Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dual boot Windows 8 + Ubuntu 14.04  (Přečteno 1930 krát)

Shutdown

• Návštěvník
Dual boot Windows 8 + Ubuntu 14.04
« kdy: 11 Května 2014, 16:13:55 »
Zdravím.

Zhruba před měsícem jsem si omylem na svém notebooku HP smazal celý HDD i s předinstalovaným systémem Windows 8. Nyní už jej mám zpět, ale vyskytuje se mi problém s instalací Ubuntu, tudíž se na vás obracím s žádostí o pomoc.

Když nabootuji z CD, zvolím možnost Install Ubuntu, proklikám se jazykem, Wi-fi připojením, až dojdu do fáze, kdy by měl Ubuntu na disku Windows 8 rozpoznat, ale on je nevidí. Místo možnosti Nainstalovat Ubuntu vedle Windows 8 zde mám pouze možnosti Smazat celý disk a nainstalovat Ubuntu a Něco jiného. Chci se zeptat, co je špatně?

Přikládám screen s oddíly, které vidí program Partition Wizard Home.
http://imgup.cz/images/2014/05/11/pKzmC.png
V Ubuntu jsou tyto oddíly označeny jako sda 1, sda 2, sda 3 a sda 4. + Ještě před nimi se nachází volné místo o velikosti 1 MB.
Při googlení, jsem zjistil, že problém může být v tom, že oddíly jsou typu GPT.

marun

• Stálý člen
  • **
Re:Dual boot Windows 8 + Ubuntu 14.04
« Odpověď #1 kdy: 11 Května 2014, 16:24:36 »
máš určitě tabulku oddílů MBR která nepodporuje udělat víc jak 4 oddíly a ty už tam 4 máš
něčeho se budeš muset zbavit nebo jeden předělat na rozšířeny a do něj můžeš udělat zase 4 oddíly

jmp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 11 Května 2014, 16:48:56 »
nějaký limit na logické disky v extended partišně asi bude, ale čtyři logické disky to není (je to víc...)

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 11 Května 2014, 17:41:52 »
On je tam ten W8 nainstalovaný velmi podivně. Asi takto, oddíl 1 je recovery (obnova systému Windows), oddíl 2 je zavaděč systému, oddíl 3 je rozšířená oblast a v ní je teprve systém (oddíl 4), při takhle debilním rozvržení budeš muset provést výběr "Něco jiného" a nadefinovat oblasti ručně

Shutdown

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Května 2014, 19:46:25 »
Vyřeším to zřejmě ručně při instalaci, popřípadě přeinstaluji Windows.
Mám ještě jednu otázečku; jakou mám zvolit velikost swap, když mám RAM 4 GB?

Vím, že má být 2x velikost RAM, ale taky jsem četl, že nemá cenu mu dávat tak moc. A s pamětí nad 1 GB už prý ani nemá cenu swap tvořit...
« Poslední změna: 11 Května 2014, 19:52:44 od Shutdown »

martyj

• Závislák
  • Don't buy a new PC, download a better one !
« Odpověď #5 kdy: 11 Května 2014, 19:56:44 »
Vyřeším to zřejmě ručně při instalaci, popřípadě přeinstaluji Windows.
Mám ještě jednu otázečku; jakou mám zvolit velikost swap, když mám RAM 4 GB?

Vím, že má být 2x velikost RAM, ale taky jsem četl, že nemá cenu mu dávat tak moc. A s pamětí nad 1 GB už prý ani nemá cenu swap tvořit...

Taky záleží, jestli budeš používat hibernaci. Pak swap bude potřeba.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

janek-m

• Host
« Odpověď #6 kdy: 11 Května 2014, 19:58:07 »
Pri 4 GB RAM stačí swap rovnakej veľkosti ale nie je zlé ho urobiť aj trochu väčší, kvôli bezproblémovosti uspávania.
Podľa priloženého obrázka je WIN nainštalovaný v UEFI móde, tak pri inštalácii Ubuntu treba usledovať, aby bolo aj Ubuntu takto nabootované. Takto inštalátor rozpozná oddiely na HDD. Vo WIN odporúčam ešte deaktivovať rýchly štart, ak je spustený.

EDIT// Ak by inštalátor disky aj tak nerozoznal, tak si treba spraviť výpis v terminále: sudo parted -l, či nie je chybne vytvorená tabuľka oddielov.
« Poslední změna: 11 Května 2014, 20:39:17 od janek-m »

Shutdown

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 11 Května 2014, 20:07:41 »
Děkuji za pomoc mnohokrát  ;).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.