Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dualboot win8.1 a ubuntu 14.04 po boot repair nenabehne grub a bootuje IBA win8  (Přečteno 4169 krát)

soadfan

• Návštěvník
zdarec

nainstaloval som si na sony vaio T1312M1ES ubuntu 14.04
po restarte som mal v grube len ubuntu a win8.1 tam chybal. preto som spustil boot repair podla navodu z askubuntu. hlasilo tam nejake chyby, ktore som si nezapamatal, takisto este predtym hlasilo chyby v gparted (nieco s EFI a nejakou tabulkou, ktora nie je na konci disku). kazdopadne ale ten boot repair prebehol (aj kedd s chybami). vysledkom toho celeho je to, ze teraz mi nenabehne grub, ale len windows8.1 a ked bootuje, tak dost dlho (20s) je cierna obrazovka, ktora tam predtym nebola (to ma az tak netrapi).

prosim vas o pomoc, ako uspesne preinstalovat ten grub, kde si budem moct klasicky zvolit, co chcem bootovat..

dakujem velmi pekne

sf

janek-m

• Host
po restarte som mal v grube len ubuntu a win8.1 tam chybal.
Možno stačilo iba do terminálu naťukať
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub a reštartovať NTB. Ale to sa už nedozvieme.
Citace
preto som spustil boot repair podla navodu z askubuntu. hlasilo tam nejake chyby, ktore som si nezapamatal
To bola fatálna chyba. Ak Boot-repair na niečo upozorňoval a nerozumel si tomu, čo ti vlastne oznamuje, bolo ho treba hneď ukončiť. Tento program je dobrý pomocník ale zároveň dokáže narobiť aj riadne problémy, ak mu dovolíš urobiť niečo, čo by urobiť nemal.
Citace
takisto este predtym hlasilo chyby v gparted (nieco s EFI a nejakou tabulkou, ktora nie je na konci disku
Myslíš tým chyby pri manipulácii s oddielmi cez GParted??

Čiže teraz bootuje Windows ale Ubuntu už nie? Ak sa Ubuntu  nedá spustiť, tak nabootuj Live systém (Vyskúšať Ubuntu) a postni výpis z terminálu (Ctrl + Alt + T):
sudo parted -l  (malé L)Výpis daj do "code" (Označiť text a klik na #)

soadfan

• Návštěvník
posielam vypis

ubuntu@ubuntu:~$ sudo parted -l
Warning: Not all of the space available to /dev/sda appears to be used, you can
fix the GPT to use all of the space (an extra 8873 blocks) or continue with the
current setting?
Fix/Ignore? Ignore
Model: ATA Hitachi HTS54505 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt

Number  Start   End     Size    File system     Name                          Flags
 1      1049kB  274MB   273MB   fat32           EFI system partition          hidden
 2      274MB   1819MB  1546MB  ntfs            Basic data partition          hidden, diag
 3      1819MB  2092MB  273MB   fat32           EFI system partition          boot
 4      2092MB  2226MB  134MB                   Microsoft reserved partition  msftres
 5      2226MB  363GB   361GB   ntfs            Basic data partition          msftdata
 8      363GB   366GB   2097MB  linux-swap(v1)
 9      366GB   468GB   103GB   ext4
 6      468GB   469GB   472MB   ntfs                                          hidden, diag
 7      469GB   500GB   31.3GB  ntfs            Basic data partition          hidden, diag

Error: The backup GPT table is not at the end of the disk, as it should be.
This might mean that another operating system believes the disk is smaller.
Fix, by moving the backup to the end (and removing the old backup)?
Fix/Ignore/Cancel? ^C                                                     
Model: ATA AXM13S2-32GM-B (scsi)
Disk /dev/sdb: 32.0GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt

Number  Start   End     Size    File system  Name                  Flags
 1      1049kB  12.0GB  12.0GB               Basic data partition  hidden

Model: Sony Storage Media (scsi)
Disk /dev/sdc: 16.2GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos

Number  Start  End     Size    Type     File system  Flags
 1      1024B  16.2GB  16.2GB  primary  fat32        boot

« Poslední změna: 03 Června 2014, 09:14:16 od soadfan »

janek-m

• Host
Tak  musím pokorne skonštatovať, že neviem ako to vyriešiť. Keby bola chyba, že po inštalácii Ubuntu bootuje iba Windows a Ubuntu nie, tak by som pochopil použitie Boot-repair, ale v tomto prípade veľmi nepomohol, keďže aj Windows bootuje s problémami.
 Podobný problém sa riešil napr. TU. Ale inaj je aj google  najak skúpy na informácie tohto problému.

