Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 12.04 se seká + nejde se dostat do BIOSu  (Přečteno 2485 krát)

lyristes

• Návštěvník
Ubuntu 12.04 se seká + nejde se dostat do BIOSu
« kdy: 13 Dubna 2014, 10:46:27 »
Zdravím,

mám několik problémů.
1) Ubuntu mám nainstalovaný asi 3 týdny, posledních pár dní se strašně seká, hlavně internet. Párkrát mi to při zapnutí napsalo "Diskový oddíl pro /tmp není připraven nebo není přítomen.", ale teď už ne.
2) Když se zkouším dostat do BIOSu (enterem při zapnutí), tak mi to hodí nějaký obrázek Debianu a nic se neděje. Předtím to normálně šlo.
Mám Lenovo E520, paměť 4GB, procesor Intel® Pentium(R) CPU B950 @ 2.10GHz × 2, grafiku Intel® Sandybridge Mobile x86/MMX/SSE2, typ OS 32bit, HDD 500 GB.
S Ubuntu se teprve učím.
Moc vám děkuji za rady!

geofre

Re:Ubuntu 12.04 se seká + nejde se dostat do BIOSu
« Odpověď #1 kdy: 13 Dubna 2014, 10:51:11 »
Zdravím,

mám několik problémů.
1) Ubuntu mám nainstalovaný asi 3 týdny, posledních pár dní se strašně seká, hlavně internet. Párkrát mi to při zapnutí napsalo "Diskový oddíl pro /tmp není připraven nebo není přítomen.", ale teď už ne.
2) Když se zkouším dostat do BIOSu (enterem při zapnutí), tak mi to hodí nějaký obrázek Debianu a nic se neděje. Předtím to normálně šlo.
Mám Lenovo E520, paměť 4GB, procesor Intel® Pentium(R) CPU B950 @ 2.10GHz × 2, grafiku Intel® Sandybridge Mobile x86/MMX/SSE2, typ OS 32bit, HDD 500 GB.
S Ubuntu se teprve učím.
Moc vám děkuji za rady!

Zkusil bych spustit diskový nástroj a nějaká SMART test v Ubuntu...nechci sýčkovat, ale tohle se mi dělo předtím, než odešel disk...
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

lyristes

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Dubna 2014, 10:59:38 »
Díky, zkusím to a napíšu, co mi to oznámilo...

lyristes

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Dubna 2014, 11:05:31 »
Zdravím,

mám několik problémů.
S Ubuntu se teprve učím.
Moc vám děkuji za rady!

Zkusil bych spustit diskový nástroj a nějaká SMART test v Ubuntu...nechci sýčkovat, ale tohle se mi dělo předtím, než odešel disk...
Disk je prý zdravý...

lyristes

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Dubna 2014, 11:15:29 »
Když chci spustit "Zkontrolovat souborový systém", tak mi to napíše chybu "Chyba při kontrole souborového systému na svazku, zařízení je zaneprázdněné".

Filajs01

• Aktivní člen
  • *
    • SpongeBlockCZ
« Odpověď #5 kdy: 13 Dubna 2014, 12:08:09 »
Zdravím,

mám několik problémů.
S Ubuntu se teprve učím.
Moc vám děkuji za rady!

Jestli odchází disk tak rychle zálohuj
Nejsem blbej, jen línej
Můj PC: Deska: Asrock B75 Pro3,CPU: Intel Celeron G1620,RAM: 8GB,Disk WD blue 500GB,VGA: Gainward Geforce GT 610 2GB

Patrik Vejrych

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 14 Dubna 2014, 13:11:51 »
Ahoj,
zkus zkontrolovat disk nástrojem fsck na chyby ( něco  jako  scandisk  ve windows)

Při startu počítače mačkej Esc a pak  z  tabulky (grubu) vyber recovery mode
Potom  vyber fsck a nech si  zkontrolovat systém na chyby.

Po dokončení  kontroly restartuj  systém. (ctrl+alt+del) ( Protože spuštění  systému  z  recovery mode  občas dělá chyby )
 :)

Do  biosu  enterem ? ( není  to  spíš F2 nebo Delete ?)  Pro  sichr odkaz  na nejčastější kombinace kláves pro vstup do  biosu http://pcsupport.about.com/od/fixtheproblem/a/biosaccess_pc.htm
« Poslední změna: 14 Dubna 2014, 13:18:13 od Patrik Vejrych »

lyristes

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 17 Dubna 2014, 18:56:23 »
Ahoj,
zkus zkontrolovat disk nástrojem fsck na chyby ( něco  jako  scandisk  ve windows)

Při startu počítače mačkej Esc a pak  z  tabulky (grubu) vyber recovery mode
Potom  vyber fsck a nech si  zkontrolovat systém na chyby.

Po dokončení  kontroly restartuj  systém. (ctrl+alt+del) ( Protože spuštění  systému  z  recovery mode  občas dělá chyby )
 :)

Do  biosu  enterem ? ( není  to  spíš F2 nebo Delete ?)  Pro  sichr odkaz  na nejčastější kombinace kláves pro vstup do  biosu http://pcsupport.about.com/od/fixtheproblem/a/biosaccess_pc.htm

Ahoj, zkusil jsem to fsck a hodilo mi to tohle:
josephus@josephus-ThinkPad-E520:~$ fsck
fsck z util-linux 2.20.1
e2fsck 1.42 (29-Nov-2011)
/dev/sda1 je připojen.

POZOR!!! Souborový systém je připojen. Budete-li pokračovat,
***ZPŮSOBÍTE VÁŽNÉ*** poškození systému souborů.

Chcete opravdu pokračovat<n>?

jmp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 17 Dubna 2014, 20:07:18 »
to nedělejte...

zkuste systém přimět k tomu, aby to udělal při příštím startu
Kód: [Vybrat]
sudo touch /forcefsck

lyristes

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 19 Dubna 2014, 09:19:13 »
to nedělejte...

sudo touch /forcefsck

Díky, zkusím to a napíšu.

lyristes

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 22 Dubna 2014, 15:59:58 »
to nedělejte...

sudo touch /forcefsck

Díky, zkusím to a napíšu.
Chybu mi to nehodilo žádnou a systém šlape tak, jak šlapal po nainstalování, celkem rychle. Tak nevím, kde byla chyba. Třeba v nějaké aktualizaci?

jmp

• Host
« Odpověď #11 kdy: 22 Dubna 2014, 17:11:42 »
spekulovat nehodlám, hlavně že to jede...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.