Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nad Linuxem nelámu hůl :) On je jistě dobrý jen já jsem amatérský-hlupák.  (Přečteno 7602 krát)

Karel-začátečník

• Návštěvník
  • Zapálený vědátor.... pozor někdy to i bouchne !
V prvním případě bych chtěl pozdravit všechny "programátory/ky" za které mám všechny linuxáře :)

Chtěl bych se představit jako úplný amatér v tomto systému, kde potřebuji vaši pomoc.
Popis vědomostí které mám(1 amatér - 10 bůh):
Linux 1 :)
Win cca 6-7
Dos 6-7

Pc používám většinou na hraní Wot, Wt a grepolisu.
Fotky úpravy prohlížení, videa střihání-barvy.
Internet všeobecně a hudba přes JabraHalo(BT) :)

Jde o to jestli má cenu s mou osobou přejít na linux viz body.
Mám rád bezpečí stabilitu a funkční prostředí což by mi linux mohl dát, ale jako amatér jsem úplně mimo i po přečtení stránek fóra jak si tučňáka naklonit na mou stranu.

HW. i5-3210m 8gb-ddr1600 hd4000/7670m 750hdd.

Skoro vše detekováno až na BT, Ati a zatím nenalezené věci.
Ve většině samouk, ale s něčím si prostě sám neporadím.
Chápání mozku Manuály fóra 5-6.
Ukázka na živo 9-10.

Tímto možná nudným/chybným textem/tématem bych chtěl poprosit o pomoc se systémem. Bude stačit jen nakopnutí v zapisování příkazů řádků, aby pc jel plnohodnotně ;)

Klidně vás pustím přes vzdálenou plochu do PC, kde by mi mohl nějaký borec/kyně s výdrží hloupých otázek a opáčka pro vás pomoci.  ! ukázka na živo chápání 9-10 :D

Knížku o Linuxu mám již objednanou :D
Případně k duplicitě admin může zavřít

Krásný den Karel
Díky za podporu

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Na Skoleni (http://www.ubuntu.cz/podpora/skoleni) jsi se dival? Je urcene pro lidi kteri ubuntu nikdy nevideli...
Zkus si precist Wiki (wiki.ubuntu.cz), hlavne sekci pro zacatecniky, seznameni se systemem...

S problemy ti tady urcite nekdo poradi, jen je zakladej ve spravne sekci (ovesna podpora, hardware...)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

unkabunka

• Aktivní člen
  • *
  • Všichni jste blázni,jenom já jsem letadlo.
Martin K+ za tu ovesnou podporu. Překlep který pobavil. :) :)

janek-m

• Host
V prvním případě bych chtěl pozdravit všechny "programátory/ky" za které mám všechny linuxáře :)
Toto je veľmi milná predstava  ;) "Linuxáci" sú tak isto bežní užívatelia ako "Windowsáci", len možno niektorí radi aj experimentujú, iní zas nie. V každom prípade sú súčasné linuxové distrá užívateľsky prívetivé a po inštalácii je možné systém hneď využívať so všetkými aplikáciami.
(U nás doma používame takmer výhradne iba Linux a verte, že čo je terminál viem iba ja. Manželka ani deti ho nikdy nepoužili  :) )
Citace
Mám rád bezpečí stabilitu a funkční prostředí což by mi linux mohl dát, ale jako amatér jsem úplně mimo i po přečtení stránek fóra jak si tučňáka naklonit na mou stranu.
Ak je nejaký HW problém, tak ho treba presnejšie formulovať. Založte vlákno v príslušnej sekcii, ako už spomenul Martin Šácha.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
nainstaluj si *dualboot a pomalu to zkousej .. vyse popsane cinnosti se daji provozovat na linuxu (mozna snad s otaznikem u hrani wot,wt - nevim co to je)
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Karel-začátečník

• Návštěvník
Martine na školení jsem koukal : za 500 :)
Já jsem na tom ale na štíru s časem... Protože jsem zaměstnán v telekomunikacích a pak louskám moudra po večeru... kdy je už i vnímání horší.
Jelikož systémy na kterých dělám je win a IE tak je hrozná tragédie(pády, zámrzy a hrůza)
Řekl jsem si a dost  :D je čas na změnu  ???
Do wiki kouknu knížku přečtu a problémy pošlu :)
Hledal jsem ovladače na Ralinka 3290 bluetooth a nevím jak to nainstalovat :) myslím že se to musí terminátorovat. To je pro mne nadlidský úkon který nedokážu rozlousknout. Ati7670 ovladače mám od ati a to damé pustím a ono mi to tam napíše cosi a já nevím jak dál :)

