Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub blokuje BIOS  (Přečteno 1537 krát)

Salazzar

• Návštěvník
Grub blokuje BIOS
« kdy: 12 Března 2014, 09:07:09 »
Na instaloval jsem Kubuntu na externi disk bohuzel jsem si neuvedomil ze GRUB se nainstaluje do MBR instreniho disku, takze kdyz extHDD neni pripojen padnu do grub> tak jsem chtěl pomocí DVD Win7 obnovit zavadec ale GRUB mi nedovoli jit do BIOS pri statru F2 Notebook pipne a vlevem rohu se napise
Please wait... a pak zase grub> asi bych mel preinstalovat celý GRUB na interni SDD ale vubec nevim jak a kdyz to zvoram ceka me jen grub>.
Prosím poraďte :)

Cuore

• Závislák
Re:Grub blokuje BIOS
« Odpověď #1 kdy: 12 Března 2014, 09:33:18 »
To je blbost grub ti nemá jak blokovat bios, prostě se do něj musíš dostat. A pokud chceš nabootovat CD windows, tak do biosu ani nemusiš, máš možnost si zvilit pomoci nějakého Fxx z čeho chceš bootovat.

Salazzar

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Března 2014, 10:03:22 »
bohužel Boot Menu vyvolané F12 obsahuje jen Kubuntu testoval jsem s Win Vista original install DVD

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 12 Března 2014, 10:10:40 »
Citace
Na instaloval jsem Kubuntu na externi disk bohuzel jsem si neuvedomil ze GRUB se nainstaluje do MBR instreniho disku, takze kdyz extHDD neni pripojen padnu do grub> tak jsem chtěl pomocí DVD Win7 obnovit zavadec ale GRUB mi nedovoli jit do BIOS pri statru F2 Notebook pipne a vlevem rohu se napise
Please wait...
V tomto prípade je nutné obnoviť zavádzač Windows. Je nutné si zohnať inštalačné DVD s Windows a postupovať podľa tohot návodu: http://www.sezob.cz/navody/win7_oprava_mbr.html Windows by mal už fungovať.
Citace
bohužel Boot Menu vyvolané F12 obsahuje jen Kubuntu testoval jsem s Win Vista original install DVD
Neviem aký je to Bios, ale v každom sa nachádza položka "Boot device", kde sa vyberá, z čoho sa bude bootovať.

Oprava zavádzača Kubuntu:
Bude potrebné nejaké Live médium s Kubuntu - buď Live USB alebo Live DVD.
1. Nabootovať Live systém (externý disk treba pripojiť k PC)
2. Spraviť si terminálový výpis: sudo fdisk -l alebo sudo parted -l. Inetrný a aj externý disk by mal výpis ukázať a obnoviť GRUB (čiže zapísať ho na správny disk: http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2?redirect=1#obnovení_grub2_pomocí_livecd

Salazzar

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Března 2014, 11:58:49 »
Děkuji za rady.
Když jsem vydal HDD z NB problém přetrval. Uložen byl do BIOSu začal jsem hledat způsob resetu BIOSu do tovarního nastavení. Našel jsem řešení pomocí zkratu C11 a C12 umístěních pod RAM moduly. Položím jsem na tyto kontakty jeden ze šourbku krytu NB se okamžitě sputil a vše bylo dobré :)

PS: Problém se vyskytnul na Fujitsu LifeBook AH532

Čerpáno z https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1082418

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.