Ak je to možné, tak by som nahodil cez obnovu NTB do pôvodného (továrenského) stavu a potom by sa prípadne riešil podrobnejšie dualboot s Ubuntu.

Alebo možno ešte niekto navrhne nejaké riešenie.

soadfan

• Návštěvník
dakujem pekne za odpoved
pockam chvilu, ci niekoho nieco nenapadne, a nasledne to budem riesit obnovou do tovarenskeho stavu..

Stego

• Návštěvník
Zdravím, Mám podobný problém, dnes si chci naistalovat (poprve) linux
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1#krok_4_-_volba_disku_pro_instalaci a když jsem chtěl dát možnost naistalovat Ubuntu vedle jineho systému, tak mi to Win 8.1 nenašlo, potom teda nevím, zda mám začít instalovat, abych se tedy do Windows dostal, Poradil by mi případně někdo, jak na to?
(vypis žadný neposílám protože jsem tedy zatím nedokončil instalaci)

usagi

• Aktivní člen
  • *
Neviem či je to presne to čo popisujete, ale ja som sa na mojom NTB Fujitsu  stretol s podobným problémom. Po inštalácii Ubuntu 14.04 sa mi v GRUBe zjavili 4 možnosti 1. Ubuntu 14.04, 2. Ubuntu 14.04 recovery 3. Windows boot (nemám teraz NTB pi sebe niečo podobné) a 4. System setup. Tou štvrtou položkou sa dostanem do UEFI kedysi bios a v boot prioritách mám okrem iného aj Ubuntu alebo Win 8.
Keď prehodím na prvé miesto Win načíta priamo ten bez zobrazenia GRUB a ak dám Ubuntu tak nabehne GRUB a zneho normálne nabieham na linux. Možno to niekomu pomôže.
PC: ASUS P5QL-E, Intel Core2duo (3200), 2GB DDR2, 320 GB HDD, ASUS NVIDIA 7600GT 256MB
NB: ASUS X51L, Dual core T2390, 2GB DDR2, 160 GB HDD, Intel X3100 128MB
Ubuntu Ultimate Edition 2.0 Gamers

radin

• Host

Savalas

• Aktivní člen
  • *
Jn to se mi stalo, pri prechodu z 13.10 na 14.04, sice nastesti bezestrat dat, u instalace systemu s takovimy problemy radsi pocitam, ubuntu proste misto pouziti oddil minuleho systemu, si udelalo novy prez cely disk, takze sem si rozdeleni oddilu pak musel spravovat v gparted.
Kubuntu 18.04/AMD RYZEN 5 3600, Asus PRIME X370-PRO, ASUS DUAL GeForce RTX2060S O8G EVO, RAM Kingston 2x16GB DDR4 2666MHz CL16, 2xWD Caviar Blue 1TB+Seagate BarraCuda 2TB/LVM mirror, Samsung 970 EVO PLUS 250GB, Seasonic M12II-620 Evo, Evolveo Sigma T2, DVD-R/+R Asus DRW-24D5MT, APC Back-UPS ES 700, Eizo EV2450

vxmery

• Stálý člen
  • **
Citace
dnes si chci naistalovat (poprve) linux
Nepíšeš aké návody si si pred inštaláciou prečítal. Vrele sa totiž doporučuje napr.:
- urobiť si zálohu dát vo W
- najprv si odskúšať LiveCD resp. LiveUSB, kvôli kompatibilite HW
- zistiť, ako vyzerá disk napr. parted -l a fdisk -l
- pozreť ako je nastavený Bios (pripraviť sa na Uefi alebo Secure boot)
- premysleť si na základe výpisu parted -l, ako si rozdelím disk
Ak mám v horeuvedených veciach jasno, potom sa púšťam do inštalácie.
Ten link je všeobecný návod pre všetky možnosti. MS totiž rád používa rôzne pasce na doinštalovanie Linuxu.
« Poslední změna: 10 Září 2014, 19:35:20 od vxmery »
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.