Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: externi HDD s pristupovym heslem  (Přečteno 5138 krát)

Ludek2

• Návštěvník
externi HDD s pristupovym heslem
« kdy: 04 Června 2014, 14:11:15 »
Ahoj,

mohl by nekdo doporucit externi HDD podobny WD My Passport (viz nize), avsak kompatibilni s Ubuntu?
http://support.wd.com/product/install.asp?groupid=218&lang=en
Jde mi o ochranu HDD pres pristupove heslo, ktera je realizovana pres software, ktery v Ubuntu nefunguje. Letmym surfovanim na webu jsem zjistil, ze vetsina vyrobcu zjevne kasle na kompatibilitu s Linuxem ...
Jen pro jistotu upresnuji, ze sifrovani souboru nechci, potrebuji, aby se po pripojeni HDD zobrazil obsah az po zadani pristupoveho hesla.

Predem diky,

Ludek

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:externi HDD s pristupovym heslem
« Odpověď #1 kdy: 04 Června 2014, 16:53:56 »
Co máš proti šifrování celého disku?

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=J_g-W6hrkNA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=J_g-W6hrkNA</a>
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Ludek2

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Června 2014, 22:31:17 »
Moc diky za rychlou reakci. Nepsal jsem, ze nechci sifrovani celeho disku, nybrz ze nechci sifrovani souboru. To jsem kdysi pouzil u starsiho WD externaku - vysledkem bylo, ze soubory sice nesly bez hesla otevrit, ale zobrazovaly se nazvy souboru.
Pred chvili jsem si po shlednuti toho instruktazniho videa zkusil zasifrovat 1GB flashku, vse se zdarilo, laicky bych rekl, ze to ma stejnou funkci jako pristupove heslo v Smartware u WD externaku.  Rad bych vsak mel moznost pouzit ten externak i na PC s Win XP, ale kdyz jsem ted tu flashku vyzkousel na Win XP, tak to po me nechtelo heslo, nybrz mi to oznamilo, ze musim zformatovat disk, cimz se samozrejme vse, co jsem vytvoril pres Ubuntu, ztratilo. Je nejake reseni?

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 05 Června 2014, 06:44:56 »
teoreticky by na windows mohlo pomoci http://sourceforge.net/projects/freeotfe.mirror/ , ale nezkoušel jsem to...

Citace
...
Support for encryped Linux volumes (Cryptoloop "losetup," dm-crypt, and LUKS).
...

Ludek2

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Června 2014, 19:56:12 »
Dik za tip, ale to bych zjevne musel nainstalovat pres Win XP a v nem z opatrnosti jiz nic neinstaluji. Kazdopadne nejde o zasadni problem, spokojim se s tim, ze pristup do toho externaku bude zaheslovany a budu ho pouzivat jen pres Ubuntu.

Jeste bych mel jeden laicky dotaz. Muzu pres Disk Utility zasifrovat HDD na PC aniz bych ohrozil funkcnost Ubuntu? Zasifrovani by zjevne vyzadovalo zformatovat disk, tak mam obavu, abych nejak nenarusil system. Zasifrovat HDD chci proto, aby se mi nikdo nedostal na data v pripade, ze by PC byl ukraden a disk vymontovan.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #5 kdy: 09 Června 2014, 08:58:24 »
Ještě před měsícem by byla jasné odpověd truecrypt. Teď ho doporučovat nechci dokud nedoběhne druhá část auditu.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Ludek2

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 08 Července 2014, 14:50:09 »
S uspechem pouzivam Disk Utility pro sifrovani externich HDD i flashek a pomalu mi prestava vadit, ze ve Windows je to pak nepouzitelne.
Stale vsak nemam odpoved na otazku, jestli se da zasifrovat HDD, na kterem mam v PC nainstalovane Ubuntu 12.04.  Nejak tusim, ze to je asi problem, ale vzhledem k tomu, ze se asi dobrovolne vzdam moznosti mit i Win XP, tak bych na cely disk dal Ubuntu 14.04.  Nevzpominam si, ze bych pri instalaci starsich verzi Ubuntu mel moznost zasifrovat HDD, tak se chci zeptat, jestli pri instalaci 14.04. to nekde bude mozne zvolit.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 08 Července 2014, 15:26:18 »
Odpověď je LVM
při instalaci 14.04 je to možné si zvolit, ale smaže si ti komplet disk ;) U 12.04 na to bylo ještě potřeba Alternate CD. :-/

Ukázku jsem ti připravil do přílohy ;)

[příloha smazaná administrátorem]
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Ludek2

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 09 Července 2014, 22:07:58 »
Diky, to vypada jednoduse a se smazanim disku samozrejme pocitam. Predpokladam, ze je jedno, jestli na 14.04 prejdu aktualizaci 12.04 pres Update Manager, ci zda na 14.04 prejdu pres vypalene ISO DVD. V obou pripadech by se mi mela zobrazit moznost nastavit bezpecnostni klic. Je to tak?

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #9 kdy: 09 Července 2014, 23:09:09 »
Ještě před měsícem by byla jasné odpověd truecrypt. Teď ho doporučovat nechci dokud nedoběhne druhá část auditu.

Taky bych se za něj přimluvil. Verze 7.1a je stále dostupná a plně funkční. Záleží však na vašem přístupu.  ???
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 10 Července 2014, 10:36:55 »
Diky, to vypada jednoduse a se smazanim disku samozrejme pocitam. Predpokladam, ze je jedno, jestli na 14.04 prejdu aktualizaci 12.04 pres Update Manager, ci zda na 14.04 prejdu pres vypalene ISO DVD. V obou pripadech by se mi mela zobrazit moznost nastavit bezpecnostni klic. Je to tak?

Pro LVM musíš udělat čistou instalaci!
Upgrade jen aktualizuje to co už máš a na vyšší verzi.

Ludek2

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 10 Července 2014, 11:34:38 »
Tak ted uz snad vim vse potrebne, jeste jednou diky za pomoc.

regine

• Stálý člen
  • **
CryptoDock
« Odpověď #12 kdy: 30 Července 2014, 20:09:53 »
Zkus CryptoDock
http://www.root.cz/clanky/softwarova-sklizen-30-7-2014/
Neužívám CryptoDock, nadále užívám Truecrypt. Nejsem terorista, ať si to NSA přečte. :D
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.