Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nejde nic smazat  (Přečteno 1731 krát)

aldacz

• Návštěvník
nejde nic smazat
« kdy: 18 Května 2014, 09:08:18 »
Mám dotaz. K notebooku mám připojen externí hdd a když chci smazat jakoukoli složku tak to nejde, položka k odebrání do koše je zašedlá, čím to je? Na ikonách těch složek je zámek, jak je teda odemknu abych je mohl třeba smazat?
« Poslední změna: 18 Května 2014, 09:56:37 od aldacz »

geofre

Re:nejde nic smazat
« Odpověď #1 kdy: 18 Května 2014, 10:15:59 »
lze na disk zapisovat, případně z něj číst (tzn otevírat a prohlížet uložené soubory)??
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

aldacz

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Května 2014, 10:28:17 »
Jo to jde.

aldacz

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Května 2014, 12:14:26 »
když ale kouknu na vlastnosti celého externího hdd a na oprávnění tak tam jsem  JÁ a VYTVÁŘENÍ A MAZÁNÍ.tak by to mělo fungovat ne?pak je tam ještě skupina jako název počítače a tam je ŽÁDNÉ, ale to jsem zkoušel změnit a nejde to.Tak co s tím?

aldacz

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Května 2014, 12:37:51 »
může mi někdo napsat příkaz jakým to v terminálu změním?

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #6 kdy: 18 Května 2014, 13:34:46 »
Vždycky je dobré napsat, co je na tom disku za filesystém. Pokud je tam něco co podporuje práva, pak si obsah přivlastníš pomocí:
Kód: [Vybrat]
sudo chown -R $USER:$USER /cesta/k/disku
« Poslední změna: 18 Května 2014, 13:38:17 od GdH »

Hynek Bee

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 20 Května 2014, 09:20:48 »
Ahoj,
pravděpodobně máš na tom externím disku NTFS. Už jsem se s tím setkal. Bylo by docela dobré mrknout do /etc/fstab, zda-li tam není  k tvému disku nějaký záznam.
Pokud ne, bude ho potřeba vyrobit a nastavit mu práva, jak má disk připojovat.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #8 kdy: 20 Května 2014, 10:19:49 »
Vždycky je dobré napsat, co je na tom disku za filesystém. Pokud je tam něco co podporuje práva, pak si obsah přivlastníš pomocí:
Kód: [Vybrat]
sudo chown -R $USER:$USER /cesta/k/disku
Ahoj,
pravděpodobně máš na tom externím disku NTFS. Už jsem se s tím setkal. Bylo by docela dobré mrknout do /etc/fstab, zda-li tam není  k tvému disku nějaký záznam.
Pokud ne, bude ho potřeba vyrobit a nastavit mu práva, jak má disk připojovat.

Ne!

Když jsou záznamy o souborech na nějakém oddíle poškozené, ale čitelné, tak se celý oddíl připojí pouze pro čtení.
Pokud je to NTFS (pokud nevíš tak je), tak připoj ten disk k nějakému počítači s windows, otevři Tento počítač a ve vlastnostech->nástroje dej zkontrolovat disk na chyby (nebo něco takového).
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #9 kdy: 20 Května 2014, 11:18:17 »
Ne!

Když jsou záznamy o souborech na nějakém oddíle poškozené, ale čitelné, tak se celý oddíl připojí pouze pro čtení.
Pokud je to NTFS (pokud nevíš tak je), tak připoj ten disk k nějakému počítači s windows, otevři Tento počítač a ve vlastnostech->nástroje dej zkontrolovat disk na chyby (nebo něco takového).

Z odpovědí se dalo odvodit, že na oddíl se dá zapisovat, ale nelze manipulovat s původními soubory. Každopádně je fakt, že se tu začalo ze špatného konce a je potřeba dodat základní informaci: co je to za FS a jak byl připojen. Zkontrolovat chyby po připojení a pak teprve řešit práva.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.