
http://www.ubuntu.cz/podpora/komunitni_placena

No a s tím jestli to bude na počkání se odpovídá těžko, nemohu dopředu vědět kolik budu mít práce a víc jak cca 6 počítačů nedokážu dělat současně. :D Mohu ti akorát slíbit že když to doneseš dopoledne tak odpoledne to bude hotové ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

pocitacovazachranka

• Aktivní člen
  • *
    • Počítačová záchranka
« Odpověď #23 kdy: 14 Března 2014, 10:34:52 »
http://www.ubuntu.cz/podpora/komunitni_placena

No a s tím jestli to bude na počkání se odpovídá těžko, nemohu dopředu vědět kolik budu mít práce a víc jak cca 6 počítačů nedokážu dělat současně. :D Mohu ti akorát slíbit že když to doneseš dopoledne tak odpoledne to bude hotové ;)

Radku, já být na místě FM1989 tak si udělám dost času a budu pochtívat přítomnost při té instalaci ... :-)
Nejlépe tak aby jsi mi stál za zády a říkal, napiš, klikni, udělej... excelentní způsob jak se to "naučit".

Mimochodem, 6 PC současně ?? slušné,... dělávám maximálně 5... jinak ztrácím přehled co kde mám a jak  :D :D ;)

Ne dělám si *censored*. Jen jednou jsem dělal 12 PC instalace současně, tolik km co jsem nachodil v té místnosti, díky už nee.
Sem si ani nesedl. Ale je fakt, že to byly WXP a výsledkem byly kompletní nainstalované desktopy vč. tiskáren a MSOFF

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #24 kdy: 14 Března 2014, 10:39:56 »
Mimochodem, 6 PC současně ?? slušné,... dělávám maximálně 5... jinak ztrácím přehled co kde mám a jak  :D :D ;)

Ne dělám si *censored*. Jen jednou jsem dělal 12 PC instalace současně, tolik km co jsem nachodil v té místnosti, díky už nee.
Sem si ani nesedl. Ale je fakt, že to byly WXP a výsledkem byly kompletní nainstalované desktopy vč. tiskáren a MSOFF

Nejvíc mě *censored* když jsem zažraný a soustředěný a mám už v hlavě vychytané co na jakém pc dělám a najednou se mě někdo na něco zeptám a úplně mě rozhodí! A stát někomu za zády a ukazovat mu co a jak dělat by sice šlo ale jen za předpokladu že nemám nic lepšího na práci, a také neručím za jeho zdraví! Občas ta ruka vystřelí úplně sama. :D
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.