Tak uz sem se na to vykvaknul a vyresil jsem to pres VirtualBox.
Zkousel jsem to nainstalovat pres wine prikazem:
sudo wine msiexec /i Nokia_PC_Suite_682_rel_22_0_cze_web.msisice se mi spustil instalator (s rozhasenou cestinou) Nokie, ale hned mi vyhodil chybu, ze po me chce IE6 a ten samo nemohl najit. Tak sem nainstalovat ie4linux, ale ani s tim mi to nechtelo fachat.
Zkousel jsem i jinou utilitu (program, ktery sem dostal ke kablu od WorldPhone). Ta taky umela ve Woknech nahravat Javu do Nokie, ale pri instalaci pres Wine sem se nemohl prehoupnout pres InstalShield (vzdycky mi ke konci zamrznul a terminal vyhazoval nejakou chybu, kterou po 60s zkusil znovu vyresit, ale bezvysledne).
Nakonec sem Nokia PC suite rozchodil pres virtualbox (ale pouze s verzi 1.3.4, ktera ma uz dobre podporovane USB zarizeni za behu!!).
Reseni problemu s USB jsem objevil na EN foru:
http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=341740(ale to nebudete s novou verzi pravdepodobne potrebovat, pac ta si odmoutovani USB z Linuxu a pripojeni do XPcek resi sama - po zvoleni v Menu za behu VirtualBoxu)
S VB jsem zatim velice spokojen (192MB RAM a vali fakt v pohode). Navic je VB zdarma.
Ovladace USB v XP sem pouzil od MSI (stejny soft pouzivaji i jini vyrobci). Zbytek uz je v pohode.
Diky vsem, co se tu k problemu vyjadrili (diky Beetjuice).