Zatím děkuji za zájem a já jdu zkusit třídit požadavky.
Ve více se to lépe táhne Linux Power tu jů ;)

martyj

• Závislák
  • Don't buy a new PC, download a better one !
OT- Co je to za knížku, jestli se můžu zeptat ?
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Martin Šácha

• Administrátor fóra
Hledal jsem ovladače na Ralinka 3290 bluetooth a nevím jak to nainstalovat :) myslím že se to musí terminátorovat. To je pro mne nadlidský úkon který nedokážu rozlousknout. Ati7670 ovladače mám od ati a to damé pustím a ono mi to tam napíše cosi a já nevím jak dál :)

Okamzite shanet ovladace je zlozvyk z widli, ktere v zakladu temer zadne ovladace nemaji a tak se i k blbe flashce casto pribaluje minicd s ovladacem (a toolbarem do prohlizece).
Linuxovy kernel ma system generickych ovladacu a pokud neco funguje, tak (s vyjimkou grafickych karet) neni potreba shanet cokoli dalsiho.

S hlaskou "napise cosi" ti tu nikdo neporadi a naopak se muzes dockat jizlivych komentaru. Vzdy k popisu problemu pridej presne zneni chyby, pripadne screenshot...
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
Hoď nám sem pro úplnost výpisy z terminálu
Kód: [Vybrat]
lspci

lsusb

aď se s tou ovesnou podporou pohneme. :D
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Karel-začátečník

• Návštěvník
Martyj
http://knihy.cpress.cz/jadro-systemu-linux.html

Martine jsem opravdu veliký Widlák  :-[  toto je něco nového, ale nezavrhuju něco o čem nevím nic.
Chci zkoušet i programovat. Není nutnost to umět(v mé práci), ale rád si rozšířím obzory jak žijí linuxáři... Jinak zamrznu jako idiot na windows.
Ubuntu kvůli tomu, že jsem měl doma Macbooka a prostředí bylo více než příjemné "linuxové"

Ráďo jsem až tak ovesný, že ani ten výpis neumím dodat  :-[
Bude třeba toho školení.....

Komu se chce učit člověka, který po nehodě neumí ani psát ;) to je moc práce pro vás i mne.
Najdu na youtube nějaké ukázky jak ovládat terminál a pročtu si knížku. jinak to nevidim.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Spusti terminal otvorenim dash a napisanim terminal cim sa ti ponukne okona na ktoru kliknes alebo kl. skratka ctrl+alt+t a tam zkopirujes prvy prikaz enter vykopirujes vysledok. druhy prikaz enter vykopirujes vysledok. Nieje to ziadna magia ktoru musis roky studovat. :D
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

martyj

• Závislák
Martyj

Díky za odkaz. Koukám, že do toho jdeš po hlavě, to není na škodu. Ale na začátek určitě stačí Wiki, která je mimochodem výborně napsaná, takže jí porozumí i začátečník.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

ferri

• Návštěvník
Tá knižka nie je určená pre začiatočníkov, ale skôr pokročilejším používateľom. To jadro systému je myslené nie obrazne (ako napr. jadro problému), ale doslovne ( linuxový kernel).
Takže, by ťa skôr odradila ako ešte viac pritiahla.
České wiki pre ubuntu je viac ako dobrý zdroj informácií na začiatok ;)

Karel-začátečník

• Návštěvník
Jsme tu jen omezenou dobu :) na toto musí každý z nás myslet... zítra tě může potkat autonehoda nebo válka.  :-X
Žiju život pokus omyl.
Vyučený Instalatér, který rozebere motor do posledního šroubku a složí. Z hromady různých součástek ti složí funkční PC i s cínováním. Postavím ti barák. a vlastně co budeš chtít se naučím :P
Amd386sx byl kořen, který mě dostal k pc. Teď sbírám 3dfx karty. Jako malej jsem si dělal knihu vynálezů :D což zní úsměvně, ale merkur byl život, který minul možná tak novodobé Metrosexuály ;)
Co mě zajímá do toho jdu. Výhoda dnešní doby je internet, youtube a různé kanály, které ti nabídnou vše co potřebuješ:)
Já teď chci rozumět Linuxu proto ta knížka.

