Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nelze přidat spouštěč na plochu. [Vyřešeno]  (Přečteno 3226 krát)

Hydrida

• Návštěvník
Nelze přidat spouštěč na plochu. [Vyřešeno]
« kdy: 26 Května 2014, 22:23:10 »
vždy když z dashe přetáhnu spouštěč na plochu to vypíše
Chyba při kopírování.
Při získávání informací o „/“ došlo k chybě.
Zadané umístění není podporováno

zkusil jsem v souborech nastavit pracovní plochu všechny parametry na "čtení a zápis" pro všechny  soubory i uživatele.
Pro složky mi to pro "ostaní" nejde nastavit na "vytváření a mazání souborů" ale jen na "přístup k souborům".
Ve "vylaďovacím nástroji"  jsem zapnul ikony na ploše a koš a home se mi normálně přidal.
 mám čerstvě instalovaný Ubuntu 14.04 LTS
ovladač grafiky používám ten co si přidělil systém při instalaci.  insalaci jsem vzdal po přečtení návodu.
Děkuji za radu

« Poslední změna: 31 Května 2014, 01:33:19 od Rover623 »

Rover623

Re:Nelze přidat spouštěč na plochu.
« Odpověď #1 kdy: 27 Května 2014, 01:13:32 »
Jo, upravenej Nautilus blbne. Normálně ten spouštěč vykopíruj z /usr/share/applications na plochu a hotovo

Hydrida

• Návštěvník
Re:Nelze přidat spouštěč na plochu.
« Odpověď #2 kdy: 30 Května 2014, 11:05:28 »
Děkuji .
Jo tohle funguje. Sice to taky zahlasí tu samou chybu, ale spouštěč se na ploše objeví. Před spuštěním je ještě potřeba nastavit ve vlastnostech Oprávnění Povolit  spouštění souboru jako programu

Ventero

• Závislák
Re:Nelze přidat spouštěč na plochu. [Vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 04 Června 2014, 07:28:22 »
A obráceně?

Když chci nějakou aplikaci přesunout do složky us/share/applications, tak mi to nahlásí něco jako, že nemám opravnění. A když se pokusím ve vlastnostech změnit práva k té složce, tak vyskočí hláška, že operace zamítnuta.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #4 kdy: 04 Června 2014, 08:12:30 »
A obráceně?

Když chci nějakou aplikaci přesunout do složky us/share/applications, tak mi to nahlásí něco jako, že nemám opravnění. A když se pokusím ve vlastnostech změnit práva k té složce, tak vyskočí hláška, že operace zamítnuta.

Zkoušet změnit práva v systému je opravdu špatný nápad. Samozřejmě tam spouštěč přidat lze (musí to udělat oprávněný uživatel - tedy administrátor/root), ale rozumnější je hrát si v domovském adresáři ~/.local, jehož obsah má pro uživatele přednost před tím systémovým. Takže když si do
Kód: [Vybrat]
~/.local/share/applications/zkopíruješ spouštěč z /usr/share/applications a upravíš ho, budeš mít v nabídce aplikací tento upravený. Samozřejmě jen pro aktuálního uživatele.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 04 Června 2014, 08:24:37 »
Ještě si nedodal jak by ho mohl dostat do systémového, aby byl pro všechny uživatele.
http://wiki.ubuntu.cz/root_sudo

Ventero

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 04 Června 2014, 10:41:39 »
To jsem četl a bylo mi jasné, že to tak jde - takže to musím kopírovat nebo přesunout přes příkazy?

Nebo bude stačit, když spustím souborového správce příkazem, kde předřadím sudo?
« Poslední změna: 04 Června 2014, 10:44:06 od Tracer »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

geofre

« Odpověď #7 kdy: 04 Června 2014, 10:58:18 »
To jsem četl a bylo mi jasné, že to tak jde - takže to musím kopírovat nebo přesunout přes příkazy?

Nebo bude stačit, když spustím souborového správce příkazem, kde předřadím sudo?

Pokud myslíš například pro Nautilus
sudo nautilustak to takhle nedělej ale dej tam gksudo tedy
gksudo nautilusspouštění grafických věcí jako root by mělo být vždy s gksudo (případně ekvivalentním zápisem pro jiné distra...)
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

Cuore

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 04 Června 2014, 13:24:58 »
Gksudo je jen do 12.04, pak se musí doinstalovat. Navíc co psal Rover623 tak u 14.04 ho už raději nepoužívat, spíš
sudo -i
Edit GdH: Chyběla mezera před přepínačem -i
« Poslední změna: 04 Června 2014, 13:56:29 od GdH »

geofre

« Odpověď #9 kdy: 04 Června 2014, 15:43:04 »
Gksudo je jen do 12.04, pak se musí doinstalovat. Navíc co psal Rover623 tak u 14.04 ho už raději nepoužívat, spíš
sudo -i

Přehlédl jsem, že má 14.04 a já jsem zvyklý ze své 12.04 na toto, tak to se omlouvám za mystifikaci...
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

Ventero

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 04 Června 2014, 19:27:06 »
co je to za přepínač "-i"? Takže mám napsat "sudo -i pcfman" a pak budu moci kopírovat cokoli kamkoli?

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #11 kdy: 05 Června 2014, 06:52:21 »
"sudo -i" ti přepne konzoli na root. Ten příkaz použij následovně (na více řádcích):
sudo -i
pcfman
exit
Exit dávat nemusíš, stačí zavřít terminál, ale já to považuji za slušnost oznámit systému, že už si nepřeji pracovat s oprávněními root.
Pokud potřebuješ další příkazy s oprávněními root, můžeš je zadávat postupně na další řádky pod pcfman, to jsi stále v režimu root.
K opuštění režimu root použij buď příkaz exit nebo zavření terminálu, jak jsem naznačil výše.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #12 kdy: 05 Června 2014, 09:49:45 »
"sudo -i" ti přepne konzoli na root. Ten příkaz použij následovně (na více řádcích):
sudo -i
pcfman
exit

Aneb proč to dělat jednoduše, když to jde složitě ;)
sudo s přepínačem -i zajistí spuštění shellu uživatele na kterého přepíná (v našem případu roota) včetně nastavení jeho prostředí (to je to, proč ne holé sudo). Pokud přidáte příkaz, spustí ten shell s přepínačem -c a předaným příkazem. Takže ano
sudo -i pcfmanje v pořádku, v shellu roota se spustí pouze ten jeden příkaz a s ním i skončí.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #13 kdy: 05 Června 2014, 10:21:59 »
Já jsem zvyklý na mnou uvedené řešení, protože s jednořádkovým řešením nefungují relativní cesty jako u sudo bez parametru. Změní se totiž aktuální adresář na /root. Proto raději používám víceřádkové řešení, kde je obvykle hned vidět, že došlo ke změně adresáře.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Ventero

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 05 Června 2014, 13:33:52 »
Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.