Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s heslem pro root - VYŘEŠENO  (Přečteno 2715 krát)

Tomáš Macek

• Návštěvník
Problém s heslem pro root - VYŘEŠENO
« kdy: 09 Května 2014, 16:52:43 »
Dobrý den,

po hodně dlouhé době jsem měl potřebu aktualizovat pár věcí, ale problém, systém nebere mé heslo. Používám stejné pro přihlášení do systému, na klíčenky a pro roota. Pouze root stávkuje. Při manipulaci se sudo vyskočí maybien is not in the sudoers file.  This incident will be reported. Šel jsem na to od lesa a na http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1438775 jsem objevil hezký návod. Jenže jsem narazil podruhé. Při příhlašování do rootu pod recovery to chce pouze heslo k účtu, a to samozřejmě nefunguje a root ho neveme. Takže si uživatele za :
1) nezařadím do správcovské skupiny, a za :
2) případně si nemohu ani změnit heslo root např. dle passwd

Je to pro mně trošku patová situace a nevím jak elegantně vybruslit s tím, že bych si případně heslo rovnou změnil. Děkuji za nápady. O výpisy si vesele pište,

Děkuji
« Poslední změna: 10 Května 2014, 17:17:11 od Tomáš Macek »
GIGABYTE GA-H61MA-D3V - Intel H61, Intel Celeron G530, 2x A-DATA Premier Series 4GB DDR3 1333, Sapphire HD 5450 1GB DDR3 HDMI

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:Problém s heslem pro root
« Odpověď #1 kdy: 09 Května 2014, 18:15:42 »
1) Restartujte
2) Zobrazte GRUB (hned při bootování pomocí SHIFT nebo ESC)
3) Jděte do menu možnosti
4) Tam vyberte recovery mode
5) Vyberte nejdřív network (tím se aktivuje síť + připojí se / jako RW)
6) Pak vyberte root
7) Napište
Kód: [Vybrat]
adduser maybien sudoA pak pro restart
shutdown -r now
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 09 Května 2014, 19:39:02 »
Ještě jako první je nutné v tom recovery udělat fsck aby šlo zapsat na disk

Tomáš Macek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Května 2014, 08:25:25 »
Jak jsem zmiňoval, tam je problém, že to chce po mně hned heslo které nefunguje, takže žádné příkazy mi to nedovolí psát. Návod hezký, ale na psaní je to zamknuté, chce to hned heslo.
GIGABYTE GA-H61MA-D3V - Intel H61, Intel Celeron G530, 2x A-DATA Premier Series 4GB DDR3 1333, Sapphire HD 5450 1GB DDR3 HDMI

janek-m

• Host
« Odpověď #4 kdy: 10 Května 2014, 10:26:05 »
Toto vyzerá na nejakým spôsobom zmenený etc/sudoers, alebo lepšie povedané na odstráneného užívateľa z daného súboru. TENTO návod ste skúsili??

Tomáš Macek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 10 Května 2014, 15:43:30 »
Toto vyzerá na nejakým spôsobom zmenený etc/sudoers, alebo lepšie povedané na odstráneného užívateľa z daného súboru. TENTO návod ste skúsili??
Říkám podruhé, že to chce hned heslo, nic víc tam vepsat nejde. Čili dle tvého návodu bod 4 je opět mimo mísu, ale děkuji za snahu.

janek-m

• Host
« Odpověď #6 kdy: 10 Května 2014, 17:09:33 »
Nie je mi jasné, kde pýta "hneď" heslo. V recovery hádam nie?? Čo vypíše príkaz v terminále:
ls /homeAk som správne čítal, tak maybien by mal mať administrátorské oprávnenia. Čiže ak sa vo výpise z ls /home uvedené meno nachádza, tak neverím, že by sa nedalo zmeniť heslo. Ak je to meno tam, tak spravme pokus so zmenou hesla (heslo sa môže zadať znovu aj to staré):
1. nabootovať do recovery mode
2. v tabuľke vybrať root a do terminálu postupne zadávať (pozor na medzery, ak vyhodí chybu, príkaz je zle napísaný):
mount -o remount,rw /
passwd menoužívateľa (čiže v tomto prípade passwd maybien)
zadá sa 2x nové heslo
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
mount -o remount,ro /
shutdown -r now

Tomáš Macek

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 10 Května 2014, 17:14:38 »
Citace
Nie je mi jasné, kde pýta "hneď" heslo. V recovery hádam nie??
Přesně tam, kde spustíš položku root, hned to jede na heslo, takže s nějakým psaním je ámen.

Ale stejně by to asi bez většího zásahu nešlo spravit, takže jsem raději povýšil systém a heslo nastavit při instalaci,

děkuji za pomoc

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
Re:Problém s heslem pro root - VYŘEŠENO
« Odpověď #8 kdy: 10 Května 2014, 17:31:57 »
No, příště až si nastavíš heslo pro roota a zapomenš ho, tak to můžeš zkusit takhle:
http://www.faqforge.com/linux/reset-root-password-ubuntu-linux-without-cd/

Tomáš Macek

• Návštěvník
Re:Problém s heslem pro root - VYŘEŠENO
« Odpověď #9 kdy: 10 Května 2014, 18:38:20 »
Mi už to právě ani nešlo editovat, něco se tam rozjelo na špatné strany a povýšení systému asi správná volba, děkuji Ti, snad se bude hodit ostatním.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.