TIBORe tu zkratku jsem někde viděl a založil :) děkuju za ní ;)

Na wiki jdu teď a knížku beru i tak :)
Jsem jinej. Už jen tím, že mám rád BlackBerry a jezdím ve starém fáru a rád nosím do práce tepláky mezi smokáče.

martyj

• Závislák
V tom případě palec nahoru. Konečně někdo, kdo nekňourá, jak je to složitý a radši se to snaží naučit. K+

Karel-začátečník

• Návštěvník
karel@G6:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM76 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] (rev ff)
07:00.0 Network controller: Ralink corp. RT3290 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
07:00.1 Bluetooth: Ralink corp. RT3290 Bluetooth
08:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 05)
09:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5229 PCI Express Card Reader (rev 01)
karel@G6:~$ lsusb
Bus 002 Device 003: ID 064e:e263 Suyin Corp.
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
karel@G6:~$ [table][tr][td]
« Poslední změna: 10 Května 2014, 16:44:20 od Karel-začátečník »

martyj

• Závislák
Jinak ty výpisy vždycky dávat do #
viz. obr.
[příloha smazaná administrátorem]

Cuore

• Závislák
Vše postaveno na INTELU, takže by to mělo chodit. Grafiku AMD bych nechal na otevřených ovladačích, pokud by si vyžadoval uzavřený, tak to pojede. Síť za předpokladu, že máš ubuntu 14.04 LTS je tady návod
http://askubuntu.com/questions/455030/ralink-rt3290-wifi-driver-is-not-working-in-ubuntu-14-04

Karel-začátečník

• Návštěvník
Tak první příkazy zadány tzn zapnutí numlock  ;D je to maličkost ale po pár hodinách čtení fóra a pomoci vás je to veliký krok pro mne.
U ralinku se mi vyskytl problém při rozbalování.... nemám oprávnění pracovat v této složce /usr/src je tam řeč o jakých si právech :) takže budu potřebovat odemknout všeobecné podmínky někde v systému abych mohl pracovat v této složce.  :-\

TIBOR

• Závislák
Na to sluzi sudo
http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo?redirect=1
Ak potrebujes spustit prikaz s opravnenim root tak das pred neho prikaz sudo.
Pozor na toto upozornenie
NIKDY nepoužívejte „sudo“ pro start grafických programů. Vždycky byste měli použít „gksudo“ (v GNOME,
 popřípadě v XFCE) nebo „kdesu“ (v KDE) k spuštění takovýchto programů. Jinak se může stát, že při dalším
přihlášení do systému nemusíte uspět. Jestliže k tomu dojde a při přihlašování se zobrazí tato chybová hláška:
 „Unable to read ICE authority file“, přihlaste se použitím „záchranného terminálu“ a spusťte příkaz: ...
« Poslední změna: 11 Května 2014, 10:42:35 od TIBOR »
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Rover623

Pozor na to. gksu nebo gksudo (jak libo, ve 14.04 je to stejně jedno) není oficiálně podporováno a použitím ve 14.04 (hlavně Nautilus) si tím můžete způsobit dost problémů a bolení hlavy

TIBOR

• Závislák
Co sa potom pouziva? Toto mi akosi uniklo.

Rover623

Ačkoli je to na hlavu, tak raději klasické sudo nebo si nejdřív v terminálu přivlastnit root sudo su. Nautilus se totiž při použití gksu ve 14.04 velmi rád restartuje a zanechává po sobě akorát spoušť

Martin Šácha

• Administrátor fóra
Osobně vždy používám klasické sudo a nikdy jsem neměl problém.

Vzhledem k tomu, že gksu není od 13.04 v základní instalaci jsem upravil i článek na wiki.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
Co sa potom pouziva? Toto mi akosi uniklo.

sudo -i
NAME
       sudo, sudoedit - execute a command as another user
...
-i [command]
                   The -i (simulate initial login) option runs the shell specified in the passwd(5) entry of the target user as a login shell.  This means that login-specific
                   resource files such as .profile or .login will be read by the shell.  If a command is specified, it is passed to the shell for execution.  Otherwise, an
                   interactive shell is executed.  sudo attempts to change to that user's home directory before running the shell.  It also initializes the environment, leaving
                   DISPLAY and TERM unchanged, setting HOME, SHELL, USER, LOGNAME, and PATH, as well as the contents of /etc/environment on Linux and AIX systems.  All other
                   environment variables are removed.

EDIT: Ještě jsem zapoměl zmínit pkexec, který nabízí grafické rozhraní pro zadání hesla.
« Poslední změna: 12 Května 2014, 13:50:25 od GdH »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.